Windows Server 2022 licencelési útmutató

Hogyan licencelhető a Windows Server 2022?

A korábbi Windows Server 2016 és 2019 verziókhoz hasonlóan a legújabb Windows Server 2022 szoftver licencelése is magonként történik. Legalább 16 magot kell licencelni, még akkor is, ha a kiszolgáló ennél kevesebb maggal rendelkezik - és minden további magot ezután a (külön megvásárolható) "További magok" ("Additional Cores") csomagokon keresztül kell/lehet licencelni. Például egy duplaprocesszoros, egyenként 16-magos processzorral rendelkező szerver esetében összesen 32 magot kell licencelni. Külön kérdés az OSE (operációs rendszer-környezet), vagyis a virtuális gépek licencelése.Windows Server 2022 Editions


Windows Server 2022 Standard Windows Server 2022 Standard
A legtöbb vállalkozás számára a legnépszerűbb opció, OEM, ROK és CSP (Cloud Service Provider, amilyen a Szerver.Hu is) útján elérhető - Külön megvásárolandó USER és/vagy DEVICE CAL-ok is szükségesek lehetnek. 2x OSE-t tesz lehetővé, ha az összes mag licencelve van, és további OSE-ket lehet hozzáadni a magok újbóli licencelésével az "Additional Cores" csomagokon keresztül.
Windows Server 2022 Datacenter Windows Server 2022 Datacenter
A korlátlan OSE-támogatás miatt jellemzően az adatközpontokban található, erősen virtualizált környezetekhez. Kapható OEM, ROK és CSP útján. Külön megvásárolandó USER vagy DEVICE CAL-okat igényel. Tehát csak a fizikai processzormagokat kell licencelni, mellette korlátlan számú virtuális gép futtatását teszi lehetővé.
Windows Server 2022 Essentials Windows Server 2022 Essentials
A kisvállalkozások vagy fiókirodák számára népszerű opció, az Essentials legfeljebb 25 felhasználóra és 50 eszközre korlátozódik. Korlátozottan csak 10 vagy annál kevesebb maggal rendelkező, egyprocesszoros kiszolgálókra installálható. Csak ROK-ként érhető el (nincs OEM-kínálat), de nem igényel további CAL-okat. Fontos megjegyezni, hogy a Server 2022 Essentials nem használható tagkiszolgálóként egy meglévő domain környezetben, vagyis nem lehetnek tagkiszolgálók ugyanabban a tartományban. Nem használható terminálkiszolgálóként. Ha ezek közül bármelyik funkcióra szükség van, akkor legalább a Server 2022 Standard verzió ajánlott.

Windows Server 2022 és a virtuális gépek

A Windows Server 2022 Standard kiadása két Windows Server OSE (operációs rendszer-környezet) - alapvetően két Windows Server VM - jogosultsággal rendelkezik. Ha ennél többet szeretne, akkor az összes mag újbóli licencelésével (a 16 kiegészítő mag csomagon és a rendszer összes magjának lefedéséhez szükséges további csomagokon keresztül) további két Windows Server OSE-t kaphat. Ez a folyamat megismételhető, hogy annyi további Windows Server OSE-t adjon hozzá, amennyire szükség van. A Windows Server 2022 Datacenter korlátlan számú OSE-t (virtuális gépet) tesz lehetővé.

Fontos megjegyzés: Az extra OSE-khez szükséges további magcsomagok hozzáadásakor vegye figyelembe, hogy még a 16-nál kevesebb maggal rendelkező rendszereken is legalább 16 további magot kell hozzáadni. Ha például egy 8-magos kiszolgálóval rendelkezik, és négy Windows Server OSE-t szeretne, a minimális követelmény legalább a 16-magos alaplicenc és egy további 16-magos csomag - mivel mindkét 16-magos licenc egyenként 2 VM futtatását engedélyezi.

Mikor éri meg a Windows Server 2022 Datacenter megvásárlása?

Az attól függ, hogy hány Windows Server OSE-re van szüksége - Eljön az a pont, amikor olcsóbb a Windows Server 2022 Datacenter megvásárlása a korlátlan Windows Server OSE jogosultsággal, mint a Windows Server 2022 Standard kiegészítő magcsomagok folyamatos hozzáadása. Ez a pont két dologtól függ: Hány Windows Server OSE-re van szüksége, és hány mag van a kiszolgálóban (és ezért hány további magcsomagot kell megvásárolnia).

A Windows Server 2022 licencelésének különböző módszerei

Ha új kiszolgálót vásárol, és Windows Server 2022 szoftvert szeretne, választhat a Microsoft OEM vagy a gyártóspecifikus ROK szoftverek közül. Az OEM/ROK alaplicenc, amely tartalmazza a telepítő médiát és a COA-t (Certificate of Authenticity), 16-magos és 24-magos változatban érhető el Standard és Datacenter verzióban egyaránt. További magcsomagok is elérhetők, ha a szerver ennél több maggal rendelkezik.

A Windows Server 2022 magonkénti licencelése lehetséges CSP-n keresztül is - egy online portálon keresztül, ahol a licencek kezelhetők és a szoftverek/kulcsok letölthetők, olyan további opcionális funkciókkal, mint a Software Assurance (SA), ami azt jelenti, hogy mindig jogosult a szoftver legújabb kiadásának használatára.

Mi a ROK szoftver?

A ROK a Reseller Option Kit rövidítése, és lényegében a Microsoft OEM szoftverével megegyező Windows Server 2022 szoftver, de BIOS-zárral ellátva, hogy csak a ROK-szolgáltatók szervereire telepíthető legyen. Ha például a Windows Server 2022 DELL ROK verzióját vásárolja meg, az nem telepíthető HPE/Lenovo/Fujitsu stb. szerverre.

A ROK szoftverek előnye a Microsoft OEM szoftverekkel szemben az, hogy gyakran olcsóbbak és teljes mértékben a gyártó által támogatottak. Amennyiben támogatási hívást kell intéznie a szállítóhoz, nem kockáztatja, hogy a Microsoft és a szállító között ide-oda küldözgetik, ha bizonytalan, hogy szoftverproblémáról vagy hardverproblémáról van-e szó. A ROK szoftverek esetében mind a hardver, mind a szoftver támogatása teljes mértékben a gyártóra hárul.

Mi az a CAL?

A kliens-hozzáférési licenc (CAL) egy olyan licenc, amely lehetővé teszi, hogy egy felhasználó vagy egy eszköz hozzáférjen egy Windows Server tartományhoz. A Server 2022 Standard vagy Datacenter szoftver mellé szükséges, ha a kiszolgáló tartományvezérlő. Ha egy tagkiszolgálót frissít Windows Server 2022-re, és a meglévő CAL-ok egy korábbi verzióra vonatkoznak, akkor a CAL-okat is frissíteni kell 2022-re.

A CAL-oknak két típusa van: a felhasználói USER CAL-ok és az eszköz DEVICE CAL-ok. Általában, ha több eszköze van, mint felhasználója, akkor a legjobb a felhasználók licencelése - és fordítva - ha több felhasználója van, mint eszköze, akkor jobb az eszközök licencelése. Ezen kívül, ha vannak olyan felhasználói vagy eszközei, amelyeknek távolról (Remote) kell hozzáférniük a tartományhoz, akkor a helyi CAL-ok mellett RDS CAL-okra is szükség van.


Licencelési példák:

Windows Server 2022 Licencelési példák
Bármilyen Microsoft licencelési kérdéssel kapcsolatban keressen bennünket bizalommal!
Microsoft Silver Partner
+36 (30) 525-2969 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 565 vendég és 0 tag böngészi