Workstation Blog

Bejelentette grafikus munkaállomásokba szánt új GPU-it az Intel. A cég ugyanakkor egyelőre óvatos duhaj az Intel® Arc™ sorozat esetében, legyen szó üzleti vagy éppen fogyasztói szegmensről.

separator line

Újabb lépést tett az Intel abba az irányba, hogy meghatározó(bb) tényezővé váljon a diszkrét grafikus megoldások szegmensében, immár nem csak a fogyasztói termékek, hanem az üzleti célra készült megoldások terén is. A cég bejelentette új, Arc Pro márkanevű, munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóit, melyek a meglehetősen lassú rajtot vett Arc termékcsalád legújabb tagjainak számítanak.

A csúcskategóriás professzionális munkaállomás GPU-k kínálatának növelése érdekében az Nvidia nemrégiben kiadta az RTX A5000 egy kissé alacsonyabb specifikációjú kistestvérét. Lássuk, hogy az Nvidia RTX A4500 hogyan teljesít a valós idejű vizuális, GPU renderelés és VR munkafolyamatok terén.

separator line

Amikor az Nvidia 2021 novemberében piacra dobta a 20 GB-os Nvidia RTX A4500 professzionális munkaállomás GPU-t, kicsit meglepett minket. Nem igazán láttuk szükségét egy olyan terméknek, amely az RTX A4000 (16 GB) és az RTX A5000  (24 GB) között helyezkedik el. A különbség egyszerűen nem volt olyan nagy.

De nem hétköznapi időket élünk. A folyamatos globális chiphiány miatt az RTX A4000 és az RTX A5000 szállítása enyhén szólva is hiányos volt. Amióta ezek az "Ampere" GPU-k 2021 tavaszán megjelentek, nagyon nehéz hozzájuk jutni. Az interneten látott msterségesen felhajtott árak némelyike pedig egészen eszement volt.

A grafikus kártyának sokféle neve lehet - GPU, videokártya vagy VGA kártya - de alapvetően ez az az eszköz, amely azt generálja le, amit a számítógép képernyőjén látunk. A 3D modellek, renderelések, játékok és virtuális valóság (VR) alkalmazások, amelyek ma már a modern világ részét képezik, ezek miatt a lehető legjobbra van szüksége, amit csak megengedhet magának, nem igaz? Nem, egyáltalán nem biztos!

Mielőtt rohanna megvásárolni egy új munkaállomást a Revit futtatásához, nézzük meg gyorsan, hogyan is működik valójában a 3D-s grafika az Autodesk népszerű BIM-szoftverében. Ahelyett, hogy egy csúcskategóriás grafikus kártyára költené a teljes költségvetését, talán jobban jár, ha inkább más bővítésekre költ egy kis pluszt.

Az ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi workstation lap AMD Ryzen Threadripper Pro (vagy ahogy mi nevezzük "WEPYC") processzoros alaplap, amely a munkaállomás és a szerver alaplap közötti határvonalat súrolja. Ez a lap egyedülálló és tényleg különleges, nem lehetetlen, hogy felcsigázza a kiemelkedő hardverigényű grafikusokat és kreatív mérnököket.

Az ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi alaplap hardveres áttekintése

Az új, 649 dolláros AMD Radeon Pro W6600 pro GPU a CAD- és BIM-szoftverek felhasználóinak kínál megfizethető belépőt a vizuális tervezéshez és a VR-hez, itt és most.

Az elmúlt években az építészek egyre csak bővítették szoftveres fegyvertárukat. A tervezési vizualizációt, a valóságmodellezést és a virtuális valóságot (VR) egyre gyakrabban használják a megszokott CAD és BIM munkafolyamatok kiegészítésére.

A probléma az, hogy sok építész munkaállomása nem rendelkezik olyan grafikus hardverrel, amely képes lenne hatékonyan futtatni ezeket az igényes szoftvereszközöket.

A 450 dollárba kerülő, kisebb és hagyományos méretű torony munkaállomásokkal egyaránt kompatibilis GPU kapcsán az Nvidia azt reméli, hogy az új Nvidia RTX A2000 GPU kártya a tömegek számára is elérhetővé teszi a valós idejű sugárkövetést (RT) és 3D renderelést.

Egyértelmű előnye az elképesztően kompakt kialakításában rejlik, hiszen talán még sosem láttunk ilyen parányi hardvert, melyet kifejezetten 3D modellező és renderelő szoftverek, például a Blender, az Autodesk, 3ds Max és hasonló programok meghajtására terveztek.

Az AMD Ryzen Threadripper Pro processzorok

már elérhetők és rendelhetők a globális disztribútoroktól, így az OEM munkaállomás-rendszerépítők tovább emelhetik a High-End munkaállomások teljesítményét. Korábban ezeket a csúcskategóriás munkaállomás CPU-t az AMD egyedül a Lenovo ThinkStation P620 munkaállomáshoz szállította, de ez már nincs így, mivel lejárt a Lenovo hat hónapos kizárólagosságot nyújtó szerződése.

Az AMD három AMD Ryzen Threadripper Pro modellt tett széles körben elérhetővé: a 64 magos 3995WX, a 32 magos 3975WX és a 16 magos 3955WX. A 12 magos 3945WX-et továbbra is kizárólag csak a Lenovo kapja, de várhatóan ez is változni fog. Ahogy rendelhetővé válik, azonnal aktiváljuk az AMD High-End workstation konfigurátorunkban (jelenleg még nem választható). A HP, a Dell vagy a Fujitsu nem jelentett be hasonló Threadripper Pro munkaállomást, így tőlük egyelőre nem számíthatunk hasonló konfigurációra.

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi