Szerver virtualizáció

tipikus virtuális szerver Legelső kérdésként próbáljuk meg definiálni, mit jelent a virtualizáció. A fogalom meglepő módon meglehetősen régi: már a hatvanas években is használták, és már akkor is igen széles körben. Nem túl egyszerű feladat tehát a pontos meghatározás – a fogalom a számítási erőforrások absztrakciójának viszonylag széles körét öleli fel. Legjobban úgy írhatjuk le, mint olyan technikát, amellyel elrejtjük erőforrásaink fizikai természetét más rendszerek, alkalmazások vagy felhasználók elől. Ez történhet úgy is, hogy egy fizikai erőforrást (szervert, alkalmazást, operációs rendszert, tárolóegységet) több logikai erőforrásként működtetünk, vagy épp fordítva: több fizikait (szervert vagy tárolóegységet) tüntetünk fel egyetlen logikai erőforrásként.

Friss tartalom! Nem hiszem, hogy talál ennél átfogóbb leírást a weben a Hibrid felhőről:
Hibrid felhő: teljes útmutató döntéshozóknak
(Vigyázat, hosszú! Mert tényleg teljes útmutató.)

Már a 60-as években megjelentek virtualizációs technikák, a 70-es években pedig teljesen általános volt, hogy a nagyobb számítógépeken több operációs rendszer is futott egymás mellett, egymástól függetlenül. Minden virtualizációs technológia közös pontja ez: elrejteni a technikai részleteket, „becsomagolni” a szerverünket/alkalmazásunkat. A fogalmat egyébiránt nem csak IT-környezetben használják, rengeteg irányítórendszer implementál virtualizált felületet egy komplex eszköz számára. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy modern autó gázpedálja például nem csak az üzemanyag-áramlást szabályozza. Lévén a fogalom pontos meghatározása sem teljesen egzakt, a virtualizáció felhasználás szerinti felosztása sem egyszerű feladat. Többféleképpen lehet csoportosítani a különböző megoldásokat.

Szervervirtualizáció

Virtualizáció infrastuktúra A virtualizáció szó eredetileg egy bizonyos virtuális gép megalkotását jelentette hardver- és szoftverösszetevőkből. Pszeudo-gépeknek is hívták kezdetben, mostanában pedig a szervervirtualizáció kifejezés használata a leggyakoribb. A szerverek virtualizációja egyre népszerűbb, egészen egyszerű okokból: segítségével kiszűrhetjük a redundáns szervervásárlást, csökkenthetjük energiafogyasztásukat, ezzel együtt a hűtési költségeket is, több virtuális szerver futtatásával pedig teljesen ki lehet használni egy fizikai kiszolgáló számítási kapacitását. A virtualizáció segítségével dinamikusan indíthatunk, illetve leállíthatunk új szervereket, követve a pillanatnyi igények változását.

A szervervirtualizációs megoldások rendkívül széles skálán mozognak – vannak szabadalmaztatott technológiák, de találhatunk szép számmal nyílt forráskódúakat is. Bármennyi megoldás is létezzen, három alapvető módszerről, megközelítésről beszélhetünk: teljes virtualizáció, paravirtualizáció, illetve operációs rendszer szintű virtualizáció.

Szoftverek - Virtuális gépek

Szerver virtualizáció Microsoft: a szabadon letölthető Virtual PC lehetőséget ad több operációs rendszer futtatására, amelyek között ott a DOS, az OS/2 és 95-ig az összes Windows, de van Macen használható változata is.
Parallels: a cég Windows, Linux és Mac rendszerekhez ad hipervizort, az I/O teljesítményt növelve.
VMware: rendkívül jó támogatottsággal rendelkező VMware VDI desktop-környezeteket továbbít streamben a kliensek felé. A VMware Workstationt olyan fejlesztőknek tervezték, akik több operációs rendszert akarnak futtatni ugyanazon a PC-n.

Forrás: Computerworld

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 243 vendég és 0 tag böngészi