Hogyan válaszd ki az igényeidnek legmegfelelőbb renderelő szoftvert?

Készen állsz a renderelésre? Ebben a cikkben Ricardo Eloy CG-szakértő mindent elmond, amit figyelembe kell vennied, amikor renderelő programot választasz Arch Viz, VFX és kreatív design célokra.

separator line

Van egy őrült jó ötleted egy képhez vagy animációhoz, elkezded fejben megtervezni, minden apró részletével együtt elképzeled és elindítod a kedvenc 3D-s alkalmazásodat.

A rengeteg munka után végre eljött a renderelés ideje. Ekkor a semmiből előbukkan egy kérdés: a megfelelő renderelőmotort használom a feladathoz? Optimális a feladatra, hogy renderelje a remekművemet? Vagy netán csak tragikusan hátráltat?

Nos, ifjú padawan, megértünk téged!


V-ray logo Lumion logo Enscape logo Keyshot logo Artlantis logo
Redshift logo Arnold logo Corona logo Octane logo U render logo

A "render" gomb megnyomása egy varázslatos pillanat, amikor egyetlen parancs elindítja a számítások bonyolult folyamatát, amely végül leleplezi a művedet. Szükséged van egy olyan motorra, amely néhány dolgot a pályára hoz:


1. Elérhetőség

Renderelés - Elérhetőség
Studio © aTng

Valószínűleg egy adott 3D alkalmazást fogsz használni, attól függően, hogy milyen iparágban dolgozol. Ha például építészeti tervezéssel foglalkozol, nagy valószínűséggel az Autodesk Revit, a Rhino vagy a SketchUp alkalmazást használod. Másrészt, ha a építészeti vizualizáció területén dolgozol, akkor valószínűleg a 3ds Max a barátod. Ha viszont VFX vagy animációval dolgozol, akkor valószínűleg a Cinema 4D-t, a Mayát, a Houdinit használod...

Az első kérdés tehát, amire választ kell adnod, hogy az általad preferált szoftverhez rendelkezésre áll-e renderelőmotor opció. Tekintsd át a designshop.hu renderelő kompatibilitási listáját.

Némely renderelő szoftver csak néhány alkalmazás számára érhető el. És ez különösen trükkös lehet, mert egyes alkalmazásoknak például a modellezés terén vannak korlátai. Ezért fontos, hogy olyan renderelőmotort válassz, amely az összes használni kívánt alkalmazásodhoz elérhető, így szabadon használhatod azt (vagy azokat!), amelyik a legjobban megfelel számodra.


2. Megbízhatóság

Renderelés - Megbízhatóság
San Andreas by Scanline VFX © Warner Bros. Pictures

A renderelőmotorod összegyűjti az összes eddig létrehozott információt, és egyetlen képpé alakítja (legyen az egy állókép vagy egy animáció képkockája). Ez azt jelenti, hogy a motorodnak megbízhatónak kell lennie, hogy tudd, minden alkalommal működni fog. Az alapoktól kezdve úgy kell megtervezni, hogy a legnagyobb, legbonyolultabb projektjeiddel is megbirkózzon, függetlenül attól, hogy milyen nehéz a jeleneted, vagy milyen őrülten néz ki. Végül is, az egyik dolog ami hátráltathat, az pont a szoftvered.

Érdekel, hogy mi az optimális hardver a V-Ray számára?

3. Rugalmasság

Renderelés - Rugalmasság
Ant-Man by Method Studios © Marvel Studios

A különböző mesterségeknek különböző igényei vannak, ezért a renderelőmotorodnak képesnek kell lennie... Nos... majdnem mindenre!

Az Arch Viz jelenetek például gyakran hatalmasak, néhány milliárd poligonnal, amelyek a részletes épületekhez és a kíséretében használt egyedi növényzethez szükségesek.

Mi az Arch Viz?
Arch Viz (Architectural Visualization) - építészeti vizualizáció

A VFX viszont folyamatos információáramlást igényel a szoftverek között a pipeline-ban, a jelenetek a 3ds Maxból a Mayába és vissza mennek, nem is beszélve a részecskékről, a tűzeffektekről, a füstről, a folyadékokról...

A rugalmasság kulcsfontosságú. A renderelőmotorodnak képesnek kell lennie arra, hogy bármit rendereljen, amit elgondolsz, és a lehető legzökkenőmentesebben illeszkedjen a rendszeredhez.


4. Fotórealisztikusság

Renderelés - Realizmus
Porsche 718 Cayman © CircleMedia

Jó eséllyel te is és ügyfeled is nagyra értékelik a fotórealisztikus terveket, képeket. Tudod, a Wow-factor. Persze ezt könnyebb mondani, mint elérni, de mi az a fotórealisztikusság egyáltalán?

Egyszerűen fogalmazva, a fotórealisztikus azt jelenti, hogy egy kép mennyire áll közel a valósághoz. A nézőnek el kell hinnie, hogy a téma valahol a való világban létezik - legyen az egy hangulatos ház vagy egy őrült földönkívüli lény. A realizmus e szintjének eléréséhez a renderelőmotornak képesnek kell lennie a valós világ megvilágításának kiszámítására, pontos fényvisszaverődésekkel, tükröződésekkel és fénytörésekkel. Emellett az anyagoknak a valós világ fizikájának is engedelmeskedniük kell, hogy minden helyzetben jól nézzenek ki.

Ha a tervezési vizualizációban dolgozol, ez a realizmus akár a valós világbeli tárgyak prototípusának kritikus részévé is válhat, mielőtt legyártanák őket. A megfelelő termékrenderelő szoftverrel jó képet kaphatunk arról, hogyan fog kinézni és hogyan reagál majd a fényre egy design.


5. Könnyű használat

Renderelés - Könnyű használat
Design © Goon

Amint a cikk elején már említettük, a legfontosabb dolog itt az ötleted. Nem akarsz majd időt tölteni várakozással vagy azzal, hogy kitaláld, hogyan csinálj valamit, és számtalan órát tölts el próbálkozással. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a renderelőmotorunk könnyen megtanulható és könnyen használható legyen, anélkül, hogy a teljesítményt veszélyeztetné. Az időd kreatív tervezéssel töltsd, ne pedig várakozással! Ennek persze alapfeltétele, hogy a hardvered, munkaállomásod is felnőjön a feladathoz.



6. Sebesség

Renderelés - Sebesség
Pagani Huayra © Dmitriy Ten

Ha a kreativitás a mesterséged, akkor a renderelőmotorodnak igazán gyorsnak kell lennie. Ha a kreativitásod határainak feszegetése helyett a renderelés befejezésére vársz, az nem hangzik túl okosan, nem igaz?

Ez az oka annak, hogy az összes rendelkezésre álló hardver kihasználása jelentheti a különbséget a jó és a nagyszerű eredmény között. A 3D renderelőszoftverednek képesnek kell lennie a CPU és a GPU kihasználására, és a hálózatodban rendelkezésre álló összes gépet ki kell használnod, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a hardveredből, és a lehető leggyorsabban dolgozhass.


7. Ár

Renderelés - Ár
Reebok ATV 19 © Dimitriy Lee

Minden csak móka és kacagás, amíg nem kezdünk el a pénzről beszélni, mi? Lássuk be: az ár nagyban hozzájárul ahhoz, hogy miért választod ezt vagy azt a renderelőmotort, az összes említett technikai szempont mellett. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, így a legjobb renderelőmotornak meg kell találnia az ár és a teljesítmény közötti aranypontot, egyszerre kell megfizethetőnek lennie, és kompromisszumok nélkül kell tudnia azt, amire szüksége van.


Szóval...?

Ha idáig eljutottál, akkor valószínűleg azt gondolod, hogy olyan renderelőmotor, amelyik mindenre megfelel, egyszerűen nem létezik. Nagyon sok mindent kell teljesíteni. De ne aggódj: mégis létezik!

V-Ray 3D renderelő szoftver a legtöbb alkalmazáshoz elérhető, beleértve a Revit, SketchUp, 3ds Max, Maya, Cinema 4D, Rhino, Houdini, Unreal, Nuke... Ez aztán a lista! Ez azt jelenti, hogy továbbra is dolgozhatsz a kedvenc alkalmazásoddal, és a V-Ray zökkenőmentesen integrálódik bele, nem áll a termelékenységed útjába.

Ez még nem minden. Ha egy bizonyos ponton alkalmazást kell váltanod (például a SketchUp-ban kezded a tervezést, és át szeretnéd helyezni a 3ds Max-ba), a V-Ray konzisztens az alkalmazások között, így ott és úgy kezdheted el a tervezést, ahol és ahogyan jónak látod, és oda helyezheted át, ahová akaod. És a legjobb az egészben, hogy nem kell aggódnod a licencek miatt. A V-Ray Collection (most már V-Ray Premium), tartalmazza a V-Ray verziókat az összes főbb modellező szoftverhez, valamint a Chaos Phoenix, Chaos Vantage, Chaos Scans, Chaos Cloud creditits és Chaos Player változatokat.

Kombináld mindezt a V-Ray elképesztő megbízhatóságával és azzal a képességével, hogy hatalmas jeleneteket képes kezelni anélkül, hogy megizzadna és egy olyan renderelőmotort találtál, amelyre a stúdiók és a szakemberek mindenhol támaszkodnak, hogy világszínvonalú építészeti terveket és a legmodernebb animációkat és VFX-eket készítsenek filmekhez és tévékhez.

A lehető legvalósághűbb képre van szükséged? A V-Ray fizikailag pontos anyagokkal és világítással rendelkezik, amelyekkel a jelenetek olyanok lesznek, mint egy valódi fénykép.

Ha sebességről van szó, a V-Ray minden rendelkezésre álló hardvert ki tud használni. A CPU és GPU renderelést egyaránt kihasználhatja.

A V-Ray interaktív produkciós renderelője (IPR) és a játékmotor-alapú V-Ray Vision (kiválasztott alkalmazásokban elérhető) segítségével pedig valós időben, nagy képkockasebességgel láthatod a tervedben végrehajtott változtatásokat, így az egész kreatív folyamat még gyorsabb és pontosabb lesz. Az egész kreatív folyamat még gyorsabb és pontosabb!

Egy ilyen komplett renderelőnek egy vagyonba kell kerülnie, igaz? Nem feltétlenül, a V-Ray is remek vétel.

A Chaos árképzési modellje megfizethetővé teszi a kiváló minőségű renderelést, és rengeteg opció közül választhatsz. A havi és éves csomagoktól kezdve az örökös licencekig szabadon választhatsz, hogy igényeid szerint a legmegfelelőbb verzióval dolgozhass. A V-Ray még diáklicenceket is kínál kedvezményes áron, így a jobbik lábaddal kelhetsz és kezdheted a karriered.

Olvasd el, hogy mi az optimális hardver a V-Ray számára!

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 406 vendég és 0 tag böngészi