A válasz nem egyértelmű. Minden cég más és más igényekkel és lehetőségekkel rendelkezik - így a felhőben történő infrastruktúra üzemeltetése lehet a legjobb döntés, de óriási baklövés is. Természetesen ugyanez érvényes a saját hardver üzemeltetésére is. Vessünk hát egy pillantást a két megoldás előnyeire és hátrányaira.

Cloud

Előnyök

  • A adatközpont (szolgáltató) mindent elintéz helyetted, ami gyakran jelentős megtakarítást jelent az infrastruktúra karbantartásában, saját adatközpont üzemeltetésében, valamint a vállalatnak nincs szüksége nagy rendszeradminisztrátori csapatra sem.
  • Ideális kisebb és közepes méretű vállalkozások számára.
  • A kezdeti beruházás lényegesen alacsonyabb, mint a hardver beszerzése esetén, különösen igaz ez azokra a vállalatokra, amelyek GPU teljesítményt igényelnek (nemcsak) az AI fejlesztéshez.
  • A nagy szereplők felhőplatformjai különösen magas rendelkezésre állással rendelkeznek, akár 99,999%-os is lehet.
  • Nem szükséges az infrastruktúra három- vagy ötéves ciklusokban történő cseréje.

Összefoglalónk bővebb információkat nyújt a költség- és profit-optimalizálásról is, azoknak is hasznos, akik már rutinosan használják az Azure-t. Megtudhatod, hogyan juthatsz az Azure-hoz, milyen előnnyökkel és esetleges hátrányokkal jár, ha erre váltasz. Betekintést adunk emellett a platform erőforrástípusaiba, a számlázási módozatokba, továbbá gyakorlati tippeket kaphatsz a bevétel optimalizálásról, valamint az RDS-ről is.

Mi is az a Microsoft Azure?

Az Azure lényegében egy interneten futó operációs rendszer, gyakorlatilag minden olyan jellemzővel rendelkezik, mint egy modern közmű szolgáltatás, így csak annyit kell fizetned a szolgáltatásért, amennyit tényleg használsz.

Az Azure a Microsoft nyilvános felhő megoldása, amely infrastruktúra- és platformszolgáltatást nyújt, illetve segítéségével szoftverszolgáltatás hosztolható a Microsoft adatközpontok egész világra kiterjedő hálózatából. A felhőben kialakított rendszerek pedig összekapcsolhatók a vállalati környezettel.

Az ügyfelek akkor bíznak a felhőszolgáltatásodban, ha világosan el tudod nekik mondani, hogy ez mit is jelent, illetve mit takar a „cloud computing” kifejezés. 2009-ben definiálta az USA szabványügyi hivatala, hogy mi számít cloud-nak és annak milyen minimális szolgáltatás-típusokat kell tartalmaznia.

Tudjon meg többet arról, hogy az edge computing többek között hogyan csökkentheti a késleltetést, növelheti a teljesítményt és hogy javíthatja az adatbiztonságot.

A modern üzleti élet folyamatosan a számítógépek, alkalmazások és a tárgyak internetének (IoT) eszközei által nagy mennyiségben generált adatokon alapul, így az adatok minden üzleti tranzakció középpontjába kerülnek.

Azzal, hogy egyre több számítástechnikai eszköz fejlődik és kerül a vállalkozásokba, várhatóan egyre nagyobb mennyiségű adat keletkezik, tárolódik és kerül feldolgozásra világszerte. A The Digitization of the World - From Edge to Core (Seagate/IDC) 2025-re vonatkozó globális adatszféra-előrejelzése szerint a globális adattermelés jelentősen tovább fog nőni.

A várhatóan magasra emelkedő adatmennyiséggel együtt általános félelem, hogy a vállalkozások küzdeni fognak azzal, hogyan csökkentsék a késleltetést és a nem hatékony adatfeldolgozást. Itt jön a képbe az edge computing. Az edge computing lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy optimalizálják rendszereiket azáltal, hogy az adatfeldolgozást az adatok keletkezési helyére helyezik át, ahelyett, hogy az adatok feldolgozása és elemzése az adatközpontoktól függne.

Az edge computing számos olyan előnye van, amelyet a vállalkozások kihasználhatnak egy robusztus és hatékony rendszer létrehozásához, és ezek közül néhányat itt fogunk feltárni.

A Covid-19 világszerte jelentős változásokat okozott a munkamodellekben. Napról napra egyre több szervezet alakul át a virtuális folyamatok és a távoli együttműködés révén. A bárhonnan történő munkavégzés képessége most elengedhetetlen, a közeljövőben - illetve már a jelenben - a hibrid munkavégzés az új norma.

Mi az a Windows 365?

A Microsoft elérhetővé tette azokat az eszközöket, amelyekkel a felhő erejét és biztonságát élvezheti és könnyedén használatba veheti a Windows 365 - Cloud PC-t, az új szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy bárhonnan hozzáférjen felhőalapú számítógépéhez. A Windows 365 hatékony, személyre szabott, teljes Windows-élményt nyújt a felhőben, bármilyen eszközön. Az operációs rendszer hátterét a Microsoft felhőbe vitte, beleértve az összes alkalmazást, adatot, beállítást és egy teljesen új, kifejezetten a hibrid világra szabott személyi számítástechnikai kategóriát hoz létre: a Cloud PC-t. A Windows-élmény egységes hozzáférést biztosít a Microsoft 365 alkalmazásaihoz, például a Word, az Excel, a PowerPoint és az Teams alkalmazásokhoz. Ott folytathatja a munkát, ahol legutóbb abbahagyta, mert a Cloud PC állapota változatlan marad, még akkor is, ha eszközt vált. A Windows 365 segítségével könnyedén beállíthatja és méretezheti a Cloud PC-ket az igényeinek megfelelően, és biztonságosan támogathatja a hibrid munkaerőt.

Vigyázat, hosszú cikk! Mert tényleg teljes útmutató. Görgessen lejjebb és talál tartalomjegyzéket - olvassa csak azokat a részeket, melyek tényleg érdekesek Önnek.

Hibrid felhő: bevezetés

Lehet, hogy a vállalkozása már használ valamilyen felhőt, de vajon kihasználja-e az összes lehetőségét?

Ön elvégezte a kutatásokat, komoly üzleti tervet készített, bevezette és ennek eredményeként vállalkozása máris használja a felhő technológiát. De léteznek további előnyök, amelyeket élvezhetne? Több lehetőség a költségek egyszerűsítésére és üzleti versenyképességének növelésére? Ha még nem fedezte fel a hibrid felhő lehetőségeit, akkor a válasz simán lehet, hogy igen.

Amikor a 2000-es évek derekán bevezették a felhőalapú IT-t, megfizethetően kínálva számítási- és tároló kapacitást, az informatika világa végleg megváltozott. Habár az árak az évek során jelentősen csökkentek, a legtöbb vállalat a saját kárán tanulta meg, hogy a publikus felhő mégsem mindig olyan olcsó, mint amilyennek eleinte ígérkezett.

Nem törvényszerű, hogy a felhős megoldások mindig elérik az elvárt költségmegtakarítást!

Valójában a szervezetek gyakran szembesülnek a vártnál jóval magasabb felhőszámlákkal. Ez persze nem jelenti azt, hogy a publikus felhőbe való költözés hiba. A nyilvános felhő megkérdőjelezhetetlen előnyöket és innovációt nyújt az agilitás, a fogékonyság és a skálázhatóság terén. A hiba akkor alakulhat ki, ha a felhőbe való áttérés tudatos felhőmenedzsment, monitorozás és automatizált karbantartási terv nélkül valósul meg.

Hibrid felhő infrastruktúrák

Hibrid felhő

Gondoljon egy kisebb, vagy közepes méretű mérnöki irodára, grafikai stúdióra, ahol a munkatársak akár vékony klienseken, akár kevésbé erős munkaállomásokon érik el az alkalmazás szerveren futó professzionális szoftvereket. Sokszor közösen dolgoznak ugyanazokon a fájlokon, illetve kép- és modell adatbázisokon, valamint mindezeket távolról, otthonról is el akarják érni. Gondoskodni szeretnének az adatok biztonságáról, de a napi munkában nem szeretnének várakozni a hatalmas fájlok le- és feltöltésére, vagyis nem akarnak mindent felköltöztetni a felhőbe. Ez egy tipikus példa arra, ahol egy hibrid felhős megoldás lehet az optimális IT infrastuktúra.

Másik példa: egy, a nyilvános felhőben üzemeltetett webhely összeköthető egy rendkívül biztonságos adatbázissal, amely a magánfelhőben (vagy helyszíni adatközpontban, on-prem) működik.

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 1248 vendég és 0 tag böngészi