Milyen grafikus kártyát vegyek a Revit munkaállomásomhoz?

A grafikus kártyának sokféle neve lehet - GPU, videokártya vagy VGA kártya - de alapvetően ez az az eszköz, amely azt generálja le, amit a számítógép képernyőjén látunk. A 3D modellek, renderelések, játékok és virtuális valóság (VR) alkalmazások, amelyek ma már a modern világ részét képezik, ezek miatt a lehető legjobbra van szüksége, amit csak megengedhet magának, nem igaz? Nem, egyáltalán nem biztos!

Mielőtt rohanna megvásárolni egy új munkaállomást a Revit futtatásához, nézzük meg gyorsan, hogyan is működik valójában a 3D-s grafika az Autodesk népszerű BIM-szoftverében. Ahelyett, hogy egy csúcskategóriás grafikus kártyára költené a teljes költségvetését, talán jobban jár, ha inkább más bővítésekre költ egy kis pluszt.

A Revit már több mint 20 éve létezik, és bár ez idő alatt sokat változott, az alapötlet ugyanaz maradt - egy 3D-s parametrikus épületmodell, amely kétirányú asszociativitást biztosít a modell, a nézetek és a megjegyzések között. Ha a projektben valahol változtat valamit, az azonnal megjelenik az egész modellben.

Ezt szem előtt tartva, és figyelembe véve a modern építési projektek méretét és összetettségét, logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a Revithez csúcskategóriás grafikus kártyára lesz szükség. Ez azonban nem feltétlenül van így amint megvizsgáljuk, hogyan használja a Revit a CPU-t, és ez hogyan kapcsolódik a 3D grafikához.

Revit épület tervezés

Először is gondoljon a Revit modell parametrikus, kétirányú aspektusára. Az objektumok, nézetek és megjegyzések közötti, paraméterek által vezérelt kapcsolatok miatt a CPU-nak rengeteg munkát kell elvégeznie, mielőtt a kapott adatokat elküldheti a grafikus kártyának feldolgozásra és megjelenítésre.

És mivel a modellben lévő kapcsolatok egymástól függnek, a CPU-nak ezeket a számításokat egyetlen lineáris szálon kell elvégeznie. Tehát még ha a CPU több maggal is rendelkezik, nem lehet mindet teljes mértékben kihasználni. Inkább a processzor órajele (GHz) a legfontosabb tényező, amely befolyásolja a Revit teljesítményét.

De ne utasítsa el a több maggal rendelkező CPU-t. Ahol csak lehetséges, több magot használunk - például fájlok megnyitása, mentése és exportálása, renderelés, színkitöltés alkalmazása és pontfelhőadatok megjelenítése során.

A GPU - grafikus kártya

Most, hogy jobban megértettük a Revit működését, áttérhetünk magára a grafikus kártyára. A csúcskategóriás grafikus kártyák célja a gyorsan mozgó, valós idejű renderelések megjelenítése játékokhoz és animációkhoz. Emellett kulcsfontosságúak a nagy felbontású adatokat tartalmazó videó- és fényképszerkesztéshez is.

A Revit nem tartozik egyik kategóriába sem. A nézetablakai vektoros adatok, amelyek objektumábrázolását a CPU előzetesen kiszámítja, ami azt jelenti, hogy a Revit ritkán fogja teljes mértékben kihasználni egy csúcskategóriás grafikus kártya képességeit.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk a grafikus kártyát, és használhatjuk a legolcsóbbat, amit csak találunk. Amint realisztikus árnyékolást kezdünk használni, engedélyezzük az árnyékokat vagy bekapcsoljuk az anti-aliasing-et, a grafikus kártya is játékba kerül. Kerülj körbe vagy pásztázz egy nagy modellt ezen beállítások bármelyikével és máris érzékelni és értékelni fogod a nagyobb VGA kártya teljesítményét.

A másik dolog, amit figyelembe kell vennie, az a rendszer, amelyen dolgozik. Én egy HP ZBook 15u G5 mobil munkaállomást használok AMD Radeon™ PRO grafikus kártyával. Két nagyfelbontású monitorom is van, amelyeket egy dokkolóállomáson keresztül csatlakoztatok, így a laptop paneljével együtt a grafikus kártya három kijelzőt vezérel.

Radeon PRO W6400 - grafika a Revithez

A gép már néhány éves, és valószínűleg hamarosan esedékes egy frissítés, de ez a beállítás még mindig jól működik számomra. Általában a Revitet használom a legtöbbször, néha egyszerre több példányt is, a PDF-ek, az AutoCAD és az összes többi tipikus munkanapi alkalmazás mellett.

Elég nagy, körülbelül 1 GB-os Revit-modellekkel dolgozom, amelyek jelentősen megnőnek, ha a kapcsolódó felmérési és tanácsadói modellek is betöltődnek, és nem tapasztalok jelentős lassulást az általános feladatok elvégzése során.

Igen, ha bekapcsolom a realisztikus árnyékolást, és megpróbálok végigmenni a modellen a navigációs kerék segítségével, akkor eltart egy darabig, de nem igazán a realisztikus végigjárás az oka annak, hogy a Revitet használom. Ha erre rendszeresen szükségem lenne, akkor olyan valós idejű vizualizációs eszközöket keresnék, mint az Enscape™ vagy a Twinmotion®, amelyek mindegyike sokkal jobb munkát végez, mint a Revit az ilyen típusú kimenetekhez.

Ha arra gondol, hogy a Revitet egy pár 4K monitoron keresztül futtatja, különösen reális árnyékolás stb. esetén, akkor ez megnöveli a grafikus kártya terhelését (jellemzően megduplázódik a 2K-hoz képest). Azt is figyelembe kell vennie, hogy milyen más szoftvereket fog használni egyidejűleg, és hogy ezeknek az alkalmazásoknak milyen grafikus kártyakövetelményei vannak.

Valamilyen valós idejű renderelő szoftvert fog használni, mint például a Unity®, a Twinmotion vagy az Enscape? Mi a helyzet az Adobe Photoshop®, az Acrobat® vagy az InDesign® programmal? Lehet, hogy a Revit a legkisebb gondja, amikor a grafikus kártya kiválasztásáról van szó.

valós idejű renderelő szoftver nélkül Revit és valós idejű renderelő szoftver

Grafika a Revithez, Munkaállomás-ajánlások

Tiszta Revit-használathoz általános tanácsom, hogy válasszon egy középkategóriás professzionális grafikus kártyát, például az AMD Radeon PRO W6600 (8GB) vagy a nemrég bejelentett, könnyű munkaterhelésű Radeon PRO W6400 GPU (4GB), és ezt egyensúlyozza ki egy nagy frekvenciájú CPU-val, és legyen elegendő RAM. A legtöbb Revit-felhasználó számára 32GB elegendő lehet, bár több sosem árt - legyen inkább 64GB! A szilárdtest-meghajtó (SSD) szintén fontos. Ezek nem csak gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezes meghajtók (HDD), de megbízhatóbbak is és kevesebb energiát fogyasztanak. A PCIe Gen4 NVMe SSD-k óriási olvasási/írási sebességet kínálnak. A tárolókapacitás nem befolyásolja a teljesítményt, amennyiben elegendő a helyi fájlok, a biztonsági mentések és az Autodesk BIM 360 cache-adatok tárolására.

Olvassa el szakmai cikkünket:
Radeon-PRO-W6600 kártya
AMD Radeon Pro W6600 GPU bemutató és teszt

Ha a legtöbb időt a Revit programmal dolgozik, de esetleg egy kicsit az Enscape és az Adobe Photoshop stb. programokkal is foglalkozik, akkor érdemes egy középkategóriás professzionális kártyát beszereznie, például az AMD Radeon PRO W6600-at asztali munkaállomáshoz vagy az AMD Radeon PRO W6500M-et mobil munkaállomáshoz. Ezek a kártyák mindent megtesznek, amire szüksége van, anélkül, hogy elszúrná a költségvetését, és lehetővé teszik, hogy maximalizálja a jobb CPU-ba és több RAM-ba történő befektetését, hogy valóban észrevehető különbséget tegyen.

Ha Revit modelljeit az Autodesk 3ds Max rendszerbe kívánja átvinni, vagy VR/AR tartalmakat szeretne készíteni, akkor olyan kártyát kell választania, amely képes kezelni ezeket az igényesebb munkafolyamatokat, több dedikált GPU RAM-mal. Az AMD Radeon PRO W6800 asztali számítógépekhez vagy az AMD Radeon PRO W6600M mobilokhoz jó választás a rendereléshez és a VR-munkákhoz.

Következtetés

Összefoglalva, a kulcs az összes komponens közötti egyensúly megtalálása az Ön egyedi igényeinek megfelelően. A grafika fontos, de csak akkor, ha valódi előnyt biztosít a munkafolyamatok számára.

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 2445 vendég és 0 tag böngészi