Szerverek virtualizációja

tipikus virtuális szerver Legelső kérdésként próbáljuk meg definiálni, mit jelent a virtualizáció. A fogalom meglepő módon meglehetősen régi: már a hatvanas években is használták, és már akkor is igen széles körben. Nem túl egyszerű feladat tehát a pontos meghatározás – a fogalom a számítási erőforrások absztrakciójának viszonylag széles körét öleli fel. Legjobban úgy írhatjuk le, mint olyan technikát, amellyel elrejtjük erőforrásaink fizikai természetét más rendszerek, alkalmazások vagy felhasználók elől. Ez történhet úgy is, hogy egy fizikai erőforrást (szervert, alkalmazást, operációs rendszert, tárolóegységet) több logikai erőforrásként működtetünk, vagy épp fordítva: több fizikait (szervert vagy tárolóegységet) tüntetünk fel egyetlen logikai erőforrásként.

Már a 60-as években megjelentek virtualizációs technikák, a 70-es években pedig teljesen általános volt, hogy a nagyobb számítógépeken több operációs rendszer is futott egymás mellett, egymástól függetlenül. Minden virtualizációs technológia közös pontja ez: elrejteni a technikai részleteket, „becsomagolni” a szerverünket/alkalmazásunkat. A fogalmat egyébiránt nem csak IT-környezetben használják, rengeteg irányítórendszer implementál virtualizált felületet egy komplex eszköz számára. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy modern autó gázpedálja például nem csak az üzemanyag-áramlást szabályozza. Lévén a fogalom pontos meghatározása sem teljesen egzakt, a virtualizáció felhasználás szerinti felosztása sem egyszerű feladat. Többféleképpen lehet csoportosítani a különböző megoldásokat.

Szervervirtualizáció

Virtualizáció infrastuktúra A virtualizáció szó eredetileg egy bizonyos virtuális gép megalkotását jelentette hardver- és szoftverösszetevőkből. Pszeudo-gépeknek is hívták kezdetben, mostanában pedig a szervervirtualizáció kifejezés használata a leggyakoribb. A szerverek virtualizációja egyre népszerűbb, egészen egyszerű okokból: segítségével kiszűrhetjük a redundáns szervervásárlást, csökkenthetjük energiafogyasztásukat, ezzel együtt a hűtési költségeket is, több virtuális szerver futtatásával pedig teljesen ki lehet használni egy fizikai kiszolgáló számítási kapacitását. A virtualizáció segítségével dinamikusan indíthatunk, illetve leállíthatunk új szervereket, követve a pillanatnyi igények változását.

A szervervirtualizációs megoldások rendkívül széles skálán mozognak – vannak szabadalmaztatott technológiák, de találhatunk szép számmal nyílt forráskódúakat is. Bármennyi megoldás is létezzen, három alapvető módszerről, megközelítésről beszélhetünk: teljes virtualizáció, paravirtualizáció, illetve operációs rendszer szintű virtualizáció.

Szoftverek - Virtuális gépek

Szerver virtualizáció Microsoft: a szabadon letölthető Virtual PC lehetőséget ad több operációs rendszer futtatására, amelyek között ott a DOS, az OS/2 és 95-ig az összes Windows, de van Macen használható változata is.
Parallels: a cég Windows, Linux és Mac rendszerekhez ad hipervizort, az I/O teljesítményt növelve.
VMware: rendkívül jó támogatottsággal rendelkező VMware VDI desktop-környezeteket továbbít streamben a kliensek felé. A VMware Workstationt olyan fejlesztőknek tervezték, akik több operációs rendszert akarnak futtatni ugyanazon a PC-n.

Forrás: Computerworld

Servergarden Hosting

A szerverbérlés szakértője 2011 óta a Servergarden.

A szerver hoszting szolgáltatás mindig is bizalmi tevékenységnek számított, hiszen a szerverbérlést biztosító cégek egyszerre felelnek az adatbiztonságért és a visszaélések megakadályozásáért. Mindeközben pedig folyamatosan fejleszteniük kell az infrastruktúrát, hogy lépést tarthassanak a versenytársakkal és a piaci igények változásaival.
Olvassa tovább a cikket!

Intel E5-2600 Xeon CPU

Konfiguráljon szervert Intel E5-2600 Xeon processzorral!

Az Intel bevezette a szerverpiac fő erősségét jelentő gyorsabb E5 Xeonokat. Az új processzorok számítási kapacitás és input-output tekintetében gyorsabbak és energiahatékonyabbak és a piacra való beszivárgásuk valójában már hónapokkal korábban elkezdődött.

Intel® Xeon® Processzor E5-2600 sorozat

Az Intel piacra dobta az E5-2600 családba tartozó Xeon CPU-kat. A chipgyártó számára óriási jelentőséggel bíró termékvonal új teljesítményszintet kínál az Intel alapú szerverek és munkaállomások számára.
Olvassa tovább a cikket!

Kulcsszó

Minősítéseink

Servergarden Hosting

Servergarden logo

Nézzen körül nálunk

Camelpark Camelpark.hu

SEO centrum, Google Pagerank

Realcom RealCom.hu

Microsoft OEM, OLP licenszelés

Online látogatók

Oldalainkat 1561 vendég és 0 tag böngészi