A winchesterek korán halnak

A Techworld meglepő cikket közölt a merevlemezek várható élettartamáról. A Carnegie Mellon Egyetem egy tanulmányát ismertető írás szerint a merevlemezek kevésbé megbízhatók, mint ahogy azt a gyártók állítják. A mintegy 100 ezer meghajtó meghibásodási adatait feldolgozó tanulmány olyan információkra épít, amelyeket valódi munkavégzés közben, pornak, vibrációnak és hőségnek kitett merevlemezekről gyűjtöttek be. A tanulmány szerint a „nagyüzemi” környezetben – például internetszolgáltatók szervereiben – használt meghajtók 2–4 százaléka mondja fel a szolgálatot évente, s ez sokkal rosszabb arány, mint a gyártók által megadott MTBF (Mean Time Between Failures – átlagos idő a meghibásodások között).

Kibontott merevlemez A tanulmány szerint a legdrágább Fibre Channel meghajtók semmivel sem megbízhatóbbak, mint a sokkal olcsóbb Serial-ATA-meghajtók. A titok nyitja,hogy éppen a legtöbb meghibásodásért felelős mechanikus alkatrészek azok, amelyek egy adott gyártónál azonosak a különböző csatolófelületű meghajtókban.
A közelmúltban a Google is kiadott egy értekezést a merevlemezek megbízhatóságáról. Ebben a merevlemezek SMART-szolgáltatásáról azt állapították meg, hogy az gyakorlatilag használhatatlan a várható hibák előrejelzésére, mert a tönkrement egységeknek csak a felében jelzett problémát.

Forrás: Computerworld

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 1285 vendég és 0 tag böngészi