Windows Server 2022 licencelési útmutató

Hogyan licencelhető a Windows Server 2022?

A korábbi Windows Server 2016 és 2019 verziókhoz hasonlóan a legújabb Windows Server 2022 szoftver licencelése is magonként történik. Legalább 16 magot kell licencelni, még akkor is, ha a kiszolgáló ennél kevesebb maggal rendelkezik - és minden további magot ezután a (külön megvásárolható) "További magok" ("Additional Cores") csomagokon keresztül kell/lehet licencelni. Például egy duplaprocesszoros, egyenként 16-magos processzorral rendelkező szerver esetében összesen 32 magot kell licencelni. Külön kérdés az OSE (operációs rendszer-környezet), vagyis a virtuális gépek licencelése.Windows Server 2022 Editions


Windows Server 2022 Standard Windows Server 2022 Standard
A legtöbb vállalkozás számára a legnépszerűbb opció, OEM, ROK és CSP Perpetual (Cloud Service Provider, vagyis rajtunk keresztül is) útján elérhető - Külön megvásárolandó USER és/vagy DEVICE CAL-ok is szükségesek. 2x OSE (virtuális szerver) hosztolását tesz lehetővé alapból, ha az összes fizikai mag (de minimum 16 mag) licencelve van, és további OSE-ket lehet hozzáadni a magok újbóli licencelésével az "Additional Cores" csomagokon keresztül. Amennyiben RDS (Remote Desktop Services) kiszolgálóként szeretné használni, minden RDS felhasználónak RDS User CAL és Win Server User CAL licencek is szükségesek!
Windows Server 2022 Datacenter Windows Server 2022 Datacenter
A korlátlan OSE-támogatás miatt jellemzően az adatközpontokban található, erősen virtualizált környezetekhez. Kapható OEM, ROK és CSP útján. Külön megvásárolandó USER vagy DEVICE CAL-okat igényel. Tehát csak a fizikai processzormagokat kell licencelni, mellette korlátlan számú virtuális gép futtatását teszi lehetővé.
Windows Server 2022 Essentials Windows Server 2022 Essentials
A kisvállalkozások vagy fiókirodák számára népszerű opció, az Essentials legfeljebb 25 felhasználóra és 50 eszközre korlátozódik. Korlátozottan csak 10 vagy annál kevesebb maggal rendelkező, egyprocesszoros kiszolgálókra installálható. Csak ROK-ként érhető el (nincs OEM-kínálat), de nem igényel további CAL-okat. Fontos megjegyezni, hogy a Server 2022 Essentials nem használható tagkiszolgálóként egy meglévő domain környezetben, vagyis nem lehetnek tagkiszolgálók ugyanabban a tartományban. Nem használható terminálkiszolgálóként. Ha ezek közül bármelyik funkcióra szükség van, akkor legalább a Server 2022 Standard verzió ajánlott.

Windows Server 2022 és a virtuális gépek

A Windows Server 2022 Standard kiadása két Windows Server OSE (operációs rendszer-környezet) - alapvetően két Windows Server VM - jogosultsággal rendelkezik. Ha ennél többet szeretne, akkor az összes mag újbóli licencelésével (a 16 kiegészítő mag csomagon és a rendszer összes magjának lefedéséhez szükséges további csomagokon keresztül) további két Windows Server OSE-t kaphat. Ez a folyamat megismételhető, hogy annyi további Windows Server OSE-t adjon hozzá, amennyire szükség van. A Windows Server 2022 Datacenter korlátlan számú OSE-t (virtuális gépet) tesz lehetővé.

Fontos megjegyzés: Az extra OSE-khez szükséges további magcsomagok hozzáadásakor vegye figyelembe, hogy még a 16-nál kevesebb maggal rendelkező rendszereken is legalább 16 további magot kell hozzáadni. Ha például egy 8-magos kiszolgálóval rendelkezik, és négy Windows Server OSE-t szeretne, a minimális követelmény legalább a 16-magos alaplicenc és egy további 16-magos csomag - mivel mindkét 16-magos licenc egyenként 2 VM futtatását engedélyezi.

Mikor éri meg a Windows Server 2022 Datacenter megvásárlása?

Az attól függ, hogy hány Windows Server OSE-re van szüksége - Eljön az a pont, amikor olcsóbb a Windows Server 2022 Datacenter megvásárlása a korlátlan Windows Server OSE jogosultsággal, mint a Windows Server 2022 Standard kiegészítő magcsomagok folyamatos hozzáadása. Ez a pont két dologtól függ: Hány Windows Server OSE-re van szüksége, és hány mag van a kiszolgálóban (és ezért hány további magcsomagot kell megvásárolnia).

A Windows Server 2022 licencelésének különböző módszerei

Ha új kiszolgálót vásárol, és Windows Server 2022 szoftvert szeretne, választhat a Microsoft OEM vagy a gyártóspecifikus ROK szoftverek közül. Az OEM/ROK alaplicenc, amely tartalmazza a telepítő médiát és a COA-t (Certificate of Authenticity), 16-magos és 24-magos változatban érhető el Standard és Datacenter verzióban egyaránt. További magcsomagok is elérhetők, ha a szerver ennél több maggal rendelkezik.

A Windows Server 2022 magonkénti licencelése lehetséges CSP-n keresztül is - egy online portálon keresztül, ahol a licencek kezelhetők és a szoftverek/kulcsok letölthetők, olyan további opcionális funkciókkal, mint a Software Assurance (SA), ami azt jelenti, hogy mindig jogosult a szoftver legújabb kiadásának használatára.

Mi a ROK szoftver?

A ROK a Reseller Option Kit rövidítése, és lényegében a Microsoft OEM szoftverével megegyező Windows Server 2022 szoftver, de BIOS-zárral ellátva, hogy csak a ROK-szolgáltatók szervereire telepíthető legyen. Ha például a Windows Server 2022 DELL ROK verzióját vásárolja meg, az nem telepíthető HPE/Lenovo/Fujitsu stb. szerverre.

A ROK szoftverek előnye a Microsoft OEM szoftverekkel szemben az, hogy gyakran olcsóbbak és teljes mértékben a gyártó által támogatottak. Amennyiben támogatási hívást kell intéznie a szállítóhoz, nem kockáztatja, hogy a Microsoft és a szállító között ide-oda küldözgetik, ha bizonytalan, hogy szoftverproblémáról vagy hardverproblémáról van-e szó. A ROK szoftverek esetében mind a hardver, mind a szoftver támogatása teljes mértékben a gyártóra hárul.

Mi az a CAL?

A kliens-hozzáférési licenc (CAL) egy olyan licenc, amely lehetővé teszi, hogy egy felhasználó vagy egy eszköz hozzáférjen egy Windows Server tartományhoz. A Server 2022 Standard vagy Datacenter szoftver mellé szükséges, ha a kiszolgáló tartományvezérlő. Ha egy tagkiszolgálót frissít Windows Server 2022-re, és a meglévő CAL-ok egy korábbi verzióra vonatkoznak, akkor a CAL-okat is frissíteni kell 2022-re.

A CAL-oknak két típusa van: a felhasználói USER CAL-ok és az eszköz DEVICE CAL-ok. Általában, ha több eszköze van, mint felhasználója, akkor a legjobb a felhasználók licencelése - és fordítva - ha több felhasználója van, mint eszköze, akkor jobb az eszközök licencelése. Ezen kívül, ha vannak olyan felhasználói vagy eszközei, amelyeknek távolról (Remote) kell hozzáférniük a tartományhoz, akkor a helyi CAL-ok mellett RDS CAL-okra is szükség van.


Licencelési példák:

Windows Server 2022 Licencelési példák
Bármilyen Microsoft licencelési kérdéssel kapcsolatban keressen bennünket bizalommal!
Microsoft Silver Partner
+36 (30) 525-2969 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 254 vendég és 0 tag böngészi