Az Intel bevezeti a szerverpiac fő erősségét jelentő gyorsabb E5 Xeonokat

Figyelem, ez egy régi cikk!
A legújabb Xeon processzorok kiválasztásáról itt olvashat: Xeon E-2200 és Xeon Scalable processzorok

Az új processzorok számítási kapacitás és input-output tekintetében gyorsabbak és energiahatékonyabbak, és a piacra való beszivárgásuk valójában már hónapokkal korábban elkezdődött.

Lisa Graff bemutatta az Intel E5 Xeon processzor 300 mm-es ostyáját.
Lisa Graff, az Intel adatközpont-platformokkal foglalkozó mérnöki csoportjának vezetője a CeBIT kereskedelmi kiállításon bemutatta az Intel E5 Xeon processzor 300 mm-es ostyáját.


Az Intel ma dobta piacra az E5 családba tartozó Xeon processzorokat. A chipgyártó számára óriási jelentőséggel bíró termékvonal új teljesítményszintet kínál az Intel alapú szerverek és munkaállomások számára. Az Intel a CeBIT műszaki vásáron, a bevezetés alkalmából tartott rendezvényen jelentette be, hogy az E5 termékvonalnak egyelőre két változata lesz. Az egyik a szerverpiac fő erősségét jelentő E5-2600 sorozat, amelyet kétutas rendszerekbe szánnak. A másik a főként egyutas munkaállomásokba szánt E5-1600 sorozat.

A Xeon chipek nagyon fontos szerepet játszanak az Intel üzleti tevékenységében. Egyrészt azért, mert a felhő alapú számítástechnika, az internetes kereskedelem és a hálózatba kötött hasznos gépekre épülő egyéb tevékenységek térhódítása miatt bővül a szerverek piaca. Másrészt azért, mert az Intel szeretne tovább terjeszkedni a tároló- és hálózati berendezések piacán. Végül pedig azért, mert ezek a chipek versenyképesek, ellentétben azokkal az Intel-chipekkel, amelyeknek csak most sikerült felvenniük a versenyt az okostelefonokban és tabletekben használt ARM-chipekkel. Az új chipeket különféle változatokban lehet kapni, amelyek a beépített gyorsítótár kapacitásában (10 MB-tól 20 MB-ig), a magok számában (2-től 8-ig), az áramfogyasztásban (60 wattól 135 wattig) és természetesen az órajelben (1,8 GHz-től 3,6 GHz-ig) térnek el egymástól. Azonban mindegyik chip új alapdizájnt kapott, és 32 nanométeres gyártástechnológiával készül.

Intel E5 Xeon, Sandy Bridge-EP

Az Intel idén megjelenő „Ivy Bridge” kódnevű PC-s processzorai 22 nanométeres eljárással készülnek, amellyel kisebb, kevesebb áramot fogyasztó processzorokat lehet előállítani. Az Intel azonban szerverprocesszorok esetében általában lassabban tér át új gyártástechnológiára.

A chipek korai modelljeit már a gyakorlatban is használják. Lisa Graff, az adatközpont-platformokkal foglalkozó mérnöki csoport vezetője a kiállítás egyik sajtókonferenciáján elmondta, hogy eddig több mint 100 ezer darabot szállítottak ki. A szerverek és az adatközpontok túlmelegedésének megakadályozása és az áramköltségek kordában tartása miatt mostanában fontos szerepet kap az energiagazdálkodás. Egy másik, ennek ellentmondó trend is megfigyelhető, nevezetesen hogy egyre több dolgot integrálnak a processzorokra, azaz olyan funkciókkal egészítik ki őket, amelyekhez korábban külön chipek kellettek.

Az E5 termékvonalon például PCI Express-vezérlő is található hálózati kártyák és a szerverfeladatokhoz szükséges egyéb input-output eszközök csatlakoztatásához. „Minél több dolgot integrálunk a CPU-ra, annál nagyobb lesz az áramfogyasztása. Olyan, mintha a lakás nem használt helyiségeiben is minden lámpát égve hagynánk” – mondta Graff. Az E5 sorozatban lévő technológiák kevesebb áramot juttatnak a chip használaton kívüli részeihez. „Olyan, mintha halványabbra vennénk a fényerőt, amikor kilépünk a helyiségből” – tette hozzá.

Intel E5 Xeon processzor Az E5 akár 50 százalékkal felülmúlhatja a korábbi Xeon modellek energiahatékonyságát, mondta Graff. A teljesítmény is drámai módon javul az input-output fejlesztéseknek, valamint az Advanced Vector Extensions (AVX) nevű új matematikai feldolgozási képességeknek köszönhetően. Az Intel új biztonsági funkciókat, például Advanced Encryption Standard New Instruction (AES-NI) nevű utasítást is használt, amely a hardverbe éget be egyes titkosítási és visszafejtési feladatokat.

Az Intel a processzorhoz kapcsolódóan a 10 Gb/s sebességű hálózatokhoz szánt X540 ethernetvezérlőt is bejelentette. Az Intel arra számít, hogy a chippel alapból is lehet gyorsabb hálózatokat építeni, és nem kell prémium árat fizetni.

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 301 vendég és 0 tag böngészi