A jól hangolt Windows Server 2008

Az informatikai infrastruktúra minden vállalat számára stratégiai jelentőségű, kritikus alépítményt jelent, amelyen a szoftverek szolgáltatásai, a felhasználói alkalmazások működnek. A Microsoft szerver operációs rendszerének következő verziója, a Windows Server 2008 ehhez olyan platformot ad, amellyel a vállalati informatikusok nagyobb felügyeletet, rugalmasságot és védelmet valósíthatnak meg ennek az infrastruktúrának a kialakításában és üzemeltetésében.

windows server 2008

A Windows Server 2008 harmadik, nyilvánosan elérhető béta-verziója április végén jelent meg – akkor még Longhorn kódnéven, a hivatalos terméknevet Bill Gates a múlt heti WinHEC konferencián jelentette be Los Angelesben. Ezt, a funkcionalitását tekintve már kiforrott állapotot mutató béta-verziót a Microsoft redmondi szakemberei kétnapos konferencia keretében mutatták be az európai szaksajtó képviselőinek Rómában. Cikkünkben az ott elhangzott előadások alapján adunk áttekintést a szerver operációs rendszer legfontosabb újdonságairól.

windows server box A Windows Server 2008 és a vele egy időben elérhetővé váló, következő generációs virtualizációs technológia segítségével a vállalatok rugalmasabb szerver-infrastruktúrát, dinamikus és optimalizált környezetet alakíthatnak ki, amelynek üzemeltetése kevesebb ráfordítást igényel. Az informatikusok ehhez olyan hatékony eszközöket kapnak, mint a Windows Server Manager és a Windows PowerShell. Ezekkel megbízhatóbban felügyelhetik a gondjaikra bízott szervereket, ugyanakkor automatizálhatják a konfi gurálással és menedzsmenttel járó feladatokat, így több időt szánhatnak az üzleti igények kiszolgálására, a fejlesztésekre és az erőforrások méretezésére. Az új operációs rendszer és a rajta futó szolgáltatások védelméről többek között olyan funkciók gondoskodnak, mint a Network Access Protection és a Read Only Domain Controller. Segítségükkel a mobilitással jellemezhető, illetve több telephelyet, fiókhálózatot magában foglaló munkakörnyezetben egyaránt fokozható az üzemelés biztonsága.

Server Manager és Windows PowerShell

A Windows Server 2008 a különböző szerepkörökben működő kiszolgálók felügyeletét az új Server Manager konzollal segíti. Ez a konzol egységes felületen teszi elérhetővé a szerverek konfigurációjával, identitásával és státusával kapcsolatos összes információt. A Server Manager az MMC (Microsoft Management Console) kibővített és továbbfejlesztett változata, amelyen a szerver működését tükröző összes adat mellett a felügyeleti eszközök is elérhetők. A konzolon keresztül telepíthetők és eltávolíthatók a szerver szerepkörei. Ugyanitt indíthatók és állíthatók le a szolgáltatások, kezelhetők a felhasználói azonosítók, követhető a szerver mindenkori állapota, észlelhetők a kritikus események, elemezhetők és kijavíthatók a konfi gurációval kapcsolatos problémák. A szerverszerepkörök hozzáadása és eltávolítása önmagában nem számít újdonságnak.

A Server Manager azonban több korábbi eszköz funkcionalitását ötvözi egyetlen jól áttekinthető, MMC-alapú kezelőfelületen. A konzolon keresztül telepített szerverszerepkörök biztonsági beállításainak elvégzéséhez például a korábbi gyakorlattól eltérően már nem kell külön varázslót futtatni. Egy új szerepkör hozzáadásakor a Server Manager automatikusan létrehoz egy konzol honlapot is annak felügyeletéhez, amely megjeleníti a szerepkörhöz tartozó szolgáltatások státusát és a bekövetkező eseményeket. A Server Manager kezelőfelületén ezek a bal oldali osztásmezőben hierarchi kus elrendezésben találhatók, így a rendszergazdák néhány kattintással elérhetik az adott szerepkör felügyeletére szolgáló konzolt és a probléma elhárításához szükséges eszközöket. A Server Manager a Windows Server 2008-cal együtt automatikusan települ. Használatához a vállalati informatikusnak az adminisztrátori csoport tagjaként kell bejelentkeznie a gépen.

A Windows PowerShell az új Windows parancssor, amely kifejezetten a rendszeradminisztrátoroknak készült szkriptíró környezetet és interaktív súgót tartalmaz. Amíg más parancssorok szöveget fogadnak és adnak vissza, addig a Windows PowerShell – amelyet a Microsoft a .NET futtatókörnyezetre (CLR) és a .NET keretrendszerre épített – .NET objektumok révén kommunikál. A környezet alapvető megváltoztatásával teljesen új eszközök és módszerek váltak elérhetővé a Windows konfigurálása és felügyelete terén.

A Windows PowerShellben mutatkoznak be az egyetlen funkciójú parancssori eszközök, a cmdletek (ejtsd: commandlet). Többségük rendkívül egyszerű (get, set, format stb.), és mindegyikükhöz súgóállomány tartozik, amely a get-help -detailed sor begépelésével hívható elő. A cmdletek önállóan is használhatók, de különböző kombinációikkal összetett feladatok végezhetők el, hatékonyságnövelő erejük ilyenkor mutatkozik meg igazán. A Windows PowerShell több mint 130 cmdletet tartalmaz, de a felhasználók maguk is könnyen írhatnak ilyeneket és megoszthatják őket.

A Windows PowerShell 1.0 ingyenesen letölthető a Microsoft honlapjáról, és a 2008 mellett a Windows XP Service Pack 2, Windows Server 2003 Service Pack 1, Windows Server 2003 R2, valamint Windows Vista verziókon is támogatott.

Házirend a lelke

windows server logo A Windows Server 2008 lehetőséget ad az adminisztrátoroknak egy minimális kiépítésű környezet, szervermag (Server Core) telepítésére is. Ez hatra korlátozza a szerver által betölthető szerepkörök számát (DHCP Server, File Services, Print Server, DNS Server, Active Directory Domain Services és Active Directory Lightweight Directory Services, azaz AD LDS), ugyanakkor növeli a működés biztonságát és egyszerűbbé, felesleges költségektől mentessé teszi a felügyeletet. Ezért a Server Core telepítési mód csak a kiválasztott – egy vagy több – szerverszerepkör által megkövetelt bináris fájlok alkészletét installálja. A Windows Explorer kezelőfelülete ilyenkor például nem kerül a gépre, a Server Core interfésze alapállásban a parancssor.

A hálózati kapcsolat biztosítására és szabályozására szolgáló funkciók (Network Policy és Access Services) a Windows Server 2008-ban különböző típusú helyi és távoli elérést adnak a felhasználóknak, míg az adminisztrátorok számára lehetővé teszik a hozzáférés és az ügyfélgépek védelmének központi felügyeletét.

A Network Access Services segítségével a vállalatok VPN szervereket, diaul-up kiszolgálókat, routereket és védett 802.11-es vezeték nélküli hálózatokat telepíthetnek csakúgy, mint Radius autentikációs szervereket és proxy kiszolgálókat. A Connection Manager Administration Kit segítségével olyan felhasználói profi lokat hozhatnak létre, amelyek szabályozzák a vállalati hálózat távoli elérhetőségét.

A Network Access Protection (NAP) által az adminisztrátor az ügyfélgépek biztonsági beállításaira vonatkozó szabályokat alakíthat ki és vezethet be. Ez a technológia a Windows Vista Business, Enterprise és Ultimate verziója után a 2008-nak is része lett. A NAP által érvényesített szabályok többek között szoftverkövetelményekre, biztonsági frissítések telepítésére és konfigurációs beállításokra vonatkozhatnak. Ha a hálózatra csatlakozó ügyfélgép nem felel meg mindenben az előírtaknak, csupán korlátozott hozzáférést kap mindaddig, amíg nem tesz eleget a NAP szabályainak.

A Microsoft tűzfala, a Windows Firewall az XP Service Pack 2 óta alapértelmezésben bekapcsolt állapotban települ a gépre. A Windows Server 2008 az első szerver operációs rendszer, amelynél ugyanez a helyzet. A Windows Firewall minden bejövő és kimenő Ipv4-es és Ipv6-os forgalmat szűr. Alapbeállításban minden bejövő forgalmat meggátol, kivéve a kimenő kérésekre adott válaszokat és a külön szabállyal engedélyezett forgalmat. A kimenő adatforgalom alapértelmezésben szabad, de számos szempont – portszám, IP-cím stb. – korlátozható. Az Ipsec protokoll használatával ellenőrizhető a hálózati forgalom hitelessége, a küldő és a címzett gép, illetve felhasználó azonossága, és szükség esetén a hálózati forgalom titkosítható is a még nagyobb biztonság érdekében.

windows server Longhorn

Virtuális kiszolgálók

A vállalati informatikai infrastruktúra rugalmasságát és robusztusságát biztosítja a Windows Server 2008 Terminal Services szolgáltatása, valamint hibatűrő fürtözési és szervervirtualizációs technológiája.

A Terminal Services segítségével a vállalatok olyan központi rendszert alakíthatnak ki, amely távolról is biztonságos hozzáférést enged a Windows- alapú alkalmazásokhoz bármely, hálózatra csatlakozó Windows-alapú PC-ről vagy vékony kliensről, továbbá Windows Mobile operációs rendszert futtató kéziszámítógépről vagy okostelefonról.

A Microsoft a Windows Server 2008-ban továbbfejlesztette szerverfürtözési technológiáját, így kialakításuk egyszerűbb lett, és magas fokú, meghibásodásokat tűrő stabilitás várható el tőlük. A Microsoft csak abban az esetben támogatja a fürtök létrehozását, ha a megoldás valamennyi hardverösszetevője rendelkezik a Designed for Windows Server 2008 logóval. Emellett a konfiguráció elemeinek (a szervereknek, a hálózati eszközöknek és a tárolóknak) sikeresen kell vizsgázniuk a konfi guráció-ellenőrző varázsló tesztjén, amely a felügyeleti szoftver része. A Microsoft System Center Operations Manager és System Center Virtual Machine Manager felügyeleti termékével megvalósított integrációnak köszönhetően a Windows Server 2008 alapú virtuális kiszolgálók menedzseléséhez gazdag eszköztár áll az adminisztrátorok rendelkezésére.

Ezek a virtuális kiszolgálók a VHD (virtual hard disk) formátumot használják, és olyan extrákat kínálnak, mint a virtuális merevlemez valós idejű biztonsági mentése, valamint vírusellenőrzése a virtuális szerver elindítása nélkül. A VHD migrációs utat ad a Viridian kódnéven fejlesztett Windows Server Virtualization technológiára. A jelenleg nyilvános béta-verzióban elérhető Viridian a 2008-cal egy időben, illetve az operációs rendszer kibocsátását követő hat hónapban válik elérhetővé.

A római rendezvényen a Microsoft szerver operációs rendszerének további kibocsátási tervét is ismertette. Mint arról korábban beszámoltunk, a Windows Server 2008 gyártásra kész, végleges kódja – az úgynevezett RTM-változat – 2007 második felében várható, a hivatalos bejelentésre pedig valószínűleg a jövő év elején kerül sor. A szoftvercég ugyancsak a jövő évben jelenti be a szerver operációs rendszer otthoni, majd Centro kódnéven fejlesztett középvállalati és Cougar kódnevű kisvállalati kiadását. Mellettük egy tárolókiszolgáló verzió, a Storage Server 2008 is piacra kerül. Ezt az ütemezés szerint 2009-ben a Windows Server 2008 R2-es kiadása következik.

Forrás: Computerworld

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 694 vendég és 0 tag böngészi