A jól hangolt Windows Server 2008

Az informatikai infrastruktúra minden vállalat számára stratégiai jelentőségű, kritikus alépítményt jelent, amelyen a szoftverek szolgáltatásai, a felhasználói alkalmazások működnek. A Microsoft szerver operációs rendszerének következő verziója, a Windows Server 2008 ehhez olyan platformot ad, amellyel a vállalati informatikusok nagyobb felügyeletet, rugalmasságot és védelmet valósíthatnak meg ennek az infrastruktúrának a kialakításában és üzemeltetésében.

windows server 2008

A Windows Server 2008 harmadik, nyilvánosan elérhető béta-verziója április végén jelent meg – akkor még Longhorn kódnéven, a hivatalos terméknevet Bill Gates a múlt heti WinHEC konferencián jelentette be Los Angelesben. Ezt, a funkcionalitását tekintve már kiforrott állapotot mutató béta-verziót a Microsoft redmondi szakemberei kétnapos konferencia keretében mutatták be az európai szaksajtó képviselőinek Rómában. Cikkünkben az ott elhangzott előadások alapján adunk áttekintést a szerver operációs rendszer legfontosabb újdonságairól.

windows server box A Windows Server 2008 és a vele egy időben elérhetővé váló, következő generációs virtualizációs technológia segítségével a vállalatok rugalmasabb szerver-infrastruktúrát, dinamikus és optimalizált környezetet alakíthatnak ki, amelynek üzemeltetése kevesebb ráfordítást igényel. Az informatikusok ehhez olyan hatékony eszközöket kapnak, mint a Windows Server Manager és a Windows PowerShell. Ezekkel megbízhatóbban felügyelhetik a gondjaikra bízott szervereket, ugyanakkor automatizálhatják a konfi gurálással és menedzsmenttel járó feladatokat, így több időt szánhatnak az üzleti igények kiszolgálására, a fejlesztésekre és az erőforrások méretezésére. Az új operációs rendszer és a rajta futó szolgáltatások védelméről többek között olyan funkciók gondoskodnak, mint a Network Access Protection és a Read Only Domain Controller. Segítségükkel a mobilitással jellemezhető, illetve több telephelyet, fiókhálózatot magában foglaló munkakörnyezetben egyaránt fokozható az üzemelés biztonsága.

Server Manager és Windows PowerShell

A Windows Server 2008 a különböző szerepkörökben működő kiszolgálók felügyeletét az új Server Manager konzollal segíti. Ez a konzol egységes felületen teszi elérhetővé a szerverek konfigurációjával, identitásával és státusával kapcsolatos összes információt. A Server Manager az MMC (Microsoft Management Console) kibővített és továbbfejlesztett változata, amelyen a szerver működését tükröző összes adat mellett a felügyeleti eszközök is elérhetők. A konzolon keresztül telepíthetők és eltávolíthatók a szerver szerepkörei. Ugyanitt indíthatók és állíthatók le a szolgáltatások, kezelhetők a felhasználói azonosítók, követhető a szerver mindenkori állapota, észlelhetők a kritikus események, elemezhetők és kijavíthatók a konfi gurációval kapcsolatos problémák. A szerverszerepkörök hozzáadása és eltávolítása önmagában nem számít újdonságnak.

A Server Manager azonban több korábbi eszköz funkcionalitását ötvözi egyetlen jól áttekinthető, MMC-alapú kezelőfelületen. A konzolon keresztül telepített szerverszerepkörök biztonsági beállításainak elvégzéséhez például a korábbi gyakorlattól eltérően már nem kell külön varázslót futtatni. Egy új szerepkör hozzáadásakor a Server Manager automatikusan létrehoz egy konzol honlapot is annak felügyeletéhez, amely megjeleníti a szerepkörhöz tartozó szolgáltatások státusát és a bekövetkező eseményeket. A Server Manager kezelőfelületén ezek a bal oldali osztásmezőben hierarchi kus elrendezésben találhatók, így a rendszergazdák néhány kattintással elérhetik az adott szerepkör felügyeletére szolgáló konzolt és a probléma elhárításához szükséges eszközöket. A Server Manager a Windows Server 2008-cal együtt automatikusan települ. Használatához a vállalati informatikusnak az adminisztrátori csoport tagjaként kell bejelentkeznie a gépen.

A Windows PowerShell az új Windows parancssor, amely kifejezetten a rendszeradminisztrátoroknak készült szkriptíró környezetet és interaktív súgót tartalmaz. Amíg más parancssorok szöveget fogadnak és adnak vissza, addig a Windows PowerShell – amelyet a Microsoft a .NET futtatókörnyezetre (CLR) és a .NET keretrendszerre épített – .NET objektumok révén kommunikál. A környezet alapvető megváltoztatásával teljesen új eszközök és módszerek váltak elérhetővé a Windows konfigurálása és felügyelete terén.

A Windows PowerShellben mutatkoznak be az egyetlen funkciójú parancssori eszközök, a cmdletek (ejtsd: commandlet). Többségük rendkívül egyszerű (get, set, format stb.), és mindegyikükhöz súgóállomány tartozik, amely a get-help -detailed sor begépelésével hívható elő. A cmdletek önállóan is használhatók, de különböző kombinációikkal összetett feladatok végezhetők el, hatékonyságnövelő erejük ilyenkor mutatkozik meg igazán. A Windows PowerShell több mint 130 cmdletet tartalmaz, de a felhasználók maguk is könnyen írhatnak ilyeneket és megoszthatják őket.

A Windows PowerShell 1.0 ingyenesen letölthető a Microsoft honlapjáról, és a 2008 mellett a Windows XP Service Pack 2, Windows Server 2003 Service Pack 1, Windows Server 2003 R2, valamint Windows Vista verziókon is támogatott.

Házirend a lelke

windows server logo A Windows Server 2008 lehetőséget ad az adminisztrátoroknak egy minimális kiépítésű környezet, szervermag (Server Core) telepítésére is. Ez hatra korlátozza a szerver által betölthető szerepkörök számát (DHCP Server, File Services, Print Server, DNS Server, Active Directory Domain Services és Active Directory Lightweight Directory Services, azaz AD LDS), ugyanakkor növeli a működés biztonságát és egyszerűbbé, felesleges költségektől mentessé teszi a felügyeletet. Ezért a Server Core telepítési mód csak a kiválasztott – egy vagy több – szerverszerepkör által megkövetelt bináris fájlok alkészletét installálja. A Windows Explorer kezelőfelülete ilyenkor például nem kerül a gépre, a Server Core interfésze alapállásban a parancssor.

A hálózati kapcsolat biztosítására és szabályozására szolgáló funkciók (Network Policy és Access Services) a Windows Server 2008-ban különböző típusú helyi és távoli elérést adnak a felhasználóknak, míg az adminisztrátorok számára lehetővé teszik a hozzáférés és az ügyfélgépek védelmének központi felügyeletét.

A Network Access Services segítségével a vállalatok VPN szervereket, diaul-up kiszolgálókat, routereket és védett 802.11-es vezeték nélküli hálózatokat telepíthetnek csakúgy, mint Radius autentikációs szervereket és proxy kiszolgálókat. A Connection Manager Administration Kit segítségével olyan felhasználói profi lokat hozhatnak létre, amelyek szabályozzák a vállalati hálózat távoli elérhetőségét.

A Network Access Protection (NAP) által az adminisztrátor az ügyfélgépek biztonsági beállításaira vonatkozó szabályokat alakíthat ki és vezethet be. Ez a technológia a Windows Vista Business, Enterprise és Ultimate verziója után a 2008-nak is része lett. A NAP által érvényesített szabályok többek között szoftverkövetelményekre, biztonsági frissítések telepítésére és konfigurációs beállításokra vonatkozhatnak. Ha a hálózatra csatlakozó ügyfélgép nem felel meg mindenben az előírtaknak, csupán korlátozott hozzáférést kap mindaddig, amíg nem tesz eleget a NAP szabályainak.

A Microsoft tűzfala, a Windows Firewall az XP Service Pack 2 óta alapértelmezésben bekapcsolt állapotban települ a gépre. A Windows Server 2008 az első szerver operációs rendszer, amelynél ugyanez a helyzet. A Windows Firewall minden bejövő és kimenő Ipv4-es és Ipv6-os forgalmat szűr. Alapbeállításban minden bejövő forgalmat meggátol, kivéve a kimenő kérésekre adott válaszokat és a külön szabállyal engedélyezett forgalmat. A kimenő adatforgalom alapértelmezésben szabad, de számos szempont – portszám, IP-cím stb. – korlátozható. Az Ipsec protokoll használatával ellenőrizhető a hálózati forgalom hitelessége, a küldő és a címzett gép, illetve felhasználó azonossága, és szükség esetén a hálózati forgalom titkosítható is a még nagyobb biztonság érdekében.

windows server Longhorn

Virtuális kiszolgálók

A vállalati informatikai infrastruktúra rugalmasságát és robusztusságát biztosítja a Windows Server 2008 Terminal Services szolgáltatása, valamint hibatűrő fürtözési és szervervirtualizációs technológiája.

A Terminal Services segítségével a vállalatok olyan központi rendszert alakíthatnak ki, amely távolról is biztonságos hozzáférést enged a Windows- alapú alkalmazásokhoz bármely, hálózatra csatlakozó Windows-alapú PC-ről vagy vékony kliensről, továbbá Windows Mobile operációs rendszert futtató kéziszámítógépről vagy okostelefonról.

A Microsoft a Windows Server 2008-ban továbbfejlesztette szerverfürtözési technológiáját, így kialakításuk egyszerűbb lett, és magas fokú, meghibásodásokat tűrő stabilitás várható el tőlük. A Microsoft csak abban az esetben támogatja a fürtök létrehozását, ha a megoldás valamennyi hardverösszetevője rendelkezik a Designed for Windows Server 2008 logóval. Emellett a konfiguráció elemeinek (a szervereknek, a hálózati eszközöknek és a tárolóknak) sikeresen kell vizsgázniuk a konfi guráció-ellenőrző varázsló tesztjén, amely a felügyeleti szoftver része. A Microsoft System Center Operations Manager és System Center Virtual Machine Manager felügyeleti termékével megvalósított integrációnak köszönhetően a Windows Server 2008 alapú virtuális kiszolgálók menedzseléséhez gazdag eszköztár áll az adminisztrátorok rendelkezésére.

Ezek a virtuális kiszolgálók a VHD (virtual hard disk) formátumot használják, és olyan extrákat kínálnak, mint a virtuális merevlemez valós idejű biztonsági mentése, valamint vírusellenőrzése a virtuális szerver elindítása nélkül. A VHD migrációs utat ad a Viridian kódnéven fejlesztett Windows Server Virtualization technológiára. A jelenleg nyilvános béta-verzióban elérhető Viridian a 2008-cal egy időben, illetve az operációs rendszer kibocsátását követő hat hónapban válik elérhetővé.

A római rendezvényen a Microsoft szerver operációs rendszerének további kibocsátási tervét is ismertette. Mint arról korábban beszámoltunk, a Windows Server 2008 gyártásra kész, végleges kódja – az úgynevezett RTM-változat – 2007 második felében várható, a hivatalos bejelentésre pedig valószínűleg a jövő év elején kerül sor. A szoftvercég ugyancsak a jövő évben jelenti be a szerver operációs rendszer otthoni, majd Centro kódnéven fejlesztett középvállalati és Cougar kódnevű kisvállalati kiadását. Mellettük egy tárolókiszolgáló verzió, a Storage Server 2008 is piacra kerül. Ezt az ütemezés szerint 2009-ben a Windows Server 2008 R2-es kiadása következik.

Forrás: Computerworld

CIO-dilemma:

felhő vagy nem felhő, ez itt a kérdés

A 2020-as év egyértelműen elhozta az áttörést: több, eddig szkeptikus partnerünk felhős migrációját segítettük a pandémia alatt, hogy szolgáltatásaikat, folyamataikat és működésüket zökkenőmentesen biztosítani tudják. Bizonyos esetekben ez inkább kényszer volt, mintsem tudatos döntés végeredménye, és a kényszer megosztja az IT-vezetőket is. A hibrid felhő előnyeiről, hátrányairól és a hibrid felhő infrastruktúráról olvasson többet itt:
Hibrid felhő migráció

Windows Virtual Desktop promó

30% kedvezmény jár 90 napig
az új ügyfeleknél indított D és Bs szérián beüzemelt Windows Virtual Desktop környezetek compute költségéből
- Az év végéig tartó promóciós időszakban történő aktiváció esetén
- Csak D és Bs szériás virtuális gépekre vonatkozik és január 1. előtt nem lehetett az előfizetésben WVD
- meghívó link: https://bit.ly/3z0dbWM - A részletekért hívjon bennünket most:
+36 (30) 525-2969

Olvasson többet Azure hibrid felhős megoldásainkról!

Együttműködés és a Microsoft 365

Tekintse meg akciós M365 office Basic / Standard / Premium / Apps ajánlatunkat!


M365 - A tökéletes produktivitás bárhol, bármely eszközön biztonságosan, olvasson a Microsoft 365 alapú munkaterületekről.

Outlook és Exhange online. Intelligensebb üzenet és naptárkezelés, SPAM szűrt és vírusírtott levelezés.

Onedrive és Sharepoint Információmegosztás és Közös munkavégzés. Hatékony és modern dokumentum tárolás és megosztás.

A részletek itt: Együttműködés és a Microsoft 365 (pdf)

Minősítéseink

Online látogatók

Oldalainkat 360 vendég és 0 tag böngészi