Mik azok az Intel szerverek?

  • Mi, a Szerver.Hu-nál egyedi Intel és AMD szervereket építünk, valamint professzionális mérnöki- és grafikai munkaállomásokat konfigurálunk kreatívok számára.

  • Márkáink a Szerver.Hu valamint a Cloud.Server.Hu az Azure virtuális asztali megoldásainkhoz.

  • Erősségünk ebben a Covidos / chiphiányos időszakban: a "brand” szerverekhez képest hónapok helyett napokon/heteken belül egyénileg konfigurált és testreszabott szervereket tudunk szállítani és kulcsrakészen átadni.

1. Mi az, hogy "Intel szerver" és miben különbözik a "brand” szerverektől?

Nem mindenki tudja, hogy lehetséges teljes értékű szervert építeni szinte kizárólag csak Intel szerveralkatrészekből. Intel toronyház és alaplap, vagy Intel system (barebone) 1U/2U rack rendszerhez, plusz Intel Xeon processzor(ok) és Intel perifériák: Intel SSD-k, Intel RAID- és hálózati vezérlők, távmenedzsment modul. Szinte csak a memóriamodulok és a HDD-k, amelyeket nem az Intel gyárt, melyek más gyártótól kell származniuk. És ezeknek az OEM-gyártású szervereknek a teljesítménye és megbízhatósága ugyanolyan lehet, mint a "márkás" szervereké, mint a DELL, HPE, Lenovo, Fujitsu stb. Az Intel folyamatos firmware fejlesztése és a garanciális alkatrészellátása pont ugyanolyan színvonalú, mint a "márkás" szerverek esetében. Mi pedig adjuk hozzá a támogató szolgáltatásokat, mint például a szerverek konfigurálása, építése és telepítése, valamint az értékesítés utáni időszakos frissítés és a garanciális támogatás.

2. Miben különböznek az adatközpont/szerver igények a kisvállalkozások és a nagyvállalatok esetében?

Néhány kisebb vállalat, vagy iroda még csak most kezdi használni az első dedikált szerver infrastruktúráját. Ezek a cégek többnyire egy kompakt, csendes és stílusos rendszert keresnek, amely mellett meg lehet férni az irodában, elhelyezhető a pulton vagy a sarokban. Például egy Intel mikroszerver, amely éppen megfelelő teljesítményt, alacsony energiafogyasztást és különösen alacsony zajszintet kínál és ugyanolyan megbízható, mint nagyobb társai.

A legtöbb vállalkozásnak azonban nagyobb igényei vannak a szerver-infrastruktúrával szemben. Ennek a lehető legszélesebb körű konfigurációs lehetőségeket és sokoldalú kialakítást kell biztosítania, hogy optimális teljesítményt biztosítson a számos alkalmazásból álló munkaterhelések és IT forgatókönyvek számára.

Végül, de nem utolsósorban, természetesen vannak olyan - többnyire enterprise szintű - intézmények, amelyeknek nagyon magas rendelkezésre állási és megbízhatósági követelményeik és nagyon nagy teljesítményigényük van, például valós idejű analitikára egyetlen rendszeren vagy fürtön belül.

3. Milyen bonyodalmakkal szembesülnek a vállalkozások, ha saját maguk próbálnak szervereket építeni?

Az egyes számú kihívás a folyamatosan megújuló szerver generációk. Szinte naprakésznek kell lenni a legújabb technológiákból, ismerni kell az új szabványokat, csatlakozókat és az újabb szerverkomponens-generációk kompatibilitását. Az új CPU-k, mint például az Intel Xeon Scalable – már a 2. és 3. generációnál tartunk – új és még újabb technológiákat hoznak magukkal. Általánossá vált a szerverek felszerelése szupergyors NVMe PCIe SSD-kkel, Optane memóriával és TPM 2.0 modulokkal, de már készülünk a következő generációkra is, amelyek DDR5 memóriát igényelnek. És persze szinte semmi sem kompatibilis visszafelé...

Intel® 3rd Gen Xeon® Scalable Processors

4. Vannak esettanulmányai? Mik voltak a kihívások, és hogyan tudta a Szerver.Hu ezeket megoldani?

Manapság a szerverek minden vállalat számára fontos tényezőt jelentenek, függetlenül a cég méretétől és az iparágtól. Sokszor azonban még azt is nehéz eldönteni, hogy az egyéni igényeknek melyik szerver a megfelelő. Ügyfeleink sokszor kérnek tőlünk segítséget a megfelelő szerverkonfiguráció kiválasztásában. Weboldalunkon minden szerverhez kínálunk konfigurátorokat, amelyek segítségével könnyen ellenőrizhető a várható ára a költségvetéshez képest.

Néhány ajánlatkérésnél érezhető, hogy az ajánlatkérő nem szakértő. Mindig kínálunk ingyenes konzultációt, hogy megértsük a jelenlegi informatikai környezetet, a használt szoftvereket és a valós igényeket, hogy segítsünk a megfelelő szerver(ek) kiválasztásában és konfigurálásában.

Nincs egyetlen olyan szervermegoldás, amely mindezen igényeket kielégítené. Pontosan ezért kínálunk széles szerverportfóliót, amely a távoli és fiókirodák számára bővíthető toronyszerverekből, sokoldalú rackbe szerelhető szerverekből, sűrűség-optimalizált több csomópontos szerverekből, valamint magas rendelkezésreállású Azure Stack HCI & Intel Select Solutions hibrid megoldásokból áll.

Célspecifikus terhelésekre optimalizálunk

5. Meséljen a Szerver.Hu-ról és arról, hogyan segíthet a vállalkozásoknak konfiguráláson túl.

Tizenöt éves tapasztalattal rendelkező Intel Szerver Integrátor és Intel Gold Partnerként nagyon komoly beszerzési lánccal rendelkezünk. Alkatrészbeszerzéseink nagy része már rég nem Magyarországról, hanem az EU-ból és gyakran a tengerentúlról történik. Ha ma ajánlatot kér valaki egy „brand szerverre”, mostanában 2-3-4 hónapra igazolják vissza a gyártók a szállítást. Mi viszont 1-3 héten belül leszállítjuk az installálásra kész szervereinket, ez óriási előny tud lenni partnereinknek sürgős beszerzéseknél.

A teljesítmény mellett a legfontosabb követelmények a hibatűrés és a megbízhatóság. Ennek eredményeképpen az általunk épített prémium szerverek kizárólag vállalati minőségű hardverkomponensek és alkatrészek felhasználásával készülnek, ami garantálja a minőséget. Nem választunk desktop, vagyis kevésbé megbízható alkatrészeket csak az alacsonyabb ár miatt. Ez az oka a garanciával kapcsolatos problémáink meglepően alacsony számának, és minden szerverünkre könnyedén vállaljuk a 3-5 éves garanciát.

Ha már szóba került a garancia: ugyanolyan helyszíni támogatást tudunk nyújtani, mint a "márkás" szerverek gyártói, legyen szó akár egy esetleges garanciális problémáról, akár egy jövőbeli frissítésről vagy teljesítménynövelésről.

6. Mi az előnye a helyben lévő szerverek használatának a felhőbe költözéssel szemben?

Gondoljon egy kisebb, vagy közepes méretű mérnöki irodára, grafikai stúdióra, ahol a munkatársak akár vékony klienseken, akár kevésbé erős munkaállomásokon érik el az alkalmazás szerveren futó professzionális szoftvereket. Sokszor közösen dolgoznak ugyanazokon a fájlokon, illetve kép- és modell adatbázisokon, valamint mindezeket távolról, otthonról is el akarják érni. Gondoskodni szeretnének az adatok biztonságáról, de a napi munkában nem szeretnének várakozni a hatalmas fájlok le- és feltöltésére, vagyis nem akarnak mindent felköltöztetni a felhőbe. Ez egy tipikus példa arra, ahol egy hibrid felhős megoldás lehet az optimális IT infrastruktúra.

Másik példa: egy, a nyilvános felhőben üzemeltetett webhely összeköthető egy rendkívül biztonságos adatbázissal, amely a magánfelhőben (vagy helyszíni adatközpontban, lokálisan, on-prem) működik.

A hibrid felhő a privát felhő és a publikus felhő kombinációja, amelyben minden alkalmazást a leginkább megfelelő helyen futtathat. Tehát az on-premises, vagyis lokális szerver(ek) összekapcsolása a felhővel.

Az on-prem adattárolás akkor is elvárás lehet, ha vannak olyan adatai, amelyeket nem tárolhat a felhőben (például jogi és/vagy adatvédelmi okokból). Rendelkezhet például olyan adatokkal, melyeket törvényi szabályzás miatt nem lehet nyilvánosan elérhetővé tenni (például egészségügyi adatok), amelyeket ezért privát adatközpontban kell tárolni. Esetleg lehetnek olyan régi "legacy" alkalmazásai, amelyek öregebb hardvereken futnak, és nem frissíthetők. Ebben az esetben a régi rendszer továbbra is futtatható helyileg, de a hitelesítéshez és a tároláshoz a nyilvános felhőhöz kell csatlakoztatni azt.

7. Hogyan néz ki egy hibrid felhőstratégia a Szerver.Hu szerverek támogatásával?

A kulcsszó: Azure Stack HCI és Intel Select Solutions.
Az Azure Stack HCI a Microsoft natív hibrid felhőmegoldása azon ügyfelek számára, akik Windows/Linux virtuális gépeket vagy Kubernetes-t futtatnak helyben, és ezt könnyen ki szeretnék bővíteni az Azure hibrid funkcióival, például az Azure Backup, Azure Site Recovery, Azure Security Center vagy Azure Monitoring szolgáltatásokkal. Validált megoldást kínálunk: előre konfigurált Intel szerver-klaszter előre telepített Azure Stack HCI szoftverrel.

Az Azure Stack HCI a mindössze két csomóponttal (két fizikai szerver) rendelkező hiper-konvergens infrastruktúrának (ez a HCI) köszönhetően natív hibatűrést, katasztrófa utáni helyreállítást és automatikus virtuális gépi átállást biztosít, akár helyben, vagy akár telephelyek vagy városok között is. A legnagyobb dobás az egészben, hogy ez a hibatűrő megoldás már a kisvállalatok számára is elérhető és megfizethető: Kezdje kicsiben, mindössze két szerverrel és skálázza később, ha szükséges!

8. Hogyan segít a Szerver.Hu a szerverek támogatásában és karbantartásában az értékesítés után?

Nemcsak a telepítés során tartjuk a kapcsolatot ügyfeleinkkel, hanem az eladott szerverek teljes élettartama alatt. Sokszor előfordul, hogy az ügyfelek bővítéseket, frissítéseket, skálázásokat szeretnének, és adott az a luxus, hogy nem csak „brand” vállalati komponenseket válasszunk. Hadd mondjak egy példát: az ügyfél NVMe SSD-kapacitásbővítést szeretne. Márkás szerverekhez brand címkés alkatrészeket kell választani - és esetleg hónapokat várni. Mi viszont választhatunk más gyártók enterprise szintű komponenseit is. Emiatt akár napokon belül is tudunk frissítéseket biztosítani. Ezt mindig nagyra értékelik a partnereink.

Sokat elárul, hogy szerver- és munkaállomás-megrendeléseink jelentős része visszatérő ügyfelektől származik.

Mottónk: "Mi a partnerkapcsolatainkat kiérdemeljük, nem csak úgy létrejönnek."

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 34 vendég és 0 tag böngészi