Workstation Blog

Hogyan súlyozzam a költségvetést, hogy a legjobb renderelési teljesítményt érjem el?

A Chaos Group renderelőmotorjának két különböző verziója van: V-Ray Next CPU és V-Ray Next GPU (korábban V-Ray Adv és V-Ray RT). Az első egy CPU-alapú renderelőmotor, amely nagymértékben profitál a nagyszámú CPU-magból. Valójában szinte tökéletesen skálázódik több maggal, ami a nagy magszámú CPU-t - és még a több fizikai CPU-t tartalmazó konfigurációkat is - kiválóvá teszi a teljesítmény szempontjából. Ehhez a verzióhoz erősen ajánljuk a két CPU-s konfigurációt, amelyet torony és rackbe szerelhető formában is kínálunk. Ha a költségvetésed korlátozott, akkor egyetlen, magas magszámú CPU is megfelel.

Másrészt a V-Ray Next GPU (V-Ray RT) - ahogy a neve is mutatja - GPU-kat használ a renderelési számítások elvégzésére. Ha ez áll a középpontban, akkor azt javasoljuk, hogy a videokártyák sebességét és mennyiségét - a költségvetés és a rendelkezésre álló hely keretein belül - maximalizáljuk, mielőtt a CPU miatt aggódnánk. A V-Ray 3.6-tól kezdve azonban a CPU a GPU-k mellett is használható a renderelési sebesség további növelése érdekében. A Chaos Group ezt hibrid renderelésnek nevezi, így ha a 3.6-os vagy újabb verziót használod, a CPU-nak még mindig fontos tényezőnek kell lennie a vásárlási döntésében.

Készen állsz a renderelésre? Ebben a cikkben Ricardo Eloy CG-szakértő mindent elmond, amit figyelembe kell vennied, amikor renderelő programot választasz Arch Viz, VFX és kreatív design célokra.

separator line

Van egy őrült jó ötleted egy képhez vagy animációhoz, elkezded fejben megtervezni, minden apró részletével együtt elképzeled és elindítod a kedvenc 3D-s alkalmazásodat.

A rengeteg munka után végre eljött a renderelés ideje. Ekkor a semmiből előbukkan egy kérdés: a megfelelő renderelőmotort használom a feladathoz? Optimális a feladatra, hogy renderelje a remekművemet? Vagy netán csak tragikusan hátráltat?

Nos, ifjú padawan, megértünk téged!


V-ray logo Lumion logo Enscape logo Keyshot logo Artlantis logo
Redshift logo Arnold logo Corona logo Octane logo U render logo

A "render" gomb megnyomása egy varázslatos pillanat, amikor egyetlen parancs elindítja a számítások bonyolult folyamatát, amely végül leleplezi a művedet. Szükséged van egy olyan motorra, amely néhány dolgot a pályára hoz:

A világ első nagy teljesítményű, 5 nm-es x86-os processzora, az AMD Ryzen 7000-es sorozat a "Zen 4" architektúra figyelemre méltó sebességet, a játék és a kreatív tartalomfejlesztés teljesítményének új szintre emelését hozza. A 16 magos AMD Ryzen 9 7950X processzor pl. csúcsra járatva akár 57%-kal nagyobb teljesítményt kínál V-Ray renderelésben, mint a versenytársak.

separator line

Az AMD Ryzen 7000-es sorozatának talán legnagyobb frissítése nem csak a Zen 4 mikroarchitektúrára való átállás. Számunkra a legnagyobb változás valójában az AM4 platformról az AM5-re való átállás. Az átállással az AMD végre olyan funkciókat kínál, mint például a DDR5 és PCIe Gen5, további kijelzőkimenetek (integrált GPU-támogatás), valamint még gyorsabb USB. Ebben a cikkben az új platformot fogjuk megvizsgálni.

Szerkesztői megjegyzés: Az elmúlt héten az AMD Ryzen 9 7950X cikkünkön is dolgoztunk. Ez a 16 magos processzor "erőmű" mindent tud a legigényesebb játékosok és kreatív alkotók számára.A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy kevesebb mint egy hete állítottuk össze a Ryzen 7950X tesztrendszerünket egy fantasztikus Falcon Northwest Talon vízhűtővel, így nem sok időnk maradt a tesztelésre.

A Samsung 990 Pro munkaállomás célú NVMe SSD még nagyobb sebességet és jobb energia-hatékonyságot kínál, mint a 980 Pro, így ideális a grafikai alkalmazásokhoz, a 3D rendereléshez, a 4K videoszerkesztéshez és az adatelemzésekhez. A Samsung 990 PRO a Samsung legújabb V-NAND-ját és egy új, saját fejlesztésű vezérlőjét is tartalmazza.

separator line

A Samsung bejelentette az SSD 990 Pro-t, az új, nagy teljesítményű PCIe 4.0 NVMe SSD-t, amelyet asztali és mobil munkaállomásokhoz és csúcskategóriás PC-khez terveztek.

A Samsung legújabb V-NAND memóriáját és új, saját fejlesztésű vezérlőjét tartalmazó 990 Pro sorozat a Samsung állítása szerint a PCIe 4.0 interfész jelenleg elérhető legnagyobb sebességét kínálja.

Bejelentette grafikus munkaállomásokba szánt új GPU-it az Intel. A cég ugyanakkor egyelőre óvatos duhaj az Intel® Arc™ sorozat esetében, legyen szó üzleti vagy éppen fogyasztói szegmensről.

separator line

Újabb lépést tett az Intel abba az irányba, hogy meghatározó(bb) tényezővé váljon a diszkrét grafikus megoldások szegmensében, immár nem csak a fogyasztói termékek, hanem az üzleti célra készült megoldások terén is. A cég bejelentette új, Arc Pro márkanevű, munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóit, melyek a meglehetősen lassú rajtot vett Arc termékcsalád legújabb tagjainak számítanak.

A csúcskategóriás professzionális munkaállomás GPU-k kínálatának növelése érdekében az Nvidia nemrégiben kiadta az RTX A5000 egy kissé alacsonyabb specifikációjú kistestvérét. Lássuk, hogy az Nvidia RTX A4500 hogyan teljesít a valós idejű vizuális, GPU renderelés és VR munkafolyamatok terén.

separator line

Amikor az Nvidia 2021 novemberében piacra dobta a 20 GB-os Nvidia RTX A4500 professzionális munkaállomás GPU-t, kicsit meglepett minket. Nem igazán láttuk szükségét egy olyan terméknek, amely az RTX A4000 (16 GB) és az RTX A5000  (24 GB) között helyezkedik el. A különbség egyszerűen nem volt olyan nagy.

De nem hétköznapi időket élünk. A folyamatos globális chiphiány miatt az RTX A4000 és az RTX A5000 szállítása enyhén szólva is hiányos volt. Amióta ezek az "Ampere" GPU-k 2021 tavaszán megjelentek, nagyon nehéz hozzájuk jutni. Az interneten látott msterségesen felhajtott árak némelyike pedig egészen eszement volt.

A grafikus kártyának sokféle neve lehet - GPU, videokártya vagy VGA kártya - de alapvetően ez az az eszköz, amely azt generálja le, amit a számítógép képernyőjén látunk. A 3D modellek, renderelések, játékok és virtuális valóság (VR) alkalmazások, amelyek ma már a modern világ részét képezik, ezek miatt a lehető legjobbra van szüksége, amit csak megengedhet magának, nem igaz? Nem, egyáltalán nem biztos!

Mielőtt rohanna megvásárolni egy új munkaállomást a Revit futtatásához, nézzük meg gyorsan, hogyan is működik valójában a 3D-s grafika az Autodesk népszerű BIM-szoftverében. Ahelyett, hogy egy csúcskategóriás grafikus kártyára költené a teljes költségvetését, talán jobban jár, ha inkább más bővítésekre költ egy kis pluszt.

Az ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi workstation lap AMD Ryzen Threadripper Pro (vagy ahogy mi nevezzük "WEPYC") processzoros alaplap, amely a munkaállomás és a szerver alaplap közötti határvonalat súrolja. Ez a lap egyedülálló és tényleg különleges, nem lehetetlen, hogy felcsigázza a kiemelkedő hardverigényű grafikusokat és kreatív mérnököket.

Az ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi alaplap hardveres áttekintése

Az új, 649 dolláros AMD Radeon Pro W6600 pro GPU a CAD- és BIM-szoftverek felhasználóinak kínál megfizethető belépőt a vizuális tervezéshez és a VR-hez, itt és most.

Az elmúlt években az építészek egyre csak bővítették szoftveres fegyvertárukat. A tervezési vizualizációt, a valóságmodellezést és a virtuális valóságot (VR) egyre gyakrabban használják a megszokott CAD és BIM munkafolyamatok kiegészítésére.

A probléma az, hogy sok építész munkaállomása nem rendelkezik olyan grafikus hardverrel, amely képes lenne hatékonyan futtatni ezeket az igényes szoftvereszközöket.

A 450 dollárba kerülő, kisebb és hagyományos méretű torony munkaállomásokkal egyaránt kompatibilis GPU kapcsán az Nvidia azt reméli, hogy az új Nvidia RTX A2000 GPU kártya a tömegek számára is elérhetővé teszi a valós idejű sugárkövetést (RT) és 3D renderelést.

Egyértelmű előnye az elképesztően kompakt kialakításában rejlik, hiszen talán még sosem láttunk ilyen parányi hardvert, melyet kifejezetten 3D modellező és renderelő szoftverek, például a Blender, az Autodesk, 3ds Max és hasonló programok meghajtására terveztek.

Az AMD Ryzen Threadripper Pro processzorok

már elérhetők és rendelhetők a globális disztribútoroktól, így az OEM munkaállomás-rendszerépítők tovább emelhetik a High-End munkaállomások teljesítményét. Korábban ezeket a csúcskategóriás munkaállomás CPU-t az AMD egyedül a Lenovo ThinkStation P620 munkaállomáshoz szállította, de ez már nincs így, mivel lejárt a Lenovo hat hónapos kizárólagosságot nyújtó szerződése.

Az AMD három AMD Ryzen Threadripper Pro modellt tett széles körben elérhetővé: a 64 magos 3995WX, a 32 magos 3975WX és a 16 magos 3955WX. A 12 magos 3945WX-et továbbra is kizárólag csak a Lenovo kapja, de várhatóan ez is változni fog. Ahogy rendelhetővé válik, azonnal aktiváljuk az AMD High-End workstation konfigurátorunkban (jelenleg még nem választható). A HP, a Dell vagy a Fujitsu nem jelentett be hasonló Threadripper Pro munkaállomást, így tőlük egyelőre nem számíthatunk hasonló konfigurációra.

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 811 vendég és 0 tag böngészi