Az Intel 2011 februárban dobja piacra a villámgyors új 5600-as Xeon chipjeit

Előreláthatólag 2011 februárjában fog megjelenni az Intel 3.6GHz-es Westmere-EP osztályú szerver chipje, mely a 4.0GHz-es sebességre is képes lehet, az Intel Turbo Boost technológiájának overclocking támogatása nélkül is. A 32 nanométeres gyártási technológiával épült, négymagos Xeon X5687 az Intel termékfrissítésének egy része, amely a Xeon 5600-as dual socket szerver processzorcsaládot célozza meg és a jövő év elején várható. Az X5687-es 12MB L3 chache-el valamint nyolc számítási szállal (compute thread) rendelkezik és 130 Watt-ot fogyaszt.

Az új Xeon 5600 széria egy 3.46GHz-es, hatmagos processzort, a Xeon 5690-t is magában foglal. Az 5690-es a hődisszipáció tekintetében a 130 Wattos kereten belül marad, és szintén 12MB L3 cache-el kerül piacra. Mindkét chip tartalmazza a következő funkciókat: Intel Virtualization Technology (VT), AESNI (Advanced Encryption Standard New Instructions), Hyper-Threading, Trusted Execution Technology (TXT), és persze a Turbo Boost, ami az X5687-es teljesítményét közel 4.0 GHz-ig növeli bizonyos hőmérsékleti viszonyok mellett, és abban az esetben, ha a négy magból három kikapcsolt állapotban van.

Westmere-EP processzorok
Kattintson a táblázatra!

A Turbo Boost technológia, ami mostanság már megtalálható az összes csúcsteljesítményű Intel processzorban, a chipek alap órajelét növeli meg, ha van megfelelő hőmérsékletnövekedési tartomány (thermal envelope). A Xeon X5687 esetében például akkor, ha a processzor a 130W-os maximális hőleadási tartományán (TDP) belül pörög. A technológia akkor is lökést adhat az órajelnek egy multi-core processzor esetében, ha az épp nem használja az összes magot.

A jelenlegi Xeon 5600-as chipek maximális Turbo Boost frekvenciáit alapul véve egy olyan négymagos, 3.6GHz-es chipnek, mint a Xeon X5687-es simán el kellene érnie a 3.9 GHz körüli teljesítményt, ha a négy magjából hármat épp nem használ. Mivel a Turbo Boost technológia ragaszkodik az előbbiekben említett TDP keret betartásához, és mivel egy beépített, dinamikus eljárásról beszélünk, így nem szükségesek azok a szélsőséges hűtési megoldások és egyéb praktikák, amit a processzor tuningolók használnak arra, hogy az Intel és a rivális AMD által gyártott CPU-k órajelét jóval a gyári érték fölé tornásszák.

Gulftown chip

Az Intel a Xeon 5600-as szériaelső 12 processzorát 2010 márciusban jelentette meg. A Gulftown és Westmere-EP kódnéven is ismert 5600-as processzorok 32nm-esek, és hat maggal és 12 számítási szállal rendelkeznek. A jelenlegi Westmere-EP termékcsoport órajelei a négymagos Xeon X5677 (jelenlegi ára 1.633 USD) esetében meghaladják a 3.46GHz-et, míg a Xeon X5680-as a 3.33GHz-es órajelet tudja biztosítani szintén 1.633 USD darabonkénti összegért.

Egy, a neve elhallgatását kérő whitebox rendszerek építésével foglalkozó szakember szerint a Xeon 5680-as processzor „a leggyorsabb és legkeresettebb chip a piacon”, amit cége a felsőkategóriás x86 szerverek és munkaállomások építésénél használhat fel. A széria termékeinek frissítése nem csak a Westmere-EP termékcsalád nagyteljesítményű modellekkel való kiegészítésére szolgál, hanem belekerül még néhány mainstream termék, valamint egy olyan alap modell is, amely biztosan a Gulftown család legmegfizethetőbb chipje lesz. Ez utóbbi pedig nem más, mint a 1.60 GHz-es Xeon E5603.

Az E5603-as egy négymagos, 80W-os processzor, Turbo Boost és Hyper-Threading nélkül. Ehhez a típushoz kisebb sebességű DDR3 és kevesebb L3 cache jár, mint a nálánál jobban felszerelt chipekhez. A jelenlegi legolcsóbb modell az 5600-as szériából a 2.4 GHz-es, 80 Wattos Xeon E5620-as, és háromszor nagyobb L3 cache-el rendelkezik, mint az E5603-as. Az Intel megjelentetési tervezete szerint a most megjelenő processzorok mindegyike ólom és halogénmentes lesz.

Westmere-EP architektura

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 389 vendég és 0 tag böngészi