Az edge computing előnyei

Tudjon meg többet arról, hogy az edge computing többek között hogyan csökkentheti a késleltetést, növelheti a teljesítményt és hogy javíthatja az adatbiztonságot.

A modern üzleti élet folyamatosan a számítógépek, alkalmazások és a tárgyak internetének (IoT) eszközei által nagy mennyiségben generált adatokon alapul, így az adatok minden üzleti tranzakció középpontjába kerülnek.

Azzal, hogy egyre több számítástechnikai eszköz fejlődik és kerül a vállalkozásokba, várhatóan egyre nagyobb mennyiségű adat keletkezik, tárolódik és kerül feldolgozásra világszerte. A The Digitization of the World - From Edge to Core (Seagate/IDC) 2025-re vonatkozó globális adatszféra-előrejelzése szerint a globális adattermelés jelentősen tovább fog nőni.

A várhatóan magasra emelkedő adatmennyiséggel együtt általános félelem, hogy a vállalkozások küzdeni fognak azzal, hogyan csökkentsék a késleltetést és a nem hatékony adatfeldolgozást. Itt jön a képbe az edge computing. Az edge computing lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy optimalizálják rendszereiket azáltal, hogy az adatfeldolgozást az adatok keletkezési helyére helyezik át, ahelyett, hogy az adatok feldolgozása és elemzése az adatközpontoktól függne.

Az edge computing számos olyan előnye van, amelyet a vállalkozások kihasználhatnak egy robusztus és hatékony rendszer létrehozásához, és ezek közül néhányat itt fogunk feltárni.

Image: metamorworks, Getty Images/iStockphoto
Illusztráció: metamorworks, Getty Images/iStockphoto

Mi az edge computing?

A edge computing egy olyan számítástechnikai modell, amely a kulcsfontosságú feldolgozási feladatokat abba a keretbe vagy környezetbe helyezi, ahol az adatok keletkeztek. Ez egy olyan keretrendszer, amely támogatja az adatok létrehozását, tárolását és feldolgozását ott, ahol azok keletkeztek, anélkül, hogy adatközpontot vagy központi adatfeldolgozói környezetet kellene igénybe venni.

Ez a számítástechnikai keretrendszer alatt nincs szükség arra, hogy a végpontokról gyűjtött adatok visszakerüljenek a központi adatszolgáltatásokba feldolgozásra és elemzésre. Az adatok feldolgozása inkább azonnal, ugyanabban a környezetben történik, ahol létrehozták őket.

A peremszámítástechnika előnyei

Növeli a teljesítményt

Az alkalmazások és adatok központi tárhelyplatformokon vagy központokban történő elhelyezése késleltetést okozhat, amikor a felhasználók az interneten keresztül próbálják használni őket. Az adatok ezen adatközpontokból történő lekérdezésének folyamata lassúvá válhat, ha a rossz internetkapcsolat miatti problémák merülnek fel. A peremszámítástechnika megoldja ezt a problémát azáltal, hogy az adatokat az eszközök peremén tartja a könnyebb hozzáférés érdekében.

Az edge computing segítségével tehát a vállalkozások elkerülhetik a sebességet és a csatlakoztathatóságot érintő problémákat, mivel az adatokat a végpontokon lehet lekérni, nem pedig egy távoli központi adatközpontból, majd vissza a végpontokra. Az alkalmazásnak az adatközpontból történő adatlekérdezéshez szükséges utazási idő csökkentése révén az alkalmazások optimalizálva maradnak a jobb teljesítmény és a nagyobb felhasználói élmény érdekében.

Erősíti az adatvédelmet és az adatbiztonságot

Az adatbiztonság és az adatvédelem égető kérdés az informatikai világban. Az edge computing nagyobb adatbiztonságot és adatvédelmi védelmet nyújt, mivel az adatok feldolgozása a központi szerverek helyett az edge-en belül történik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a peremeszközök semmiképpen sem sérülékenyek. Egyáltalán nem. Csak azt sugallja, hogy a peremről kevesebb adatot kell feldolgozni, így aligha van olyan teljes adatgyűjtemény, amelyre a hackerek lecsaphatnak.

Más szóval, az adatvédelem könnyen veszélybe kerülhet, ha a központi szervereken tárolt adatokat feltörik, mivel ezek átfogóbb információkat tartalmaznak az emberekről, helyszínekről és eseményekről. Ezzel szemben, mivel az edge computing csak egy adott példányban szükséges adathalmazt hoz létre, dolgoz fel és elemez, az adatok más, a magánszférát hackelés esetén veszélyeztető részei nem kerülnek manipulálásra.

Csökkenti az üzemeltetési költségeket

A felhőalapú tárhelyszolgáltatásokon történő adatmozgatás az egyik olyan dolog, amelyre a vállalkozások sok pénzt költenek. Minél nagyobb mennyiségű adatot mozgatnak ezeken a központosított tárhelyszolgáltatókon, annál több pénzt költenek a szervezetek.

Az edge computing-gel azonban a szervezetek kevesebbet költenek működési költségekre, mivel az adatok felhőbe történő mozgatására minimálisan van szükség. Ráadásul, mivel az adatokat ugyanott dolgozzák fel, ahol keletkeznek, az adatterhelés kezeléséhez szükséges sávszélesség is csökken.

Segít a szabályozási és megfelelőségi követelmények teljesítésében

A szabályozási és megfelelőségi követelményeknek való megfelelés megnehezülhet, ha az adatokat különböző adatközpontokban vagy tárhelyszolgáltatóknál tárolják és kezelik. Ennek oka, hogy minden adatközpontnak megvannak a maga sajátos adatvédelmi és szabályozási követelményei.

Az edge computing esetében azonban nem ez a helyzet, mivel az adatok létrehozása, tárolása és feldolgozása egy helyen történik, így a szabályozási és megfelelőségi követelményeknek való megfelelés egyszerűbbé válik.

Növeli a megbízhatóságot és a rugalmasságot

Az edge computinggal az IoT adatok még akkor is akadály nélkül lekérhetők és feldolgozhatók, ha nem működő internetkapcsolat miatti probléma van. Ráadásul, ha egy edge eszközön hiba lép fel, az nem befolyásolja az ökoszisztéma többi edge eszközének működését, ami megkönnyíti az egész összekapcsolt rendszer megbízhatóságát.

Edge Computing 2

Támogatja az AI/ML alkalmazásokat

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) növekvő jelentőségét a modern számítástechnikában nem lehet tagadni. Az AI/ML alkalmazások azonban hatalmas adatmennyiségek lekérdezésével és feldolgozásával dolgoznak, amelyek késleltetési és kapcsolódási problémákkal járhatnak, ha az adatokat egy központi szerveren tárolják.

Az edge computing ezzel szemben megkönnyíti az AI/ML-alkalmazásokat, mivel az adatok feldolgozása a keletkezésükhöz közel történik, így az AI/ML könnyebben és gyorsabban juthat eredményre.


Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Biztonságos felhő alapú szerver csomagok

Cloud Szerver csomagajánlatainkkal megbízható, biztonságos és költséghatékony IT infrastruktúrát biztosíthat cégének, ugyanakkor alkalmazottai számára nyújthat egyszerű elérést adataikhoz, leveleikhez, alkalmazásaikhoz a világ bármely pontjáról.

Hosszú távú megoldás. Minden növekvő cég életében előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor el kell gondolkodnia vállalati IT infrastruktúrájának hatékonyságáról vagy bővítéséről: Hogyan tudnám optimalizálni a költségeket? Hogyan férhetnék hozzá a legmodernebb technológiákhoz, hogy ne maradjak le az egyre élesebb piaci versenyben?

Igényekre szabva. A hazai piacot felmérve, úgy tapasztaltuk, hogy jellemzően három terület szomjazik a kulcsrakész felhős megoldásokra, így ezeket az igényeiket előtérbe helyezve hoztuk létre ajánlatainkat.

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 1288 vendég és 0 tag böngészi