AMD Ryzen 7000 Series - platform áttekintés

A világ első nagy teljesítményű, 5 nm-es x86-os processzora, az AMD Ryzen 7000-es sorozat a "Zen 4" architektúra figyelemre méltó sebességet, a játék és a kreatív tartalomfejlesztés teljesítményének új szintre emelését hozza. A 16 magos AMD Ryzen 9 7950X processzor pl. csúcsra járatva akár 57%-kal nagyobb teljesítményt kínál V-Ray renderelésben, mint a versenytársak.

separator line

Az AMD Ryzen 7000-es sorozatának talán legnagyobb frissítése nem csak a Zen 4 mikroarchitektúrára való átállás. Számunkra a legnagyobb változás valójában az AM4 platformról az AM5-re való átállás. Az átállással az AMD végre olyan funkciókat kínál, mint például a DDR5 és PCIe Gen5, további kijelzőkimenetek (integrált GPU-támogatás), valamint még gyorsabb USB. Ebben a cikkben az új platformot fogjuk megvizsgálni.

Szerkesztői megjegyzés: Az elmúlt héten az AMD Ryzen 9 7950X cikkünkön is dolgoztunk. Ez a 16 magos processzor "erőmű" mindent tud a legigényesebb játékosok és kreatív alkotók számára.A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy kevesebb mint egy hete állítottuk össze a Ryzen 7950X tesztrendszerünket egy fantasztikus Falcon Northwest Talon vízhűtővel, így nem sok időnk maradt a tesztelésre.

AMD Ryzen 7000 sorozatú platform áttekintése

Először is kezdjük az AMD Ryzen 7000-es sorozatú SoC-vel. Ezt követően rátérünk az AMD Socket AM5 platformra.

Az AMD általános módszertana a nagy teljesítményű chipek építésénél a Zen 2-től kezdve az volt, hogy egy vagy két CCD-t használt a magokkal és gyorsítótárakkal, egy IO Die-vel (IOD), amely a vállalat memóriavezérlőit, PCIe-vezérlőit és egyéb I/O-it tartalmazza. A CCD-kről a Zen 4-es cikkünkben még ezen a héten mélyebben is szó lesz, de mi itt most az IOD-ra akartunk koncentrálni.

Az új IOD 6 nm-es eljárással készül. Ez jelentős zsugorítás a korábbi generációkhoz képest. Az AMD stratégiája az, hogy az olyan funkciókhoz, mint a PCIe és a memóriavezérlők egy olcsóbb metódust, a fő magokhoz és a CCD-khez pedig drágább eljárást tud használni. Ez hatalmas előrelépés! Az AMD nem csak PCIe Gen5-öt és DDR5-öt ad, hanem elég hely van egy integrált RDNA 2 GPU elhelyezésére is.

Ez a GPU semmiképpen sem a leggyorsabb, de az integrált GPU-k nagyon hasznosak a hibaelhárításnál és azok számára, akiknek egyszerűen nincs szükségük PCIe kártyás GPU-ra. A munkaállomásokon gyakran használunk integrált GPU-kat, amikor nagy sebességű NIC-ket használunk a desktop platformokon és hibaelhárításhoz. Az AMD megoldása AV1 dekódolást (nem kódolást!), valamint h.264/ HEVC dekódolást és kódolást kínál. Emellett számos kijelző kimeneti képességet is kínál. Amikor a következő, az AM5 platformról szóló részhez érünk, és bemutatjuk a tesztrendszerünket, ennek hatása azonnal nyilvánvaló lesz.

Részletek a Ryzen 7000 sorozat teljesítménybeli fejlesztéseiről, AMD
Részletek a Ryzen 7000 sorozat teljesítménybeli fejlesztéseiről, forrás: AMD

AMD Socket AM5 platform

A másik jelentős újítás a platformon, hogy az AMD új foglalat (socket) kialakításra tért át. Az AM4 platform olyan CPU-kat használt, amelyeknek a kivezetései szabadon voltak, és könnyen megsérülhettek, ha egy nagy hűtőbordát illesztettünk a CPU-ra. Az AM4-et már évek óta elmaradottnak éreztük, de az AMD számára olcsóbb technológia volt, amikor a Zen 1-gyel újra belépett a teljesítménypiacra. Most az AMD-nek megvan az AM5-ös foglalata, amely LGA1718-as foglalatot használ (az Intel Alder Lake összehasonlításképpen LGA1700-as.) Az AMD CPU-i az új AM5-ös kialakítással sokkal inkább az Intel CPU-ihoz hasonlítanak.


A Ryzen 7000-es sorozatú desktop processzorok várhatóan 2022. szeptember 27.-től lesznek elérhetőek világszerte a vezető kiskereskedőknél és OEM rendszerépítőknél 299 dolláros ajánlott felhasználói ártól.
Model Cores/ Threads Boost/ Base Frequency Total Cache TDP Price (USD)

AMD Ryzen 9 7950X

16C/32T

Up to 5.7 / 4.5 GHZ

80MB  

170W

$699

AMD Ryzen 9 7900X

12C/24T

Up to 5.6 / 4.7 GHZ

76MB

170W

$549

AMD Ryzen 7 7700X

8C/16T

Up to 5.4 / 4.5 GHZ

40MB

105W

$399

AMD Ryzen 5 7600X

6C/12T

Up to 5.3 / 4.7 GHZ

38MB

105W

$299



A tűk számának bővítése az LGA-ra való áttérés révén 1331-ről 1718 tűre azt jelenti, hogy az AMD-nek sokkal több I/O-val kell dolgoznia az új chipeken. A DDR4-ről DDR5-re való áttéréssel olyan apróságokat is kapunk, mint a PCIe-sávok számának 24-ről 28-ra történő növelése. Alapvetően van egy x16-os blokk a GPU számára, két x4-es sávkészlet az M.2 SSD-knek, és egy x4-es a chipkészlet számára. Az extra M.2 SSD-sávkészlet hozzáadására azért van szükség, mert az AM5 CPU-kon nem kapunk natív SATA-támogatást. A SATA az alacsonyabb költségű chipek és vezérlők felé mozdul el a támogatás érdekében.

Kijelző oldalon most egyetlen dedikált kijelző kimenet van, de a platform négy kijelző kimenetre képes, három USB Type-C-n keresztül. Az új generációval a fedélzeti USB-támogatás mennyisége is némileg nő. Aki kíváncsi lenne, hogy miért lesz több alaplapon több USB csatlakozó, az a chipkészletnek köszönheti. Az AMD ebben a generációban több I/O és audio képességgel is rendelkezik.

AMD Ryzen 7950X belső CPU AIO és hátsó ventilátor

Az AMD a CPU tok méretének megtartása mellett döntött. Mérnökei az új foglalatot is a meglévő hűtőbordák és ventilátorok kompatibilitása érdekében tervezték. Bár sokan az iparágban hosszú távú hűtőborda- és ventilátor-kompatibilitást szeretnének az AM4-gyel, mi valójában azt kívánjuk, bárcsak ne ez lett volna a tervezési cél. Ez furcsán hangozhat, de ahogy a chipek energiafogyasztása növekszik, a hűtők kialakításának is fejlődnie kell. Az AMD ezt úgy tervezi, hogy az AM5 2025-ig (a DDR6-ot 2026-ra várjuk) elviszi, és a hűtés a jövő CPU-inak egyik fő nehézsége lesz.

Ezért az AM5-nek jobb a tápellátása is. Ez egyrészt arra jó, hogy a kisebb fogyasztású rendszerekben az energiával gazdálkodjon, másrészt pedig arra, hogy nagyobb teljesítményt biztosítson az olyan chipek számára, mint az általunk tesztelt AMD Ryzen 9 7950X.

az általunk tesztelt AMD Ryzen 9 7950X

Az AMD AM5 platform része a DDR5 támogatás. Az AMD az AMD EXPO-t is hozzáadja a DDR5 túlhajtásához. Az AMD platformok jellemzően profitálnak a túlhajtott memóriavezérlőkből.

Az AMD EXPO az AMD válasza a tavaly bemutatott Intel XMP 3.0 -ra. Az XMP és az EXPO egyaránt lehetővé teszi a DDR5 túlhajtását. Induláskor az AMD arra számít, hogy 15 EXPO-tanúsítvánnyal rendelkező DDR5 RAM készlet lesz elérhető, amelyek a szabványos DDR5-5200 RAM-ot DDR-6400 sebességig növelhetik. Ez a McAfee szerint pl. akár 11 százalékkal növeli a játékteljesítményt 1080p felbontásnál.

Az AMD más funkciókkal is rendelkezik, például a BIOS flashback támogatásával, amely lehetővé teszi, hogy egy rendszer BIOS-t frissítsen egy új CPU-hoz anélkül, hogy előbb egy régebbi CPU-generációt kellene telepíteni. A Szerver.Hu-nál több partnerünk is vásárolt Ryzen 3000 és 5000 generációs alkatrészeket, csakhogy az AM4-es platformjukon régebbi BIOS-t találtak, amelynek frissítéséhez először egy régebbi generációs CPU-ra volt szükség. Az AMD most megoldást kínál, így a felhasználóknak nem lesz szükségük egy másik CPU-ra ahhoz, hogy frissítsék a firmware-t egy régebbi rendszerben.

AMD X670E és X670, B650E és B650 lapkakészletek

Az AMD négy AM5 alaplapi chipkészletet tervezett és forgalmaz, amelyek támogatni fogják a Ryzen 7000 családot: az X670 Extreme, az X670, a B650 Extreme és a B650. Az X-sorozatú lapkák a túlhajtás és az energiaellátás szem előtt tartásával készülnek majd, támogatják a DDR5 memóriát és a PCI Express 5.0-t is. Az "Extreme" lapok ezen felül lehetővé teszik majd a PCIe 5 foglalat használatát mind grafikus kártyák, mind SSD-tárolók számára is, így mindkettőből a legjobbat nyújtják, mondta a McAfee.

Ez lenyűgöző és óriási előnyt jelent. Ilyen pl. a Falcon Northwest Talon rendszer AMD Ryzen 9 7950X CPU-val és ASUS X670E ROG CROSSHAIR Hero alaplappal.

AMD Ryzen 9 7950X workstation

Chipkészlet ventilátort itt nem látni. Ennek oka, hogy a chipkészlet felosztásával az egyes chipek TDP-je alacsonyabb, és az elhelyezés elég messze lehet ahhoz, hogy passzív hűtést lehessen használni.

A CPU és az új X670E lapkakészlet között az ASUS alaplapjának USB-terhelése a Falcon Northwest tesztrendszerben abszolút masszív. Gyorsan megjegyezzük, hogy a 40 Gbps-os USB 4 támogatásról egy ASMedia vezérlő gondoskodik, amely a PCIe sávok egy részén ül. Ez egy ~699$ MSRP-s alaplap, és még csak nem is a csúcskategóriába tartozik, de az árképzés és a platform miatt extra funkciókkal rendelkezik.

Az X670E és az X670 leginkább a PCIe Gen5 támogatásban különbözik. A PCIe Gen5 még a bevezetési ciklus elején jár, és mivel az NVIDIA az új GeForce RTX 4000 sorozatot csak PCIe Gen4 támogatással mutatta be, sok felhasználónak ebben a generációban még nem lesz szüksége PCIe Gen5-re. Az X670 azért született, hogy ettől függetlenül csökkentse az alaplapok költségeit.

Az AMD B650E és B650 lapkakészletek hasonlóan megkülönböztethetők egymástól e PCIe Gen5-támogatás és az alaplapoknál ezzel járó többletköltségek miatt. A B650E és a B650 csak egy chipkészlettel rendelkezik, így az I/O korlátozottabb. Ez egyben olcsóbb megoldásokká is teszi őket, amelyek megvalósítása kevesebb fizikai helyet igényel.

Végszó

Az új AMD Ryzen 7000-es sorozatú SoC, az AM5 platform és az új chipkészletek összességében fontos lépést jelentenek a felhasználók számára. A Socket AM4 kezdett elavultnak tűnni, és jó látni, hogy az AMD átállt egy modernebb platformra.

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 3068 vendég és 0 tag böngészi