Az új Intel SSD meghajtó szédítő teljesítménye

Ez a meghajtó megérdemli, hogy beszéljenek róla, és hogy bebizonyítsa a szilárdtest-meghajtók előnyeit a hagyományos, lemez-alapú adattárolókkal szemben.

Végre egy olyan SSD került a piacra, ami kihasználhatja a szilárdtest-meghajtók elvi előnyeit a merevlemezes meghajtókkal szemben. Az Intel termékei között eddig is találkozhattunk ilyen meghajtókkal, de most valami egészen újat akarnak mutatni ezen a piacon a legújabb, és leginkább a mainstream-be tartozó termékükkel. A megjelenésről először az Intel Developer’s Forum-án számoltak be.

Intel X25-M G2 SSDAz Intel X18-M és X25-M meghajtókat 1.8 vagy 2.5 inch-es, SATA merevlemez-tálcákra tervezték. Mindkét típust lehet 80GB és 160GB-s változatban is rendelni. A meghajtók MLC flash technológiát használnak, és bonyolult algoritmusok vigyáznak arra, hogy mindegyik tároló cella egyenletesen legyen terhelve (wear-leveling). Az Intel új SSD termékcsaládjában azonban a legnagyobb újdonságot a teljesítmény rejti. A PC World Test Center-ének egy mérnökségi példányon végzett értékelésén az X25-M drámaian jobban teljesített a vele összehasonlított 4200 rpm-es merevlemezzekkel szemben.

Teljesítményfokozások

A 4200 rpm-es Toshiba MK2035GS merevlemezes meghajtóval összehasonlítva, az Intel 80GB X-25M SSD a hétből egy kivételével minden teszten nagy előnnyel végzett. A lemezt intenzíven igénybevevő feladatoknál általában javulás volt tapasztalható. A legtöbb esetben az eredmények megrázóak voltak: példaként egy 3.06GB méretű, fájlokból és mappákból álló adatcsokor másolásához az Intel meghajtójának 63 másodpercre volt szüksége, míg a Toshiba meghajtója négyszer annyi idő alatt – 256 másodperc – teljesítette ugyanezt a feladatot. A 128GB-os Ridata NSSD-S25 a kettő között végzett 177 másodperces eredménnyel. A Nero disc imaging tesztjéhez (amely a WorldBench 6-os része) az Intel meghajtójának 266 másodpercre volt szüksége, míg a Ridata 476, a Toshiba pedig 847 másodperc alatt „ért célba”.

A hét tesztből kettőn az Intel terméke közelebb volt a másik két meghajtó eredményeihez. Az Intel SSD-nél 323 másodpercet vett igénybe, hogy szkennelje a tesztgép 3.2GB-os mappáját. A Ridata terméke 329 másodperccel épphogy lemaradt, a sereghajtó pedig ismét a Toshiba meghajtója lett 564 másodperccel. Egy másik teszten, ahol a WinZip használatával kellett a „versenyzőknek” tömörített fájlokat létrehozniuk, az Intel küldötte 252 másodperc alatt, a Toshiba képviselője pedig 272 alatt oldotta meg a feladatot.

Az Intel újragondolja az SSD-ket

Ahhoz, hogy megértsük, miért is képes az Intel nagyobb teljesítményű SSD-ket gyártani, mint a technológiával már korábban foglalkozó cégek, először is meg kell értenünk, hogyan is tárolódik az adat egy flash tárolóban. Az SSD controller kezeli a flash memóriát és az adatfolyamot is a host gép felé mindkét irányban. Az SSD-nek 20-szor vagy akár 40-szer annyi adatot kell írnia ahhoz, hogy 1GB adat írása valóban megtörténjen. Az adat írása blokkokba történik a DRAM-ba és a flash memóriába. Mire egy művelettel végzünk, valójában 32GB-nyi adatot írtunk ahhoz, hogy 1GB-nyit megváltoztathassunk. Ezen kívül a bonyolult eljárás is lassítja az adatmozgásokat a SATA II-es buszon keresztül. Az Intel az új SSD-jénél megváltoztatta az írási stratégiát a most debütáló, az írási sebességet növelő technológiájával. Az írási sebességet az határozza meg, hogy mennyi NAND flash írási műveletre van szükség a host számítógép által kezdeményezett adatírási feladatok végrehajtásához. Ahelyett, hogy a fenti példában ismertetett 32-szeres írási ciklust hajtaná végre, az Intel SSD-jénél ez a szorzó 1.1 (esetleg még kisebb) – és a felülvezérlések száma is drámaian csökkent. A gyártó 5 év hasznos élettartamot ígér az új termékénél, ha kb. napi 20GB adatírással számolunk. Az Intel a két meghibásodás közti átlagos időt 1.2 millió órára teszi – a specifikáció ezen részét a merevlemez gyártók csak a nagyvállalati környezetbe szánt meghajtóiknál teszik közzé (az Intel specifikációja felveszi a versenyt ezekkel a termékekkel).

Nagy fejlődés, de hogyan tovább?

A szilárdtest-meghajtókra mindenki úgy gondolt, mint az adattárolás jövőjére. Ezzel szemben a 2007-ben kiszállított első modellek nagy csalódást okoztak. A hagyományos merevlemezeknél magasabb, több száz dolláros áruk és kisebb kapacitásuk mellett nem nyújtottak kézzelfogható előrelépést. A PC World Test Center 2007-es tesztjeiben csak visszafogott fejlődés látszott az intenzív lemezhasználatot igénylő műveletek terén a SanDisk és a Samsung modelljeinél.

Intel X25-M G2 SSD belső

2008-ban az SSD-k fejlődése csak apró lépésekből állt, egészen év végéig. Egyre több szereplő lép be erre a piacra. Az Intel terméke eléggé felkavarta az állóvizet, és sokkal érdekesebbé tette az SSD technológiát a fogyasztók és a nagyvállalatok számára egyaránt – különösen a technológia által kínált energia megtakarítási lehetőségek miatt. Ezek a lehetőségek azonban kevésbé érdeklik az átlagos fogyasztót, ám annál inkább az üzleti szektort. Egy notebook merevlemeze csak egy kis részét adja az egész gép működésének, míg egy vállalati, 24/7-es adatközpont esetében hosszú távon már sok előnye van az alacsony energia felvétellel működő adattárolóknak.

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 402 vendég és 0 tag böngészi