Nvidia RTX A2000 GPU - kicsi a bors, de erős!

A 450 dollárba kerülő, kisebb és hagyományos méretű torony munkaállomásokkal egyaránt kompatibilis GPU kapcsán az Nvidia azt reméli, hogy az új Nvidia RTX A2000 GPU kártya a tömegek számára is elérhetővé teszi a valós idejű sugárkövetést (RT) és 3D renderelést.

Egyértelmű előnye az elképesztően kompakt kialakításában rejlik, hiszen talán még sosem láttunk ilyen parányi hardvert, melyet kifejezetten 3D modellező és renderelő szoftverek, például a Blender, az Autodesk, 3ds Max és hasonló programok meghajtására terveztek.

A sugárkövetés (Ray Tracing) egy grafikus megjelenítési módszer, amely a fény fizikai viselkedését szimulálja. Elsőként az NVIDIA lehetővé tette a valós idejű sugárkövetést és renderelést az NVIDIA RTX™ segítségével, az első valós idejű sugárkövető GPU-val – és azóta is úttörő szerepet tölt be a technológiában.

Az Nvidia egy új taggal bővítette Ampere alapú GPU-val ellátott professzionális videokártyáinak körét. Bemutatta az Nvidia RTX A2000-et, az első olyan desktop GPU-t, amely "valós idejű" sugárkövetési és AI-gyorsítási képességekkel rendelkezik, és amelyet kifejezetten kis méretű munkaállomásokhoz (SFF) terveztek. Az Nvidia RTX A2000 a becsült 450 dolláros utcai árával szintén nagy lépés az RTX technológia bevezetése felé a mainstream munkaállomás-szegmensbe. Az Nvidia szóvivője szerint ez sokkal több tervező számára nyitja meg az RTX-et, akik esetleg eddig is dolgoztak kisebb részegységeken, de most már sugárkövetésre van szükségük.

Ez egy nagyon okos okos lépés az Nvidia részéről, mivel az RTX technológiát igyekszik kiterjeszteni a tervező-, mérnöki- és építész cégek körében.

Az olyan SFF munkaállomások, mint a HP Z2 SFF és a Dell Precision 3450 SFF rendkívül népszerűek az AEC mérnöki cégek körében, mivel lényegesen kevesebb helyet foglalnak, mint a hagyományos asztali tornyok. Méretük miatt azonban csak "alacsony profilú" GPU-kat használhatnak.

Az Nvidia RTX A2000 alacsony profilú és teljes magasságú adapterrel is használható. A régebbi alacsony profilú GPU-k, mint például az Nvidia Quadro P1000, nem RTX-képesek, és csak a mainstream 3D CAD vagy BIM munkafolyamatokhoz alkalmasak (bár néhány SFF munkaállomáson az Nvidia Quadro RTX 3000 egyedi verzióját kínálják, amely egy MXM formátumú GPU, amely jellemzően mobil munkaállomásokban található).

NVIDIA RTX A2000

Az Nvidia RTX A2000 "alacsony profilú" ugyan, de sokkal szélesebb, mint a többi kártya. Két helyet foglal el az alaplapon, ami jellemzően a csúcskategóriás GPU-khoz, például az Nvidia RTX A5000 vagy Nvidia RTX A6000 modellekhez társul. Az Nvidia RTX A2000 azonban nem korlátozódik az SFF munkaállomásokra. Ha a GPU-t külön vásároljuk meg (azaz nem egy teljesen konfigurált munkaállomás részeként), akkor teljes magasságú ATX-adapter is jár hozzá, így egy szabványos munkaállomásokba is beilleszthető.

Nvidia RTX A2000 - 6 GB / 12GB VGA memória

Jelenleg négy Nvidia RTX GPU létezik: az RTX A2000 (6, vagy 12 GB), RTX A4000 (16 GB), RTX A5000 (24 GB) és RTX A6000 (48 GB). Az RTX A2000 specifikációi között szerepel 6, illetve 12 GB GDDR6 ECC memória, négy Mini DisplayPort csatlakozó és 70 W maximális energiafogyasztás. A processzor 8 TFLOPS egyszeres pontosságú teljesítményt (az előző generációs 5 GB-os Nvidia Quadro P2200 kétszeresét), 15,6 TFLOPS RT Core teljesítményt és 63,9 TFLOPS Tensor teljesítményt kínál.

NVIDIA RTX A2000

Ezek a specifikációk azért jócskán elmaradnak az erősebb, 999 dolláros (vagyis több mint kétszer annyiba kerülő) Nvidia RTX A4000 (16 GB) mögött, amely 19,2 TFLOPS single precision teljesítményt, 37,4 TFLOPS RT Core teljesítményt és 153,4 TFLOPS Tensor teljesítményt kínál.

Az Nvidia RTX A2000 asztali GPU októbertől lesz elérhető a munkaállomásainkban, az Intel W-2200 Xeon processzoros ASUS és Supermicro, valamint az AMD Ryzen Threadripper PRO processzoros High-End workstation.

Vélemények

Ez valóban okos lépés az Nvidia részéről, mivel az RTX technológia hatókörét igyekszik kiterjeszteni a tervező-, mérnöki- és építész cégek körében. Teljesen váratlanul ért bennünket a formátum. Arra számítottunk, hogy az Nvidia egy RTX A2000 GPU-t fog piacra dobni, de fogalmunk sem volt arról, hogy alacsony profilú lesz, és kétfoglalatos kialakítással biztosítja a szükséges teljesítményszintet.

Ezzel az Nvidia nem csak az RTX technológiát hozza be a mainstreambe, hanem kompatibilissé teszi azt a már piacon lévő több millió Small Form Factor munkaállomással is. A remény az, hogy azok a cégek, amelyek korábban nem tudták széles körben bevezetni az RTX-képes munkafolyamatokat anélkül, hogy egy egész flotta munkaállomást kicseréltek volna, most egy viszonylag egyszerű és olcsó frissítéssel megtehetik ezt.

NVIDIA RTX A2000

Az Nvidia ezt különösen az Nvidia Omniverse kollaborációs és szimulációs platformjának elterjesztésére szeretné felhasználni, bár rengeteg más RTX-képes alkalmazás is létezik, például az Enscape, a V-Ray, a KeyShot, az Unreal Engine és a Solidworks Visualize.

Az RTX-en túl az Nvidia RTX A2000 segítségével a CAD- és BIM-központú csapatok más valós idejű vizuális eszközökhöz és természetesen a VR-hez is hozzáférhetnek.

Izgatottan vártuk ezt a bejelentést, és alig várjuk, hogy még idén kipróbálhassuk a GPU-t. Egyetlen kérdőjelünk volt: vajon a 6 GB nem lesz-e túlságosan korlátozó néhány profi felhasználó számára? De nem, időközben az Nvidia kiköszörülte a csorbát és piacra dobta a kártya 12 GB memóriával szerelt változatát is.

Specifikációk

GPU Features NVIDIA RTX A2000
GPU Memory 6 GB /12 GB GDDR6 with error-correction code (ECC)  
Display Ports 4x mini DisplayPort 1.4
Max Power Consumption   70 W
Graphics Bus PCI Express Gen 4 x16
Form Factor 2.7” (H) x 6.6” (L) Dual Slot
Thermal Active
VR Ready Yes

NVIDIA RTX A2000

separator line

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 1067 vendég és 0 tag böngészi