Meglepő fordulat az Intelnél, EOL, aztán még sem EOL a VROC hardverkulcs

Nem sokkal a "Sapphire Rapids" család megjelenése előtt egy " Intel VROC Hardverkulcs" cikken dolgoztunk. Kiderült, hogy időközben az Intel hirtelen megszüntette a VROC-ot egy termékváltoztatási értesítéssel (Product Change Notification, PCN), vagyis EOL (End-of-Life) lett a termék. Az Intel azóta visszavonta a PCN-t, és továbbra is támogatja, gyártja a VROC-ot. Ez pont úgy hangzik, mint kétszer 180 fokos fordulat 11 nap alatt, a 4. generációs Intel Xeon Scalable Sapphire Rapids bevezetés kellős közepén!

Az Intel 360 fokos fordulatot tesz a VROC megszüntetésével kapcsolatban

Mielőtt rátérnénk az Intel legújabb híreire, először is értsük meg, hogy mi is az a VROC egyáltalán. A VROC az Intel Virtual RAID on Chip rövidítése. Ez gyakorlatilag egy szoftveres RAID az NVMe eszközökhöz. Ahelyett, hogy egy Broadcom Tri-Mode HBA-t kellene installálni az NVMe RAID 1 vagy 10 létrehozásához a Windows szerver vagy más operációs rendszerindító eszközökhöz, ezt kihagyhatjuk, és egyszerűen csak az Intel VROC-t használhatjuk.

SATA SAS csak PCIe HBA-val és Intel VROC és VMD használatával
SATA/SAS csak PCIe HBA-val, valamint csatolók Intel VROC és VMD használatával

Az előny többszörös. A régebbi operációs rendszerek esetében, amelyek nem rendelkeznek operációs rendszer alapú szoftveres RAID-indítási támogatással, tükrözhetjük a rendszerindító eszközöket vagy más eszközöket. Ez önmagában is fontos képesség. Ezen túlmenően a Broadcom (vagy akár más márkájú, de ezt a piacot jelenleg a Broadcom nagyrészt uralja) HBA vagy RAID-vezérlő eltávolításával felszabadul egy PCIe-hely, ami szintén csökkenti az energiafogyasztást és eltávolítja a szerver légáramlását korlátozó kártyát. Nem beszélve arról, hogy költségmegtakarítás, ha eleve nem kell külön PCIe-vezérlőt vásárolni.

Ezután jött az Intel PCN 119406-00 2023. január 6-án.

Intel PCN on VROC, 2023

Az Intel VROC eszközök valójában hardverkulcsok, mint például a cikk borítóképén láthatóak. A fenti PCN kulcsmondata:

"A VROC (Virtual Raid on CPU) szoftver minden támogatása megszűnik."

Ez a sor 2023. január 23.-ára adta meg az utolsó rendelés dátumát, tehát az End-of-Life értesítés kiadásától az utolsó rendelés dátumáig mindössze 17 nap telt el.

Ez azért fontos, mert néhány nappal a PCN után nagy dobás következett: a 4. generációs Intel Xeon Scalable Sapphire Rapids bevezetése. A Supermicro és a HPE számos legújabb generációs szervere is támogatja a VROC-ot.

Ezzel a ponttal egy furcsasággal álltunk szemben. Az Intel 2023. január 6-án közölte, hogy néhány napon belül megszünteti a VROC-ot. Aztán négy nappal később olyan vadonatúj szervereket jelentettek be, amelyek VROC-támogatással érkeznek.

A múlt héten természetesen rákérdeztünk erre az Intelnél, és most kaptuk meg a hivatalos választ a cégtől:

"A PCN-t idő előtt tették közzé, miközben a döntés értékelése folyamatban volt. Az ökoszisztémával és az ügyfelekkel folytatott megbeszélések után rájöttünk, hogy jelentős igény van erre a termékre, és továbbra is támogatni kívánjuk".
(Forrás: STH)

Egyelőre úgy tűnik, hogy a 2023. január 6-i PCN 119406-00-t visszavonják, így a VROC-nak újra van jövője.

Végszavak

Nagyszerű látni, hogy a VROC megmarad. Az Intel vállalati ügyfélkörének egy része számára ez valójában egy jó funkció, amely olcsóbb és elérhetőbb, mint a Broadcom HBA beszerzése az utóbbi időben. A legutóbbi Broadcom 9500-16i vezérlők csaknem két hónapig tartott, mire a rendelés után megérkeztek. A VROC kulcsok, amelyeket legutóbb vásároltunk viszont kevesebb mint 48 óra alatt megérkeztek és telepítettük.

Mindenképpen jó a második 180 fokos fordulat VROC-támogatással kapcsolatban, amely az elmúlt 11 napban játszódott le. Ez egy érdekes technológia, amely egyértelműen hasznos a piac egyes szegmensei számára. Jó lenne, ha az Intel még jó ideig támogatná. Vagy talán csak egy standard Intel funkcióvá válna a hardverkulcsos rendszer helyett - az lenne igazán szép gesztus az Intel részéről.

installált VROC hardverkulcs

VROC vs. ROK. Ugye tiszta sor, hogy a VROC teljesen más, mint a Dell ROK és nem tévesztendő össze vele?

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 158 vendég és 0 tag böngészi