10 bevált módszer az Azure felhős kiadások csökkentésére - 2023

Amikor a 2000-es évek derekán bevezették a felhőalapú IT-t, megfizethetően kínálva számítási- és tároló kapacitást, az informatika világa végleg megváltozott. Habár az árak az évek során jelentősen csökkentek, a legtöbb vállalat a saját kárán tanulta meg, hogy a publikus felhő mégsem mindig olyan olcsó, mint amilyennek eleinte ígérkezett.

Nem törvényszerű, hogy a felhős megoldások mindig elérik az elvárt költségmegtakarítást!

Valójában a szervezetek gyakran szembesülnek a vártnál jóval magasabb felhőszámlákkal. Ez persze nem jelenti azt, hogy a publikus felhőbe való költözés hiba. A nyilvános felhő megkérdőjelezhetetlen előnyöket és innovációt nyújt az agilitás, a fogékonyság és a skálázhatóság terén. A hiba akkor alakulhat ki, ha a felhőbe való áttérés tudatos felhőmenedzsment, monitorozás és automatizált karbantartási terv nélkül valósul meg.

Microsoft Azure logoAz első lépés a növekvő Microsoft Azure költségek visszaszorítására az, hogy átláthatóbbá váljon a szervezet teljes felhőköltsége. Miután azonosította a magas és/vagy gyorsan növekvő költségek területeit, használja a következő bevált lépéseket a kiadások csökkentésére és optimalizálására, hogy a legtöbbet hozza ki felhőalapú befektetéseiből.

elválasztó vonal

1. Törölje a csatolatlan, nem használt lemeztárolókat


Gyakori, hogy több száz, vagy több ezer dollárt fizetnek csatolatlan lemeztárolókért az Azure-fiókokon belül (Page Blobs, Azure IaaS Disks). Ezek olyan kötetek, amelyek pénzbe kerülnek, de nem használják őket semmire. Egy új virtuális gép (VM) indításakor egy, vagy több Disk Storage kötet csatolásra kerül, hogy az alkalmazás helyi blokktárolójaként működjön. Ám a virtuális gép megszüntetésekor, a Disk Storage nem törlődik automatikusan, továbbra is aktív marad, és a Microsoft továbbra is a lemez teljes árát számolja fel annak ellenére, hogy az adatokat már nem használják tovább.

A felhőalapú IT dinamikus jellege miatt a felhasználók könnyen felpörgethetik, majd visszavehetik a munkaterheléseket, de ez azt eredményezi, hogy nagy a kockázata a csatolatlan lemeztárolók hátrahagyásának. Ha tehát rendszeresen ellenőrzi, hogy nem maradt-e csatolatlan lemeztároló az infrastruktúrájában és törlésre kerülnek a szükségtelenek, úgy jelentős összeggel csökkenthető a havi Azure számla.

PRO TIPP

pro tipp
Ha több, mint két hétig nincs csatlakoztatva egy Disk Storage,
akkor az nagy valószínűséggel törölhető, érdemes lecsekkolni.

elválasztó vonal

2. Törölje a régi pillanatképeket (Snapshots)


Sok szervezet pillanatképeket (Snapshot) használ a Blob és a Disk Storage-on, hogy helyreállítási pontokat hozzon létre adatvesztés vagy katasztrófa esetére. A pillanatképek költségei azonban gyorsan kikerülhetnek az ellenőrzés alól, ha nem monitorozzák őket. Az egyes pillanatképek ugyan nem költségesek, ám a költségek gyorsan növekedhetnek, ha nagyon sok pillanatképet tárolunk.

Összetetté teszi a helyzetet, hogy a felhasználók könnyedén konfigurálhatják a beállításokat úgy, hogy automatikusan hozzanak létre napi pillanatképeket, anélkül, hogy ütemeznék a régebbi pillanatképek törlését. Megéri tehát virtuális gépenként monitorozni a snapshot-ok számát és korát, hogy kontroll alatt maradjon a költség. Állítson fel szabályokat arra vonatkozóan, hogy maximum hány pillanatképet érdemes megtartani objektumonként. Az egyik nagy B2B SaaS vállalat megállapította, hogy a létrehozott milliónyi snapshot közül nagy százalékuk több mint kétéves, így vastagon alkalmas jelölt volt a törlésre.

PRO TIPP

pro tippNe feledje, legtöbbször a helyreállítás a legutóbbi pillanatképből történik. Hozzon létre az Automation Accounts / Runbook segítségével ütemezett PowerShell szkriptet az egyhetesnél régebbi snapshot-ok automatikus törlésére.

Microsoft Azure Runbook snapshot

Pl. ez a PowerShell szkript alkalmas a feladatra.

elválasztó vonal

3. Törölje a zombi erőforrásokat


A zombi eszközök és erőforrások olyan infrastruktúra-összetevők, amelyek a felhős környezetben futnak, de semmilyen célra nem használják őket. Lehetnek például virtuális gépek, amelyeket valamikor egy adott célra használtak, de már nincsenek használatban és nem lettek kikapcsolva. Zombi virtuális gépek akkor is keletkezhetnek, ha a virtuális gépek indítási folyamata meghiúsult valami miatt, vagy egy szkript hiba miatt nem sikerül eltávolítani a virtuális gépet. Ezen kívül a zombi eszközök lehetnek már nem használt terheléselosztók, webalkalmazások, felesleges virtuális hálózatok, lefoglalt statikus IP címek, vagy használaton kívüli SQL adatbázisok is.

A Microsoft nem foglalkozik az okokkal és addig számol fel díjat, amíg ezek az eszközök aktív állapotban vannak. Ezeket el kell különíteni és megvizsgálni, majd haladéktalanul meg kell szüntetni, ha már nem szükségesek. Először állítsa le az erőforrásokat tesztelés céljából, hogy újra elindíthassa, ha kiderülne, hogy mégis szükség van az eszközre.

A felhős környezetek egyik legnagyobb vívmánya, hogy nagyon könnyű automatizáltan új- és új virtuális gépeket, adatbázisokat csatarendbe állítani, ám a tanulság az, hogy a takarítási rendet is meg kell teremteni, hogy ne maradjanak hátra zombi eszközök tömegei.

PRO TIPP

pro tippIndítsa el a zombivadászatot olyan virtuális gépek azonosításával, amelyeknek a max CPU terhelése kevesebb, mint 5% az elmúlt 30 napon. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez a virtuális gép zombi, de érdemes tovább vizsgálni, mert nagy rá az esély.

elválasztó vonal

4. Frissítse a virtuális gépeket a legújabb generációra


2014-ben a Microsoft bevezette az Azure üzembehelyezési és felügyeleti szolgáltatása következő generációját, az Azure Resource Manager-t (ARM), vagyis Azure v2-t. Segítségével az üzembe helyezés után az erőforrások biztonságossá tételéhez és rendszerezéséhez olyan felügyeleti funkciókat használhat, mint a hozzáférés-vezérlés, a zárolások és a címkék, valamint létrehozásukhoz hasznos sablonok. Bár az ARM és az Azure Classic (Azure v1) árai megegyeznek, a felügyeleti fejlesztések jelentős időmegtakarítást eredményezhetnek. Nem csak teljesítményelőnyöket biztosít, hanem további funkciókhoz való hozzáférést és jobb kezelhetőséget is.

Például az ARM használatával egyszerűen hozhat létre kötegelt parancsokkal új virtuális gépeket JSON-sablonból, ahelyett, hogy egyesével telepítené őket. (Csak halkan jegyzem meg, hogy jelenleg ez az egyedüli módja annak, hogy 128GB helyett 30GB-os OS diszkkel hozzon létre VM-et, ez az un. 'smalldisk' VM verzió, amely már nem választható az Azure Marketplace-en.) Vagy megcímkézheti az eszközöket, hogy könnyebben csoportosíthassák azokat üzletáganként, vagy megkülönböztesse őket az Azure PowerShell scriptek végrehajtásánál.

Az ARM-re történő frissítés mellett a jobb felügyelet érdekében egyes virtuális géptípusoknál lehetőség van a legújabb verzióra történő frissítésre is. Míg az Azure virtuális gépek új verzióinak ugyanazok az árai, teljesítményjavításokkal járnak, amelyek lehetővé tehetik, hogy kevesebb virtuális gépet futtasson. Például egy D-sorozatú virtuális gép frissítése 35%-kal gyorsabb feldolgozást és nagyobb skálázhatóságot biztosít azonos ár mellett!

PRO TIPP

pro tippAz Azure Classicról az ARM-re való áttérés a legtöbb ügyfél számára win-win. Az áttérési folyamatnak nem kell „nagy durranásnak” lennie. Mivel mind a Klasszik, mind az ARM-elemek ugyanazon a konzolon kezelhetők, így a munkaterheléseket saját tempójában költöztetheti át.

elválasztó vonal

5. Túlméretezett virtuális gépek


Az IaaS erőforássok – mint pl. a virtuális gépek is – helyes méterezése óriási hatással lehet a kiadásokra. A fejlesztőknél pl. elég megszokott, hogy „kis biztonsági ráhagyással” a szükségesnél nagyobb virtuális gépeket pörgetnek fel.

Ez lehet szándékos is, hogy legyenek tartalékai a létrehozott virtuális gépnek, de lehet véletlen is, mert egyelőre még nem ismertek a valódi terhelések, melyek végül sokkal alacsonyabbak a vártnál. A VM-ek túlméretezése exponenciálisan növekvő túlköltekezést okozhat! A teljesítmény monitorozása, vagy más felhő-menedzsment eszközök nélkül nehéz eldönteni, hogy a létrehozott erőforrás végül alul- vagy felültervezett lett.

Megéri folyamatosan monitorozni a CPU, a memória, a lemezek és a hálózat kihasználtságát. Ezeknek a trendeknek az áttekintésével döntéseket hozhat a virtuális gép méretének csökkentéséről, anélkül, hogy rontaná a virtuális gépen futó alkalmazások teljesítményét. Mivel elég általános trend a virtuális gépek esetén a kihasználatlanság, így az összes virtuális gép megfelelő méretezésével jelentősen csökkentheti a költségeket.

PRO TIPP

pro tippJó kiindulópont lehet azon virtuális gépek felkutatása, melyek átlagos CPU kihasználtsága 5% alatti, a maximális CPU teljesítmény pedig 20% alatti az utóbbi 30 napon. Az e kritériumoknak megfelelő virtuális gépek kiváló jelöltek lehetnek a downgrade-re, vagy akár a felmondásra.

elválasztó vonal

6. Túlméretezett tárolók


A virtuális gépekhez hasonlóan a Disk Storage is túlméretezhető. A CPU, a memória, a lemez és a hálózat helyett a Disk Storage esetében a kritikus tényezők a kapacitás, az írás/olvasási sebesség (Disk throughput) és az IOPS. Mint korábban tárgyaltuk, a csatolatlan lemezek eltávolítása az egyik módja a Disk Storage-hoz kapcsolódó költségek csökkentésének.

Egy másik megközelítés annak vizsgálata, hogy mely lemezek vannak túlméretezve és módosíthatók a potenciális költségmegtakarítás érdekében.

A Microsoft Azure négyféle felügyelt lemezt kínál: Ultralemezek, Premium SSD, Standard SSD és Standard HDD felügyelt lemezek. Az árkülönbség a normál és a prémium lemezek között akár kettő-négyszeres is lehet (Standard HDD vs. Standard SSD vs. Premium SSD), ezért hangsúlyos a megfelelő tárolás kiválasztása minden munkaterheléshez.

PRO TIPP

pro tippA prémium szintű tárhely kiszámlázása a teljes lemezméret alapján történik, függetlenül a felhasználástól. Ha egy üres Prémium P20 512GB-os lemezt csatol egy virtuális géphez, a teljes 512GB-ot felszámolják havonta, a felhasználástól függetlenül. Inkább kisebb tárolót vásároljon - később ez könnyen bővíthető szükség esetén.

elválasztó vonal

7. Túlméretezett SQL adatbázisok


Az Azure-ügyfeleknek IaaS méretezéshez hasonlóan gondoskodniuk kell a Platform-as-a-Service (PaaS) helyes méretezéséről is. Az Azure SQL Database egy PaaS-ajánlat, amelyet sok fejlesztő használ az alkalmazásaikhoz.

Fontos felügyelni, hogy a létrehozott SQL adatbázisok mennyire kihasználtak a rajtuk futó terhelések szempontjából. A kritikus szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, az adatbázis-tranzakciós egységek (Database Transaction Units, DTU), az adatbázis mérete és a kapacitása.

Az SQL adatbázisokat DTU-alapú modellen keresztül vásárolják meg, amely a számítási, a memória- és az IO-erőforrások keveréke. Három szolgáltatási szint létezik: Basic, Standard és Premium. Az alapszintet elsősorban fejlesztésre és tesztelésre használják. A Standard szint alkalmas olyan alkalmazásokhoz, amelyek egyszerre több felhasználót is kiszolgálhat. A prémium szint nagy teljesítményű alkalmazásokhoz és sok egyidejű lekéréshez használható. Természetesen komoly árkülönbség van a három szinten belül, és az adatbázis-méret ezeken a szinteken belül van. Bevált gyakorlatként a legalacsonyabb költségű SQL Database-re kell méretezni, amely megfelel a teljesítménykövetelményeknek.

PRO TIPP

pro tippÁltalában szükségtelen a Basic SQL adatbázisok további méretezése, mert azokat már eleve alacsony áron kínálják, és főként fejlesztésre vagy tesztelésre használhatók.

elválasztó vonal

8. Virtuális gépek leállítása-indítása ütemezés szerint


Amint azt korábban kiemeltem, az Azure addig fog számlázni egy virtuális gépért, amíg az a VM fut. Fordítva: ha egy virtuális gép leállított állapotban van, akkor az adott virtuális géphez nincs társítva díj. A nap 24 órájában működő virtuális gépekért a Microsoft számlázni fog havonként 672–744 órát VM-enként. Ha a virtuális gép hétköznap 17:00 és 9:00 között kikapcsol és hétvégén, ünnepnapokon leáll, akkor a havi összes számlázható óra virtuális gépenként 152 és 184 óra közötti lehet, ami 488 és 592 VM óra körüli megtakarítást jelent!

Ez egy extrém példa, mivel a rugalmas munkahetek és a globális csapatmunka az eredményezi, hogy a virtuális gépeket nem lehet csak úgy kikapcsolni a szokásos munkaidőn kívül. Azonban megeshet, hogy sok olyan virtuális gépet talál, amelyeknek nem kell valóban 24/7/365 futniuk.

A legköltséghatékonyabb környezetek dinamikusan leállítják és elindítják a virtuális gépeket egy meghatározott ütemezés alapján. A virtuális gépek különböző fürtjei simán kezelhetők eltérő módon.

PRO TIPP

pro tippNem 3 műszakos termelő környezet esetén tűzzön ki egy heti óraszám-célt, amelyen a rendszereknek futniuk kellene. Az egyik nagy kiadóvállalat ezt a célt heti 80 óránál kevesebbre tűzte ki, ami több ezer dollár havi megtakarítást jelent számukra.

elválasztó vonal

9. Vásároljon Azure Reserved Virtual Machine-t (RVM)


Az Azure Reserved VM Instances példányainak megvásárlása rendkívül hatékony költségmegtakarítási technika. Az Azure Reserved Virtuálisgép-példányok elérhetők egy-, vagy hároméves előzetes kötelezettségvállalás mellett. Foglaljon le előre virtuális gépeket, és takarítson meg akár 72%-ot a Pay-as-you-Go árképzéshez képest.

Az egyik általános tévhit az RI-k kapcsán, hogy nem módosíthatók. Ez nincs így! A Microsoft lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a foglalásokat a következő módokon módosítsák:

  • A hatókör megváltoztatása Single előfizetésről Shared-re vagy fordítva.
  • A fenntartott virtuálisgép-példányok cseréje bármely régióban és sorozatban.
  • A lefoglalt virtuálisgép-példányok bármikori lemondása a korrigált visszatérítés mellett.
Kritikus, hogy ne csak vásárlási foglalásokat foglaljon magába, hanem folyamatosan módosítsa azokat a lehető legnagyobb érték elérése érdekében. Ha a foglalás tétlen vagy kihasználatlan, a módosítás azt jelenti , hogy a lefoglalt virtuálisgép-példány nagyobb mértékben lefedheti az igény szerinti felhasználást. Ez biztosítja, hogy a foglalások a lehető leghatékonyabban működjenek, és hogy megtakarítási lehetőségek legyenek maximalizálva.

PRO TIPP

pro tippLehetőség van rá, hogy nagyobb (akár 82%-os) költségmegtakarítást érjen el a fenntartott virtuálisgép-példányok és az Azure Hybrid Benefit kombinálásával. Az Azure Hybrid Benefit licencenként két virtuális gépen fedezi a Windows op. rendszer költségeit, így csak az alap számítási költségekért kell fizetnie.

elválasztó vonal

10. Objektum adatok mozgatása alacsonyabb költségű szintre


Az Azure Storage különböző hozzáférési rétegeket és különböző redundancia szinteket kínál, így csökkenthető a blob-objektumok adattárolásának költsége. A tárolási rétegek köre:

  • Hot: A gyakran használt adatok tárolására optimalizált. Javasolt: LRS (Locally Redundant Storage)
  • Cool: A ritkán használt és a legalább 30 napig tárolt adatok tárolására pl. Javasolt: LRS
  • Archive: A nagyon ritkán használt (legalább 180 napig nem szükséges) adatok tárolására optimalizált archiválás, lassú lekéréssel (vagyis offline adattárolás). Javasolt: GRS (Geo-Redundant Storage)

A feladat tehát megtalálni az optimális kombinációt a négy redundancia- opció és három hozzáférési ráteg-opció között. Bevett gyakorlat pl., hogy a Hot rétegben tárolt, 30 napnál régebbi objektumokat Cool rétegekké kell átalakítani. A redundancia szintjétől függően a rétegek ára a tartalom mennyiségén alapul, Hot tier esetén havonta $0,0184/GB, a Cool tier ár havi $0,01/GB, az Archív szint pedig még alacsonyabb, $0,00099/GB havonta.

PRO TIPP

pro tipp
A bevált gyakorlat az, hogy a Hot rétegben tárolt, 30 napnál
régebbi objektumokat Cool rétegekké kell átkapcsolni.

Olvassa el, hogy miként tudjuk segíteni irodáját, cégét, vállaltát. Microsoft Azure Hibrid felhő megoldásokkal.

separator
Bármilyen Microsoft Azure licencelési kérdéssel kapcsolatban keressen bennünket bizalommal!
Microsoft Silver Partner
+36 (30) 525-2969 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
separator

Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Biztonságos felhő alapú szerver csomagok

Cloud Szerver csomagajánlatainkkal megbízható, biztonságos és költséghatékony IT infrastruktúrát biztosíthat cégének, ugyanakkor alkalmazottai számára nyújthat egyszerű elérést adataikhoz, leveleikhez, alkalmazásaikhoz a világ bármely pontjáról.

Hosszú távú megoldás. Minden növekvő cég életében előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor el kell gondolkodnia vállalati IT infrastruktúrájának hatékonyságáról vagy bővítéséről: Hogyan tudnám optimalizálni a költségeket? Hogyan férhetnék hozzá a legmodernebb technológiákhoz, hogy ne maradjak le az egyre élesebb piaci versenyben?

Igényekre szabva. A hazai piacot felmérve, úgy tapasztaltuk, hogy jellemzően három terület szomjazik a kulcsrakész felhős megoldásokra, így ezeket az igényeiket előtérbe helyezve hoztuk létre ajánlatainkat.

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 727 vendég és 0 tag böngészi