Az első flash merevlemez az Inteltől

A mechanikus merevlemezes technológiákat hosszú távon felválthatják a NAND flash technológiájú tárolók

Intel NAND flash memória Az Intel bejelentette, hogy piacra dobja első flash-alapú merevlemezét.
A Z-U130 belépő szintű szilárdtestmeghajtót (Solid-State Drive) 1, 2, 4 és 8 gigabájtos kapacitású változatban forgalmazzák majd. Folyamatos írási sebessége 28 megabájt másodpercenként. Csak összehasonlításképpen: az olcsó, hagyományos merevlemezes meghajtóknál ez az érték 30–75 megabájt másodpercenként. A meghajtó egy 3,5×2,5 centiméteres nyomtatott áramköri lap, amelyet USB 1.1 vagy USB 2.0-s interfésszel láttak el.

„A szilárdtestmeghajtó-technológiának számos előnye van a tradicionális merevlemezekhez képest, beleértve a nagyobb megbízhatóságot és teljesítményt” – nyilatkozta Randy Wilhelm, az Intel NAND termékcsoportjának alelnöke.

Intel Z-U130A flash meghajtók hosszú távú élettartama miatti aggodalom az Intel szerint felesleges, ugyanis állításuk szerint minden egyes darabot 1000 órás tesztnek vetnek alá. A Z-U130 Intel által publikált MTBF-je körülbelül 5 millió óra. Az árakat még nem tették közzé, de az Intel úgy nyilatkozott, hogy a 4 gigabájtos változat ára a 2007 év második felében az 1,8 hüvelykes merevlemezekével lesz versenyképes, míg 2008-ra már a 2,5 hüvelykes meghajtók árával is felveszi majd a versenyt. Az 1 és 2 gigabájtos változatokat már gyártják, a 4 gigabájtosakat áprilisra, míg a 8 gigásakat csak az év végére ígérik. Az apróságokat elsősorban fejlődőpiacokra szánt noteszgépekbe vagy olyan kiszolgálókba szánják, amelyeknek számos állományműveletet kell ellátniuk egyszerre – például nagy forgalmú webszerverekbe.

Forrás: Computerworld

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 633 vendég és 0 tag böngészi