Promise SuperTrak EX8350 RAID vezérlő

Promise SuperTrak EX8350

Az otthoni felhasználóknak készült kiegészítő RAID-kártyák, valamint az alaplapi RAID-vezérlők, ha a formájuk mást sejtet is, nem valódi hardveres kártyák, mivel a gép központi processzorára támaszkodnak, a lemezműveletek tehát a proceszszort és a sínrendszert terhelik. A hardveres kártyáknak viszont saját processzoruk és memóriájuk van, vagyis a lemezműveletek sokkal kevésbé fogják vissza a gépet. A Promise SuperTrak EX8350 vezérlőre is ilyen, 128 mega báj tos DDR gyorsítótárat szereltek, s ennek jóvoltából az adatok torlódása akkor sem csökkenti nevezetesen a teljesítményt, ha több merevlemezt kell kiszolgálni. Fontos tény, hogy a RAID-kártyákon használt memórialapkák ECC hibajavítással dolgoznak, s ez tovább növeli a teljesítményt: az esetleg előforduló hibás adatokat ugyanis nem kell újra a vezérlőtől lekérdezni – feltéve, hogy a hiba javítható.

SATA-3.0Gbs

Az EX8350 sokféle funkciót kínál a felhasználónak (vagy rendszergazdának). Az első és legfontosabb: folyamatosan elérhetővé teszi a RAID-köteteket, illetve gondoskodik a biztonságukról. Az elromlott merevlemezeket kikapcsolás nélkül, kézzel kicserélhetjük, a Hot Swap módszerrel vagy Hot Spare üzemmódra állíthatunk egy másik merevlemezt, s ez az üzemmód azonnal és magától kicseréli a tömbben a hibás lemezt. A Promise vezérlője mindkét módszert ismeri – az alap lapi és az olcsóbb kiegészítő kártyás vezérlők nem tudják a Hot Spare-t. RAID-módokból nincs hiány: a RAID 0,1,5,6,10 és 50 a mai igényeket bőven kielégíti.

A kártya saját BIOS szoftverével konfigurálható a betöltődési folyamatban. Ez semmivel sem bonyolultabb, mint az olcsóbb vezérlők beállítása, sőt egy menetben is kiépíthetünk több kötetet, illetve az idő alatt, ameddig a vezérlő a paritáskódokat számolja, a háttérben a többi beállítással is foglalkozhatunk.

pci-express

A Promise SuperTrak EX8350-es kártya PCI Express ×4 csatolófelületen át kapcsolódik az alaplaphoz, de ez a csatolófelület sajnos nincs meg minden alaplapon, s emiatt az otthoni felhasználók némileg hátrányba kerülnek. Árából és félmagas építéséből azonban kiderül, hogy a nyolc SATA-merevlemez meghajtására alkalmas vezérlőt a kisebb kiszolgálók üzemeltetőinek szánták.
Mivel a kiszolgálók általában szerverparkban működnek, azért hiba esetén nagy szükség van a távoli konfi gurálásra, illetve a távoli felügyeletre. A Promise vezérlőprogramjának telepítése után webes felületen át – ha kell, titkosítva – elvégezhetjük a BIOS-ból lehetséges összes beállítást, és még felhasználói profi lokat is kialakíthatunk.

A SuperTrack EX8350-et otthoni felhasználóknak nem javasoljuk – a bruttó ára meghaladja a 100 ezer forintot –, kisebb állománykiszolgálókban viszont mindenképpen: a használatával ugyanis az alaplapi vezérlőkhöz képest hatalmas javulásra számíthatunk.

forrás: computerworld

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 519 vendég és 0 tag böngészi