ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi alaplap

Az ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi workstation lap AMD Ryzen Threadripper Pro (vagy ahogy mi nevezzük "WEPYC") processzoros alaplap, amely a munkaállomás és a szerver alaplap közötti határvonalat súrolja. Ez a lap egyedülálló és tényleg különleges, nem lehetetlen, hogy felcsigázza a kiemelkedő hardverigényű grafikusokat és kreatív mérnököket.

Az ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi alaplap hardveres áttekintése

A Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi egy tényleg nagyméretű alaplap. Az "E-ATX"-ként van feltüntetve, ám 309,8mm x 330,2mm-es mérettel. A szabványos E-ATX 305mm, így ez jelentősen szélesebb. Nyugodtan kijelenthetjük, ez egy lenyűgöző alaplap, amikor megérinted elmondhatod, hogy tényleg nagy előrelépés egy szokásos desktop/gamer alaplaphoz képest. Az ASUS ezt egy csúcskategóriás munkaállomás alaplapként marketingeli és az AMD Threadripper Pro-val párosítva valóban az is.

Mivel ez egy AMD Ryzen Threadripper Pro alaplap AMD WRX80 Chipset-tel, az AMD SP3-as foglalattal (egészen pontosan LGA sWRX8) érkezik, amelyet az AMD a csúcskategóriás CPU-khoz használ. Ezt a foglalatot minden oldalon hűtőbordák és DIMM-ek szegélyezik.

A foglalatba akár 64 magos/ 128 szálas CPU-t is installálhatunk, mint amilyen az AMD Ryzen Threadripper PRO 3995WX, de természetesen a kisebb testvéreket, a 3975WX 32 magos és a 3955WX 16 magos processzorokat is. Az egyik legnagyobb előny a CPU-k nyolccsatornás DDR4-3200 ECC RDIMM memória szervezése. Ez hatalmas memóriakapacitást és sávszélességet ad a kiemelkedő teljesítményigényű megoldásokhoz.

Csak egy gyors megjegyzés, a hűtés kihívást jelenthet. Az 3995WX, de a kisebb Threadripper PRO-k is, 280 W-os TDP-vel rendelkeznek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy óriás ventillátoros, vagy olyan szerverorientált elől-hátul ventillátoros hűtőt kell alkalmazni, amely az összes hűtőborda és DIMM körül is elfér.

A gyakorlatban sokan folyadékhűtést fognak választani ezzel a platformmal. Ez lehetővé teszi a nagyobb hatásfokú hűtést, valamint az alkatrészekhez való könnyű hozzáférést is. A 280W TDP hűtésére alkalmas léghűtő akadályozza a DIMM foglalatokhoz való hozzáférést, nehezíti azok szervizelését. A szokásos elölről-hátrafelé irányuló légáramlási kialakítás a magas TDP-vel együtt azt jelenti, hogy várhatóan sok rendszer ezzel az alaplappal folyadékhűtéses lesz.

Bővíthetőség szempontjából most következik a csúcspont. Az AMD Ryzen Threadripper PRO sorozat előnye, hogy masszív PCIe Gen4-es csatlakozási lehetőséggel rendelkezik a CPU és a WRX80 lapkakészlet között.

Összesen hét PCIe Gen4 x16-os PCIe Gen4 slotot kapunk.

Ezek a foglalatok több VGA, GPU gyorsító, hálózati- és tárolókártya telepítését teszik lehetővé. Egy apró, de jó tulajdonság, hogy az alsó szélén lévő tűs csatlakozókat úgy döntötték le 90 fokban, hogy vízszintesen helyezkedjenek el az alaplaphoz képest, lehetővé téve a kábelezést anélkül, hogy az alsó (utolsó) slotban lévő kátyába beleérnének.

Tárolás terén sokat kapunk. Itt nyolc SATA portot és két U.2 portot kapunk az alaplap szélén. Ezek közül négy SATA port a lapkakészletből, négy pedig egy ASMedia ASM1061 vezérlőből származik. A két U.2 port megosztotta a sávszélességet a fedélzeti M.2-vel, így el kell dönteni, hogy az M.2 vagy az U.2 portot szeretnénk használni. Emellett az egyik U.2-es bővítőhely a WRX80 lapkakészletből származik.

Csak egy gyors megjegyzésként, a vízszintes csatlakozók nagyszerűek, de vigyázni kell a házban lévő szabad helyekre. A Fractal Design Define 7 XL egy nagy ház, de az ASUS alaplapja olyan nagy, hogy a csatlakozók szabad helyével kapcsolatos problémákat okozhat, már csak a ház egyes szögletei miatt is.

Az alaplap bal felső részén számos tápcsatlakozó található a CPU, a PCIe tápellátás és más tápok számára. És itt még nincs is vége, mivel ennek az alaplapnak az alján további két 6-tűs PCIe tápcsatlakozó található.

Ezek a tápcsatlakozók függőlegesek, így egy kis falat képeznek a CPU foglalat előtt, ha a kábeleket nem megfelelően kezeljük. Ha ezt a rendszert léghűtéssel hűtik, erre tényleg oda kell figyelni.

Az ASUS az utólagos kódellenőrző funkcióhoz Q-LED-et és előlapi USB 3.2 Gen2 csatlakozót is kapott.

Az M.2-es tárolóhelyekre rátérve, összesen három PCIe Gen4 x4 M.2 foglalat van. Kettő ugyan megosztja a sávokat az U.2 portokkal, de jó, hogy van lehetőség bármelyik használatára adapter nélkül.

Ezek az M.2-es bővítőhelyek a WRX80-as hűtési megoldását veszik körül, amely egy aktív ventilátort tartalmaz. Idővel csak arra kell figyelni, hogy ez egy újabb ventilátor, amelyet időnként tisztítani kell, és amelytől távol kell tartani a port.

A tároló-, táp- és előlapi USB-csatlakozókon túl érdekesség, hogy ez a platform magán a lapon is rendelkezik bekapcsoló és reset gombokkal.

A hátsó panel I/O tekintetében igen bőséges. Először is, kapunk hátlapi clear CMOS és BIOS villogó gombokat. Ezután kapunk WiFi 6-ot, amelyet egy Intel AX200 biztosít. Ez a platform éppen azelőtt jött ki, hogy a WiFi 6E modulok elkezdtek volna piacra kerülni és a frissítés nem túl egyszerű. Hálózati oldalon szintén kapunk kettős 10Gbase-T-t egy Intel X550-t2 hálózati kontrolleren. Ez egy csúcskategóriás szervermegoldás. Ezt a hálózati kártyát az ASUS ASMB9-iKVM IPMI menedzsment megoldáshoz megosztott hálózati kártyaként is használhatjuk, de nincs dedikált menedzsment hálózati port. Van egy teljes körű audiocsatlakozó is.

USB szempontból: bizony van belőle bőven. Összesen nyolc USB 3.2 Gen2 Type-A és két Type-C portot kapunk, ami összesen tíz darabot jelent. Az egyik fő ok, amiért érdemes megvásárolni ezt a munkaállomás platformot ahelyett, hogy egy szervert próbálnánk munkaállomássá alakítani, ez a hangsúly az USB és az audio csatlakoztathatóságon van. Emellett mindig is tetszett, hogy a hátsó előlapot az alaplaphoz rögzítik, ami némileg megkönnyíti a telepítést.

Ezután néhány más hardveres jellemzőt is ki akartunk emelni, mielőtt rátérnénk a kezelési szempontokra. Először is, az ASUS alaplapja abszolút hatalmas és nehéznek érződik. Általában nem szoktunk dobozképeket bemutatni, de ez egyszerűen fantasztikusan mutat a nagyon nehéz dobozában.

Az alaplap hátoldala mindenképpen érdekes. Olyan hátlapot kapunk, ami inkább hasonlít arra, amit egy GPU-n, mint egy alaplapon várnánk. Ez segít a merevség növelésében, valamint az alaplap hátoldalán lévő rövidzárlatok megelőzésében. Az ilyen egységeket tartalmazó rendszerek annyira összetettek, hogy sok időt igényel a szétszerelés, ha valami rövidzárlat lenne az alaplap hátulján.

Tárolás tekintetében szintén kapunk egy Hyper M.2 kártyát. Ez hűtéssel, valamint további PCIe Gen4 M.2 bővítőhelyekkel rendelkezik. Egy gyors megjegyzés itt, hogy magasabb, mint a PCIe konzol, így ezt nem fogod tudni betenni egy 3U magasságú házba. Az ASUS alapvetően feltételezi, hogy ezt a rendszert egy nagyobb munkaállomás házban fogja használni, és ez a rendszer profilját tekintve logikus is.

Íme egy pillantás a kártyára a hűtőburkolat nélkül. Látható a kártyára szerelt négy Samsung 980 Pro NVMe SSD és a radiális ventilátor. Nincs PCIe-kapcsoló, így ez a kártya az alaplapon található PCIe-elágazásra (bitfurcation) támaszkodik. Ez nem probléma, mivel ez egy szerverből származó platform.

A memóriát tekintve a rendszer 2 TB-ot támogathat, és különösen a nagyobb 32 és 64 magos CPU-s kialakításoknál számíthatunk arra, hogy a 256 GB-os, 512 GB-os és ennél nagyobb konfigurációk is gyakoriak lesznek.

Gyors megjegyzésként: XL-es, vagyis nagyméretű munkaállomás-házat fogunk javasolni ehhez a platformhoz. Ezt a rendszert a Fractal Design Define 7 XL-el mutatjuk be, amely egy nagy ház, és még mindig voltak szűk helyek és bitek, amelyeket át kellett helyeznünk a konfigurálható házban, hogy minden működjön. Tekintettel arra, hogy mennyi csatlakozási lehetőséggel rendelkezik ez a platform, valószínűleg bölcsebb egy kicsit nagyobbat választani, mint megpróbálni találni egy megfelelő kis házat, különösen, ha a platform összes csatlakozási funkcióját használja.

Egy dolog miatt vagyunk egy kicsit bosszúsak, hogy nem találtunk blokkdiagramot az alaplaphoz. Tekintettel az összes csatlakozási lehetőségre és a WRX80 lapkakészletre, jó lett volna egy ilyen funkció. Ha valaki talál ilyet, kérjük, bátran küldje el nekünk, és frissíteni fogjuk a cikket.

Ezután nézzük meg a menedzsmentet.

ASUS Pro WS WRX80E-SAGE SE WiFi kezelése

A menedzsment tekintetében a BIOS nagyon érdekes. Kapunk szokásos funkciókat a consumer oldalról, de jónéhány további szerverfunkcióval kiegészítve. Láthatjuk például, hogy szerver menedzsment opciót kapunk ebben a munkaállomás platformban, mivel a Threadripper Pro alapvetően AMD EPYC platform alapokon nyugszik.

Néhány ilyen munkaállomásos funkció szép, mint például az ASUS EZ Flash 3 segédprogram, amely jobb, mint sok szerver alaplap. Lehetne azzal érvelni, hogy a szerver alaplapok csak az IPMI-t használnák, és ez jogos, de ezek olyan kis kellemes funkciók, amelyek a szerver és a munkaállomás BIOS-ból származnak.

A szervermenedzsment oldalon BMC támogatást kapunk a fedélzeti ASPEED BMC-hez. Emellett láthatjuk az állapotot és elvégezhetjük a szokásos BIOS-BMC konfigurációs feladatokat.

Megkapjuk a teljes ASUS ASMB9-iKVM távmenedzsment megoldást is, amelyet olyan rendszereken látunk, mint az általunk vizsgált ASUS RS720A-E11-RS24U AMD EPYC 7763 processzorral és NVIDIA A100 kártyával. Ez azt is jelenti, hogy olyan funkciókat kapunk, mint a HTML5 iKVM, amelyet itt láthatunk ugyanazon a képernyőn, mint a fenti BIOS felvételen.

Ezt olyan feladatokra is lehet használni, mint például egy operációs rendszer távoli installálása. Valami, amire ténylegesen használtuk ezt a rendszert - és erre legközelebb rátérünk - az egy GPU nélküli munkaállomás, és ez az, ahol az iKVM távmenedzsment funkció ragyog mint egy fényes csillag.

Összességében szuper, hogy egy munkaállomás rendelkezik ezzel a funkcióval, megkönnyíti a távoli kezelést. Ugyanakkor, ha valaki át akarja állítani ezt a munkaállomást szerverfeladatokra, vagy pl. távoli renderelésre, a BIOS szintű távmenedzsment nagyszerű lehetőség.

Készült a www.servethehome.com cikke alapján

3D renderelés

Egy teljes éjszakát kell várnia egy 3D renderelésre?!

-------------------------------
Cinema 4D, Maxon
-------------------------------
3D Studio Max, AutoDesk
-------------------------------
Lumion, Act-3D BV
-------------------------------
SketchUp, Trimble
-------------------------------

Egy ténylegesen nagyteljesítményű munkaállomáson nagyságrendekkel rövidebb idő alatt is megtörténhetne a folyamat. Ezzel időt és áramot takarít meg és egy napon belül jóval több renderelési feladat is végrehajtható.

Forduljon hozzánk bizalommal és segítünk kiválasztani az adott feladatra optimalizált workstation-t és kiszámítani az ROI-t (Return Of Investment), vagyis a megtérülési időt!

---------------------------------
ArchiCAD, Graphisoft
---------------------------------
AutoCAD, AutoDesk
---------------------------------
Revit, AutoDesk
---------------------------------
Olvasson többet a különböző professzionális design szoftverekre optimalizált workstation-okról: Optimális hardverek grafikai munkaállomásokhoz

Minősítéseink

Kingston Value RAM

Kingston Value RAM

Online látogatók

Oldalainkat 607 vendég és 0 tag böngészi