10 dolog, amit tudnia kell az Azure Reserved Instances megvásárlása előtt

Az Azure Reserved Instances egy módja az Azure-költségek csökkentésének azáltal, hogy egy-, vagy hároméves futamidőre kötelezi el magát egy (vagy több) virtuális gépre, cserébe akár 72%-os kedvezményt kaphat a pay-as-you-go szolgáltatáshoz képest. Természetesen, mielőtt ilyen elkötelezettséget vállalna, van néhány dolog, amit tudnia kell erről a vásárlási lehetőségről - íme a 10 legfontosabb:

1. Az Azure Reserved Instances egy vásárlási lehetőség.

Először is, meg kell értenie, hogy amit "lefoglal", az az árazás és a vásárlási lehetőség - a virtuális gépek ugyanazok, amelyeket a pay-as-you-go árazással fizethet. (Ha ez ellentmondásosnak tűnik az "az a virtuális gép, amit lefoglaltam" gondolatával szemben, emlékezzen arra, hogy a foglalás inkább úgy működik, mint egy utólagos, a számlával szembeni jóváírás, nem pedig egy konkrét VM, amelyen az Ön neve szerepel.)

2. A foglalások "használd vagy elveszíted".

Fontos: a foglalási kedvezmények "használd vagy elveszíted". Ha egy órában nincs a foglalásnak megfelelő erőforrás, akkor elveszíti a foglalást arra az órára. Ezért a kapacitás lefoglalása előtt mindig győződjön meg arról, hogy kiszámítható, teljes munkaidős használatot tervez.

3. Nem mindenre állnak rendelkezésre... de talán többre, mint gondolná.

A foglalások virtuális gépekhez, SQL-adatbázisok számítási kapacitásához, Azure Cosmos DB áteresztőképességéhez érhetők el. Tartsa szem előtt, hogy a foglalás milyen szolgáltatásokra terjed ki:

  • Foglalt virtuális gép (Virtual machine, VM) - a foglalás a számítási költségeket fedezi, de a szoftver-, hálózati vagy tárolási költségeket nem.
  • Azure Cosmos DB lefoglalt kapacitása - a foglalások a rendelkezésre bocsátott áteresztőképességre vonatkoznak - a tárolási vagy hálózati díjakra nem.
  • SQL Database reserved vCore - a foglalás a számítási költségeket fedezi, de a licenceket nem.
  • SQL Data Warehouse - a foglalások a "compute Data Warehouse Units" (cDWU), azaz a CPU, a memória és az IO egységeit fedezik - de a tárolási vagy hálózati díjakat nem.
  • App Service bélyegdíj - a foglalások a bélyeghasználatot fedezik, de a munkásokat és így a bélyeghez kapcsolódó egyéb erőforrásokat nem.
Azure Reservations Reserved Instances and reserved capacity

A rendelkezésre állásnak vannak bizonyos korlátai. Nem vásárolhat foglalásokat A-sorozatú, Av2-sorozatú vagy G-sorozatú VM-ekre; előnézetben bármilyen VM-sorozatra vagy -méretre; Németország vagy Kína régióira; illetve egyes esetekben a foglalások korlátozottak lehetnek egy régió alacsony kapacitása miatt.

4. Be kell állítania egy "hatókört" ("scope"), amelyre a Foglalt példányt alkalmazni kell.

Egy másik fogalom, amelyet ismernie kell, a foglalások "hatókörének" fogalma - más szóval, hogy milyen előfizetések vagy erőforráscsoportok jogosultak a megvásárolt kedvezményre. A hatókör korlátozódhat egyetlen erőforráscsoportra, egyetlen előfizetésre, vagy több jogosult előfizetés közötti megosztott hatókörre, amennyiben a számlázás össze van kötve.

5. Az egyedméretek rugalmasak, automatikusan.

Az Azure Reserved Instances megvásárlásakor alapértelmezés szerint be van jelölve az "Optimalizálás a példányméret rugalmasságára" opció. Ez azt jelenti, hogy a foglalás vonatkozhat az azonos VM-csoportba tartozó VM-méretekre, ami egy kicsit szélesebb körben alkalmazhatóvá teszi az egyes foglalásokat.

6. Akár előre, akár havonta fizet, a költség ugyanaz.

Fizetési lehetőségek: Az Azure éppen 2019 szeptemberében tette lehetővé, hogy a foglalásokért havi fizetéssel fizethessen - ugyanolyan költséggel, mintha előre fizetne, külön díjak nélkül. Nincs "részleges előrefizetési" lehetőség. Ez ellentétben áll például az AWS Reserved Instance opcióival, amelyeknél változó kedvezményt kapunk attól függően, hogy mennyit fizetünk előre. A megközelítésbeli különbség a lemondási lehetőségek miatt változhat - az AWS-felhasználók a fel nem használt kapacitást a Reserved Instance piactéren továbbértékesíthetik, míg az Azure-felhasználók lemondási díjat fizetnek. A Google Cloud csak havonta számlázott opciót kínál - lemondási lehetőség nélkül.

7. Az Azure a felhasználási előzmények alapján ajánlja a Reserved Instances-t.

A foglalási ajánlások és a mennyiség az Azure portálon a VM Reserved Instance megvásárlásakor jelennek meg, az elmúlt 30 napos használat és az Ön megtakarítási lehetőségei alapján. Az Azure Advisorban legalább az egyéni előfizetések esetében láthatja az ajánlásokat. Megosztott hatókör esetén az API segítségével kaphat vásárlási ajánlásokat.

8. Az Azure Reserved Instance vásárlások azonnal felhasználásra kerülnek, és nem újulnak meg.

Két fontos dolgot kell megérteni a feltételekkel és a megújítással kapcsolatban. Először is, a foglalások futamideje azonnal megkezdődik: nem lehet őket egy későbbi időpontra ütemezni. Másodszor, az Azure Reserved Instances nem újul meg automatikusan, és amikor a számlázási futamidő lejár, akkor a bérleti díjat kell fizetnie. (Jövő héten blogolunk egy olyan lehetőségről, amelyet az AWS nemrég adott ki, és amellyel előre beállíthatod az új foglalásokat a sorba.)

9. Két lehetősége van arra az esetre, ha már nincs szüksége egy már megvásárolt foglalásra.

Mi történik, ha úgy dönt, hogy már nincs szüksége egy már megvásárolt Azure Reserved Instance-re? Két fő lehetőség van:

Csere - a foglalást egy másik, azonos típusúra cserélheti - azaz nem adhat vissza egy VM-foglalást egy SQL-foglalás megvásárlására. Ez csak akkor megengedett, ha az új vásárlás teljes élettartamra vonatkozó költsége nagyobb, mint a visszaadott foglalásra törölt maradék kifizetések.

Törlés - ehelyett választhatja a foglalási szerződés törlését és visszatérítés kérését. Ennek során azonban a fennmaradó időszakra 12%-os idő előtti felmondási díjat kell fizetnie. Ne feledje azt sem, hogy a visszatérítés teljes összeghatára 50 000 $ egy gördülő 12 hónapos ablakban.

10. Az Azure foglalt példányoknak van értelme... de csak bizonyos helyzetekben.

Kiszámítható termelési munkaterhelések esetén, ahol tudjuk, hogy a VM-ek 24×7-ben futnak majd, az Azure Reserved Instances-nek biztosan van értelme. A nem 0-24 órás állandó munkaterheléseinek esetében azonban valószínűleg nem ez a helyzet. Sokkal többet spórolhat, ha a pay-as-you-go árazást használja, és ütemezi a VM-ek kikapcsolását, amikor nincs rájuk szükség (pl. a ParkMyCloud, de akár mi is segíthetünk ebben).


Bármilyen Microsoft Azure licencelési kérdéssel kapcsolatban keressen bennünket bizalommal!
Microsoft Silver Partner
+36 (30) 525-2969 / Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 134 vendég és 0 tag böngészi