Intel profi grafikus gyorsítók: A40 és A50 GPU

Bejelentette grafikus munkaállomásokba szánt új GPU-it az Intel. A cég ugyanakkor egyelőre óvatos duhaj az Intel® Arc™ sorozat esetében, legyen szó üzleti vagy éppen fogyasztói szegmensről.

separator line

Újabb lépést tett az Intel abba az irányba, hogy meghatározó(bb) tényezővé váljon a diszkrét grafikus megoldások szegmensében, immár nem csak a fogyasztói termékek, hanem az üzleti célra készült megoldások terén is. A cég bejelentette új, Arc Pro márkanevű, munkaállomásokba szánt grafikus gyorsítóit, melyek a meglehetősen lassú rajtot vett Arc termékcsalád legújabb tagjainak számítanak.

Az Intel® Arc™ Pro sorozatú grafikus kártyák (kódnevük: Alchemist) belépő szintű megoldásként érkeznek munkaállomás asztali számítógépek és laptopok számára. Rögtön a specifikációkra térve, a csúcs Arc Pro A50 grafikus kártya a teljes ACM-G11 GPU-t tartalmazza 8 Xe-Core-mal, 128 EU-val, 1024 ALU-val, 2 GHz-es órajelen és 75 W TDP-vel, amelyhez 6 GB 16 Gbps sebességgel működő memória társul, ami 192 GB/s teljes sávszélességet jelent. Az Arc Pro A40 pontosan ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkezik, de 50 W-os TDP-határértékkel mérsékli a specifikációkat. Eközben a laptopok számára készült Arc A30M ugyanazzal a magkonfigurációval rendelkezik, de a memória specifikációit 4 GB-tal csökkenti 64 bites buszinterfészen keresztül, ami akár 128 GB/s memória-sávszélességet tesz lehetővé.


Intel ARC PRO A40 és A50 GPU-k
Intel ARC PRO A40 és A50 GPU-k

A két asztali megoldás közül az A40 egyslotos kártyaformátumban érkezik, 3,5 teraflops-os grafikus teljesítménnyel, nyolc ray-tracing maggal és 6 GB GDDR6 memóriával. A nagyobb testvérnek számító A50 ezzel szemben már két kártyafoglalatot foglal el, grafikus teljesítménye 4,8 teraflops és nyolc ray-tracing magot tartalmaz - memóriakiépítése ugyanakkor megegyezik a kisebbik testvérével.

A hordozható munkaállomásokba szánt A30M a két típus közé ékelődik, grafikus teljesítménye így 3,5 teraflops, emellett nyolc ray-tracing magot tartalmaz és 4 GB GDDR6 memória kapcsolódik hozzá. A gyorsítóchip maximális áramfelvétele kiépítéstől függően 35-50 W lehet az Intel szerint.

Az Arc Pro szériára épülő első termékek az Intel várakozásai szerint az év későbbi szakaszában jelenhetnek meg az első gyártópartnerek kínálatában, ami azt sugallja, hogy akárcsak a lakossági szegmensbe szánt Arc GPU-knál, úgy az üzleti termékeinél sem sieti el a rajtot a processzorgyártó. Az Intel jelenleg bevallottan puhatolózik a diszkrét grafikus vezérlők piacán, a felsőbb teljesítményszegmensben igazán versenyképes megoldásokkal a korábban ismertetett ütemterv alapján csak évek múlva rukkol elő a vállalat.

Intel ARC PRO A50 GPU
Intel ARC PRO A50 GPU

A HWSW cikke nyomán

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 2395 vendég és 0 tag böngészi