Feljövőben az új Intel Itanium szerverek

Fél éven belül megérkeznek a négymagos Tukwila processzorok, a rájuk épülő szerverek várhatóan 2009 elején jelennek meg.

Intel EntranceAz Intel szerint az új, Tukwila nevű szerverprocesszor teljesítménye nagyjából kétszerese a jelenlegi kétmagos Itanium chipnek - ezt a két új magtól függetlenül a 15 százalékkal több, 30 MB cache memória és az Intel Quickpath Interconnect technológia teszi lehetővé. A processzorok órajeléről nem adtak pontos adatokat, csak annyit lehet tudni, hogy 2 GHz lesz a határ. A Tukwila 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készül majd, ami előrelépés a mostani Itanium chipekhez képest. Az IDG News Service beszámolója szerint a megjelenéssel kapcsolatos időpontokat ma közölte az Intel.

Az Itanium nagy teljesítményű szerverekhez, nagy erőforrást igénylő alkalmazásokhoz lett tervezve. A gyártó a RISC típusú, az IBM Power6 és a SUN SPARC processzorok vetélytársának szánja, olcsóbb alternatívaként. A legtöbb Itanium szervert a HP értékesíti, bár a Fujitsu, az NEC és mások is árulják. Az Intel arra számított, hogy a chip majd az x86 típusok, a Xeon és az Opteron méltó ellenfele lesz, ám az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az Intel Itanium rögös utat járt be a késések és a kompatibilis programok hiánya miatt, emellett a vállalat az AMD-vel együtt új életet lehelt az x86-ba a 64 bites kiterjesztéssel.

Az Intel és a HP (amely szintén részt vett a chip kifejlesztésében) kénytelen kiállni közös gyermekük mellett. John Jacobs, az Itanium Solutions Alliance igazgatója bejelentette: immár 13 ezer alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére, a két évvel ezelőtti 10 ezerrel szemben. Emellett felhívták a figyelmet az erősödő eladási mutatókra. Az elmúlt negyedévben 36 százalékkal nőtt az értékesített Itanium szerverek száma, elsősorban Európában és Ázsiában. Az elemzők azonban rámutattak, hogy igen alacsony számokról van szó, ahol könnyű ekkora növekedést elérni. Az Itanium valójában a piac elenyésző részét mondhatja magáénak. 2007-ben 55 ezer Itanium szervert értékesítettek, szemben a 417 ezer RISC és a 8 millió 400 ezer darab x86-os szerverrel. Az Intel adatai szerint tavaly év végéig összesen 184 ezer Itaniumot adtak el.

Az IDC kutatási igazgatója, Steve Josselyn szerint az Intelnek az Itanium forgalmának 80 százalékát adó HP mellett más vevőkre is szüksége van. A HP egyébként az év végével nyugdíjba küldi a PA-RISC processzorokat, így a HP-UX és az OPENVMS rendszereket használó ügyfelek kénytelenek lesznek áttérni az Itanium szerverekre.

"Az Itanium a HP csúcsteljesítményű processzora, olyan, mint a Power6 az IBM-nél, vagy a Sparc a SUN-nál" - fogalmazott az Illuminata elemzője, Gordon Haff. "Ha ebben az összefüggésben vizsgáljuk, nem is áll rosszul a szénája. Ha azt nézzük, hogyan teljesít a piacon, akkor viszont igen." A Tukwila teljesítményben felveszi majd a versenyt a Power6-tal, amely eddig fölényesen verte az Itaniumot.

Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője szerint az Itaniumnak a HP-n kívül is lesz piaca. Rámutatott: a Fujitsu, az NEC és más cégek ha lassan is, de folyamatosan térnek át az eddigi rendszereikről. Az eladások száma ugyan még nem jelentős, de így is tekintélyes bevételt jelent.

A Microsoft is kiáll az Itanium mellett. Komoly marketingtevékenységbe kezdtek, hogy meggyőzzék a nagyobb cégeket az Itaniumon futó Windows rendszer, mint olcsó alternatíva, hasznosságáról. "Ez hosszú lefutású üzlet, de minden követ megmozgatunk" - mondta Ward James, a Windows szervermarketing felelőse. Az IDC elemzői szerint a Windowszal való együttműködés következő 18 hónapja döntő fontosságú lehet az Itanium jövője szempontjából.

Az Intel már a Tukwila örököseinek fejlesztésén is dolgozik, Poulson és Kittson fantázianéven, de ezekről egyelőre kevés konkrétumot tudhatunk meg. "A Poulsonnak négynél több magja lesz, új mikroarchitektúrára épül, és 32 nanométeres eljárással készül majd" - állítja Robert Shiveley, az Intel Server Group nemzetközi marketingigazgatója. Az elemzők többsége egyetért abban, hogy az Itaniumnak a nehézkes kezdés ellenére van helye és jövője a piacon.

"Ahogy John McCain nem bírja otthagyni Irakot, az Intel sem bírja otthagyni az Itaniumot" - mondja Brookwood. "Meg kell hagyni, hogy az inteleseknek ha vannak is hibáik, a kitartás hiánya nem tartozik közéjük."

Forrás: Computerworld

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 1247 vendég és 0 tag böngészi