Segítünk szervert választani!

Engedje meg, hogy segítsünk a helyes szerver gép konfiguráció kiválasztásában!

Talán Ön tapasztalt számítástechnikai szakember, mégis elkélhet egy kis segítség a megfelelő Intel szerver konfiguráció kiválasztásánál - elsősorban a legújabb Intel szerver alkatrészek között megtalálni az optimális darabokat a lehető legalacsonyabb költségek mellett.

Intel 2nd Gen Scalable Xeon

Egy-, vagy kétprocesszoros? (Egyutas, vagy kétutas?)
Értelemszerűen a feladat és a várható terhelés szabja meg: a kétutas szerver két processzorral a tesztek szerint teljesítményben jelentős mértékben veri az egyprocesszorost. Ám a kétutas szerver csak egyetlen processzorral szerelve nem! Néha rendelnek tőlünk kétutas szervert csak egyetlen CPU-val, hogy meglegyen a későbbi bővíthetőség lehetősége. Ám tapasztalataink szerint elenyésző a későbbi bővítések száma, legfeljebb szökőévenként rendelnek második processzort a meglévő mellé egy-egy eladott szerverbe. Ezért arra szoktuk buzdítani a megrendelőket, hogy egyetlen CPU esetén gondolkodjanak inkább egyutas szerverben, pl. egy Intel E-2278-as, 8 magos Xeon CPU 128 GB ECC memóriával szerelve már nem csak az alap szerver funkciókra (Email-, web-, fájlszerver, ERP rendszer, stb.) alkalmas, hanem egy komolyabb virtualizációra is, pl. négy-nyolc teljes értékű, combos virtuális gépet is gond nélkül hosztolhat. Persze, ha 128 GB memóriánál többre van szükség, akkor csakis a kétprocesszoros a megoldás.

Intel Xeon badgeHaladunk a korral: az E3-1200 v6 sorozatú Intel Xeon processzorok után megjelent az Intel Xeon E-2100, majd az E-2200 sorozat, illetve az E5-2600 v4 után az Intel Xeon Scalable, sőt jelenleg már 2nd Gen Scalable CPU-k is, melyek vadonatúj architektúrával, új tokozással rendelkeznek. Ennek megfelelően új alaplapokra és új szerverházakra van szükség, sőt a DDR4 memória bevezetésével azt mondhatjuk, hogy a teljes rendszer áttervezésre került.

Ön már valószínűleg eldöntötte, hogy torony-, vagy rack szerverre van szükség, a választásnál a szerver elhelyezése a kulcs. Kis- és középvállalati szerverek esetén, ha maximum egy-két kiszolgálóra van szükség, a torony kivitel a gazdaságosabb megoldás. Amennyiben három, vagy több szerver elhelyezéséről kell gondoskodni, a rack szekrényben való kialakítással lényegesen nagyobb szerversűrűség érhető el adott területen.
Néhány szerverhotel is preferálja, sőt díjazza is az 1U és 2U magas rack szerverek elhelyezést alacsonyabb havidíjjal.

Következő oldalon a torony szerver választásról olvashat.

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 1183 vendég és 0 tag böngészi